Cercetătorii olandezi susțin că în timp ce activitatea bolii se îmbunătățește în timp pentru majoritatea pacienților cu poliartrită reumatoidă (RA), rezultatele pe termen lung se îmbunătățesc doar la pacienții cu artrită reumatoidă cu anticorpi. Este concluzia unui studiu publicat în PLOS Medicine.
Descoperirile lor se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi care susțin că artrita reumatoidă cu și fără anticorpi sunt două condiții distincte. La noul studiu a fost urmărită starea de sănătate a 1.285 de pacienți cu artrită reumatoidă între 1993 și 2016. Anual au fost colectate date privind simptomele, tratamentele, starea autoanticorpilor, dizabilitatea și mortalitatea pacienților.
„Propunem că este timpul să împărțim formal artrita reumatoidă în tipul 1, cu anticorpi și de tipul 2, fără anticorpi, în speranța că va duce la tratament stratificat”, susțin autorii studiului, potrivit unui comunicat PLOS.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.