Artere: grăsimea din exteriorul lor ar putea fi benefică

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Afecțiuni cardiace
Afecțiuni cardiace

Grăsimea din exteriorul arterelor ar putea avea un rol mult mai important decât s-a crezuti inițial. Cercetătorii au descoperit beneficii ale acestui strat de grăsime.

Un cercetător al Universității de Stat din Michigan adaugă noi dovezi la argumentul potrivit căruia grăsimea din jurul arterelor noastre poate juca un rol important în menținerea acestor vase de sânge sănătoase.

Constatarea ar putea afecta modul în care cercetătorii testează tratamente legate de acumularea de plăci în arterele noastre sau ateroscleroza, o problemă care poate duce adesea la un atac de cord, care este în prezent o cauză principală de deces.

Grăsimea, cunoscută sub denumirea de țesut adipos perivascular, sau PVAT, ajută arterele să facă ceea ce oamenii de știință numesc „relaxare de stres” sau să dea drumul tensiunii musculare în timp ce se află sub tensiune constantă. Acest lucru este similar cu vezica, care se extinde pentru a menține mai mult lichid, în același timp, împiedicându-l să se verse.

„În studiul nostru, PVAT a redus tensiunea pe care vasele de sânge o experimentează atunci când sunt întinse”, a declarat Stephanie Watts, profesor MSU de farmacologie și toxicologie la Colegiul de Medicină Osteopata. „Și acesta este un lucru bun, deoarece vasul consumă atunci mai puțină energie. Nu este sub atât de mult stres."

Ceea ce a făcut această constatare atât de interesantă, a spus Watts, al cărui studiu a fost publicat recent în revista Scientific Reports, este că PVAT a fost în mare parte ignorată de cercetătorii care au crezut că principalul său rol a fost să acumuleze lipide. Acum, descoperirile ei, bazate pe rezultatele anterioare, ar putea ajuta la redefinirea modului în care oamenii de știință văd vasele de sânge.

Noi roluri descoperite

În prezent, oamenii de știință împart vasele de sânge în trei părți, stratul cel mai interior numit tunica intimă, stratul mijlociu numit tunica medie și cel exterior, numit tunica externă (adventitia).

Watts ar dori ca oamenii de știință să recunoască PVAT-ul ca al patrulea strat, pe care alții l-au numit tunica adiposa - tunica înseamnă o teacă, membrană care înfășoară sau căptușește un organ și adiposa este un sinonim pentru grăsime.

„De ani buni am ignorat acest strat - în laboratorul acesta era înlăturat; în clinică nu era utilizat la imagistică. Dar acum descoperim că poate fi parte integrantă a vaselor noastre de sânge", a spus Watts. „Constatarea noastră redefinește care sunt vasele de sânge funcționale și face parte din ceea ce poate fi disfuncțional în bolile care ne afectează, inclusiv hipertensiunea. Trebuie să acordăm atenție acestui strat al unui vas de sânge, deoarece face mult mai mult decât am crezut inițial”.

Alți cercetători au arătat că PVAT joacă un rol în funcționarea vaselor de sânge, descoperind că secretă substanțe care pot determina relaxarea vaselor de sânge, precum și substanțe care pot determina contractarea acestuia.

Însă Watts și colegii ei au dorit să testeze dacă PVAT în sine, mai degrabă decât substanțele pe care le secretă, ar putea juca un rol în comportamentul vaselor de sânge. Deci, au decis să testeze dacă PVAT oferă un beneficiu structural arterelor, ajutând funcția de relaxare la stres.

Pentru a face acest lucru au testat aorta toracică la șobolani și au descoperit că cei cu PVAT intactă aveau mai multă relaxare la stres decât cei fără.

Watts și colegii ei au testat și alte artere și au putut să dubleze același răspuns.

 

Sursa, aici.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel