Arsurile la stomac, semn al cancerului esofagian. Dacă apar de două ori pe săptămână și sunt însoțite de alte simptome, mergi la medic

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
arsurile la stomac - FOTO: Freepik@jruiz1708
arsurile la stomac - FOTO: Freepik@jruiz1708

ASTA trebuie să știi dacă ai arsuri la stomac. Nu le mai lăsa niciodată netratate. Pot cauza probleme grave de sănătate.

Vezi și: Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

Persoanele care suferă frecvent de arsuri la stomac sunt îndemnate să trateze această afecțiune mai serios, deoarece poate fi un semn timpuriu al unei probleme mult mai grave decât simpla indigestie. Dr. Sermd Mezher, un medic de familie din Londra, a avertizat că episoadele repetate de arsuri la stomac ar putea duce în timp la dezvoltarea cancerului esofagian dacă nu sunt tratate.

Ce cauzează arsurile la stomac

Arsurile la stomac apar atunci când acidul gastric urcă în esofag, tubul care transportă alimentele de la gură la stomac. Dr. Mezher explică faptul că, deși stomacul este conceput să suporte acest acid, esofagul nu este, iar expunerea pe termen lung la acid poate provoca daune. Acest proces este agravat de anumite factori de stil de viață, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și mesele târzii.

Dr. Mezher menționează, de asemenea, un factor bacterian, Helicobacter pylori (H. Pylori), care poate contribui la apariția arsurilor la stomac.

"Această bacterie este foarte ușor de eliminat și poate fi testată", subliniază dr. Mezher, potrivit Express.

Dacă nu este tratată, expunerea persistentă la acid poate duce la o afecțiune numită esofag Barrett, o schimbare precanceroasă a mucoasei esofagului care crește riscul de a dezvolta cancer.

Vezi și: Atrofia vaginală, afecțiunea specifică femeilor de peste 45 de ani. Dr. Răzvan Vintilescu: Mai frecventă decât ai crede

Legătura dintre arsurile la stomac și cancer

Esofagul Barrett reprezintă o preocupare majoră pentru medici, deoarece poate apărea la persoanele cu reflux acid cronic. Conform Cancer Research UK, această afecțiune înseamnă că unele celule din mucoasa esofagului încep să se modifice. În timp, la un număr mic de persoane, aceste celule se pot transforma în cancer esofagian.

Esofagul Barrett este mai frecvent la bărbați, la persoanele în vârstă și la cei cu un istoric de simptome de reflux acid sau obezitate, mai ales atunci când greutatea corporală este concentrată în jurul taliei.

Avertismentul doctorului Mezher subliniază importanța depistării precoce și gestionării stilului de viață pentru a preveni ca arsurile la stomac să evolueze în ceva mai grav.

Vezi și: Prunele, aliat natural pentru sănătatea oaselor. Au o sursă importantă de Calciu

Arsurile la stomac - FOTO: Freepik@Samuel123

Factori de risc și declanșatori

Arsurile la stomac sunt adesea declanșate de anumite alimente și băuturi, cum ar fi mesele picante sau grase, precum și de fumat, sarcină, obezitate și stres. În timp ce unii dintre acești factori declanșatori pot fi evitați, alții sunt mai greu de gestionat. NHS descrie arsurile la stomac ca pe o senzație de arsură în piept cauzată de acidul gastric care ajunge în gât, o afecțiune cunoscută sub numele de reflux acid.

Declanșatori comuni ai arsurilor la stomac includ:

- Alimente grase sau picante

- Consumul de alcool

- Fumatul

- Mesele târzii

Vezi și: 

Factori de sănătate care pot crește frecvența arsurilor la stomac:

- Sarcina

- Obezitatea

- Stresul sau anxietatea

Remedii casnice și când trebuie să cauți ajutor

Deși există multe remedii casnice pentru ameliorarea pe termen scurt, cum ar fi dizolvarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu în apă, acestea nu sunt soluții pe termen lung pentru arsurile la stomac cronice. NHS recomandă să discuți cu un farmacist dacă suferi frecvent de arsuri la stomac.

Medicamentele care se eliberează fără rețetă, precum antiacidele sau alginatele, pot ajuta, însă este esențial să cauți sfatul unui specialist pentru simptome persistente, pentru a evita complicații precum esofagul Barrett.

Dr. Mezher subliniază că arsurile la stomac persistente nu trebuie ignorate. Dacă apar de mai mult de două ori pe săptămână sau sunt însoțite de alte simptome, precum dificultăți la înghițire sau dureri în piept, este important să consulți un profesionist din domeniul sănătății pentru evaluare și tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel