Arteriopatia diabetică, boala ce afectează jumătate dintre diabetici: tratament. Testul pulsului la nivelul picioarelor. Munteanu: Se ajunge la amputație

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
arteriopatia diabetica. FOTO: Freepik @Rhjphotoandilustra
arteriopatia diabetica. FOTO: Freepik @Rhjphotoandilustra

Arteriopatia diabetică afectează jumătate dintre pacienții cu diabet. În ce constă tratamentul și de câte tipuri este acesta.

Piciorul diabeticului, este o patologie care implică toate țesuturile de la nivelul membrelor inferioare, mai ales sistemul nervos, sistemul arterial, sistemul circulator, dar și aparatul locomotor.

”Arteriopatia diabetică are o prevalență de 50% la piciorul diabetic. Iar diagnosticarea se face, în primul rând, clinic, când pacientul relatează durere la nivelul piciorului, fie la mers, șchiopătare, fie în situațiile mai severe, prin durerea la repaus”, a declarat dr. Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară, la Digi24.

Vezi și: Sindromul halatului alb, anxietatea din fața medicului: simptome și riscuri. Tudor Ciuhodaru: Oamenii au așteptări mari și multe întrebări. Neîncrederea în sistem este la nivel maxim

Arteriopatia diabetică, simptome 

Pe lângă durerea de la nivelul piciorului, la mers sau în starea de repaus, arteriopatia diabetică prezintă o simptomatologie ce poate include:

- senzația de amorțeală și furnicături la nivelul picioarelor

- senzația de arsură

- schimbarea de culoare a pielii

- schimbări de temperatură la nivelul picioarelor

- picior umflat sau gleznă umflată

- unghii crescute în carne

- bătături și calusuri

- zone de piele uscată cu crăpături, mai ales la nivelul călcâielor

- miros neplăcut al piciorului, care nu dispare.

Arteriopatia diabetică, diagnostic

Potrivit medicului, diagnosticarea arteriopatiei diabetice se face prin verificarea pulsului la nivelul picioarelor, în anumite zone.

”La nivelul membrelor inferioare, există patru zone unde acest puls poate fi palpat, în regiunea inghinală, în spatele genunchiului și în două zone la nivel maleolar, la nivelul gleznei.

Absența pulsului la unul dintre aceste niveluri implicând sau sugerând o ocluzie în amonte, adică închiderea sistemului arterial deasupra acelei zone, deci pune diagnosticul de arteriopatie.

De aici urmează investigațiile paraclinice, fiecare având rolul lor. Astfel, o ecografie arterială - ecografia Doppler arterial - ne dă informația asupra peretelui arterelor, știut fiind faptul că o arteriopatie diabetică se soldează cu calcificarea peretelui arterial. Iar investigațiile imagistice cu substanță de contrast, arteriografia, angiografia CT sau angiografia RM, certifică diagnosticul și ne dau indicații asupra protocolului terapeutic”, a mai spus medicul.

Arteriopatia diabetică, tratament

În ceea ce privește tratamentul arteriopatiei diabetice, medicul susține că principalul scop al acestuia este de a revasculariza piciorul diabeticului.

Iar pentru acest lucru există:

- tratamentul intervențional

- tratamentul chirurgical.

”În ambele cazuri se adaugă tratamentul medical. În primul rând prevenirea factorilor de risc, iar cel mai nociv, bine-cunoscut, este fumatul, care asociat diabetului poate duce la un deznodământ foarte tragic pentru membrul afectat.

De asemenea, există substanțe vasodilatatoare, iar la ora actuală beneficiem de substanțe vasodilatatoare perfuzabile care se pot administra la domiciliu și, de asemenea, substanțe antitrombotice sau antiagregate cu rolul de a subția sângele care trebuie să treacă printr-un perete arterial afectat.

Tratamentul intervențional, datorită progreselor tehnologiei din ultimele decenii, a înregistrat o dezvoltare de amploare, pe lângă clasicele baloane sau stenturi, putem acum vorbi despre trombaspirații, în cazul unui cheag în arteră acesta poate fi cumva aspirat, tot prin proceduri intervenționale, fără intervențiile chirurgicale, sau de procedurile mai noi, de shock wave, care se referă la distrugerea plăcii de aterom calcificate”, a mai spus medicul.

Potrivit chirurgului cardiovascular, tratamentul chirurgical în cazul pacientului diabet are două mize, ”în primul rând revascularizarea membrului afectat și în al doilea rând, situația cea mai puțin dorită este amputația”, a spus medicul, subliniind că revascularizarea se poate produce prin mai multe tipuri de intervenție chirurgicală, iar cele mai cunoscute sunt:

- endarterectomia arterială, curățarea arterei de depunerile arteriale

- by-pass-ul.

De asemenea, mai spune medicul, se poate ajunge la amputație, ”în situația în care a apărut deja gangrenă la un anumit nivel. În acest moment scopul chirurgului și al tratamentului este de a limita pierderile. Pentru că un deget cu gangrenă nu este tot una cu o gambă gangrenată. Nivelul amputației să fie cât mai jos și să avem certitudinea că se poate cât mai repede vindeca după amputație”, a concluzionat medicul.

Vezi și: Depresia post-partum, o revoluție a hormonilor și o presiune socială. Dumitru: Ești debusolată, nu mai știi ce să crezi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel