Artrita reumatoidă, operații estetice pentru ameliorarea ei

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Durerile de artrită s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu schimbările meteo
Durerile de artrită s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu schimbările meteo

Durerea articulară, umflarea și rigiditatea care însoțesc artrita reumatoidă pot face ca activitățile de zi cu zi să devină o corvoadă. Tratamente care să vindece boala nu există, doar din cele care o ameliorează și eventual o stopează. Există, însă, și șase tipuri de operații estetice care ajută la ameliorarea simptomelor.

Aproximativ 1,5 milioane de persoane din S.U.A. au această afecțiune autoimună cronică ce poate provoca eroziunea osoasă și deformări articulare la nivelul mâinilor și a încheieturilor. Lăsată netratată, artrita reumatoidă poate afecta funcția normală a genunchilor, a gleznelor, a coatelor, a șoldurilor și a umerilor.

Artrita reumatoidă tinde să se înrăutățească de-a lungul timpului și poate duce la imposibilitatea de a prinde, de a strânge și ține ceva cu mâinile și cu degetele. Deși nu există niciun remediu cunoscut pentru artrită reumatoidă, medicamentele pot reduce simptomele, pot îmbunătăți funcția și pot minimiza afectarea articulațiilor. Cu toate acestea, atunci când medicamentele nu au efectl scontat, chirurgia estetică, plastică și reparatorie poate fi o opțiune de tratament surprinzătoare, dar eficientă, spune dr. Shelby Lies, asistent universitar la Departamentul de Chirurgie Plastică de la Centrul Medical Al Universității Texas Southwestern

Împreună cu tratarea simptomelor, chirurgia estetică poate încetini progresul artritei reumatoide și poate restabili aspectul și o parte din funcționarea mâinilor. Sunt șase tiouri de intervenții pe care un chirurg plastic le poate face în astfel de situații, explică asistentul universitar.

Ce operații plastice pot îmbunătăți artrita reumatoidă?

1. Artroplastie (operația de înlocuire a articulațiilor)

Aceasta este o procedură avansată în care părțile deteriorate ale îmbinărilor degetelor sunt înlocuite cu articulații protetice siliconice pentru a restabili funcția normală și mișcarea degetelor, în același timp îndreptându-le și îmbunătățind aspectul acestora. Mai multe degedete pot fi operate în timpul aceleiași intervenții.

2. Artroscopie

În această procedură minim invazivă, eliminăm fragmentele osoase și cartilagiile care provoacă inflamație în articulații. Procedura presupune mici incizii în degete, iar durerea în timpul recuperării este de obicei minimă.

3. Artrodeza

Dacă o articulație nu poate fi înlocuită, artrodeza ar putea fi o opțiune. Aceasta este o operație de fuziune în care articulațiile sunt atașate și stabilizate pentru a restabili alinierea și funcția corespunzătoare.

4. Sinovectomia

În această procedură, îndepărtăm țesutul inflamat în sinoviu sau mucoasa articulațiilor în degete, încheieturi, coate, genunchi și șolduri. Sinovectomia poate ajuta la prevenirea rupturii tendonului și la îmbunătățirea mobilității tendonului la pacienții diagnosticați cu artrită reumatoidă în stadiu precoce.

5. Operația de eliberare a tendonului

Această procedură împarte sau deconectează ligamentele afectate de artrita reumatoidă pentru a reduce durerea și pentru a restabili mișcarea și funcția.

6. Operația pentru transferul tendonului

Această procedură reechilibrează încheieturile și degetele pentru a reduce durerea și a restabili funcția. Un tendon funcțional este îndepărtat de pe o parte a încheieturii mâinii și este atașat la tendonul mușchilor deteriorați. În funcție de severitatea daunelor, mai mult de un transfer de tendon poate fi realizat într-o singură procedură. La unii pacienți, repararea se poate face fără a fi nevoie să se transfere tendoane.

La ce să te aștepți de la o operație în artrita reumatoidă

Cele mai multe proceduri chirurgicale pentru artrita reumatoidă (AR) utilizează tehnici minim invazive, astfel încât pacienții au cicatrici mai mici și timpi de recuperare mai scurți, de obicei de la două până la patru săptămâni. În timp ce unele proceduri chirurgicale necesită internare mai lungă în spital, cele mai multe se pot face chiar și în ambulatoriu, arată dr. Shelby Lies.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel