Arsurile la stomac sunt frecvente. Dacă aveți impresia că tot ceea ce mâncați vă provoacă arsuri la stomac, ar trebui să consultați un medic. Ar putea avea legătură cu dieta, sarcina sau îmbătrânirea. Dar se poate datora, de asemenea, medicamentelor pe care le luați sau unei afecțiuni de bază, cum ar fi sindromului gastroesofagian.
S-ar putea să simțiți arsuri la stomac după fiecare masă. Este posibil să le simțiți chiar și atunci când nu ați mâncat. Atunci când arsurile la stomac devin frecvente, acestea pot interfera cu activitățile zilnice și vă pot împiedica somnul.
Adesea, puteți rezolva arsurile frecvente la stomac prin modificări ale stilului de viață și prin administrarea de medicamente. Dar, în unele cazuri, cauza poate fi o afecțiune de bază care necesită tratament medical.
Vezi și: De ce are INML o grădină cu copaci și ce rol joacă magazia. Curcă (INML): Totul a fost gândit
Arsurile la stomac, ce sunt
Arsurile la stomac sunt rezultatul refluxului acid. Stomacul dumneavoastră produce acid în timpul digestiei. Atunci când mâncați sau beți, mușchii esofagului, care duc în stomac, se relaxează.
Refluxul acid apare atunci când sfincterul esofagian inferior, o supapă situată în partea inferioară a esofagului, nu se strânge la loc sau nu se închide corespunzător. Acest lucru permite acidului gastric să se întoarcă în esofag, provocând arsuri la stomac și inflamații.
În unele cazuri, acidul gastric cu gust neplăcut poate urca și în gură. Acest lucru poate fi mai probabil să apară atunci când vă aplecați. De asemenea, se poate întâmpla dacă stați întins pe burtă.
Arsurile la stomac și alimentele
Anumite alimente pot declanșa, prelungi sau intensifica arsurile la stomac la persoanele care sunt sensibile la ele. Factorii declanșatori alimentari variază de la o persoană la alta. Dar, de obicei, acestea includ alimentele picante sau acide și alimentele bogate în grăsimi sau prăjite care sunt greu de digerat, notează Healthline.
Alimentele și băuturile care pot provoca arsuri la stomac includ:
- cafeaua
- sucurile carbogazoase
- sosurile de salată și marinade care conțin oțet
- sosul de roșii și alte produse pe bază de roșii
- usturoi și ceapă
- ciocolată
- alimente picante
- alimente grase, cum ar fi hamburgerii de tip fast-food
- pui sau pește prăjit
- citricele și sucurile de fructe
- băuturi alcoolice
Arsurile la stomac fără a consuma alimente
Acidul se poate acumula în stomac atunci când acesta este gol. Dacă nu ați mâncat timp de mai multe ore, această acumulare de lichid digestiv poate duce la refluxul acid, provocând arsuri la stomac. Pot apărea, de asemenea, greață și dureri de foame.
Vezi și: Motivația zilei: Mulți indivizi din societatea modernă sunt ca barcagii...
Afecțiuni care cauzează arsuri la stomac
Arsurile frecvente la stomac sunt cel mai frecvent asociate cu boala de reflux gastroesofagian. GERD este o formă mai gravă de reflux acid. În cazul GERD, refluxul este cronic.
În plus față de GERD, alte afecțiuni care cauzează arsuri la stomac includ:
- obezitatea sau supraponderabilitatea
- stresul sau anxietatea
- hernia hiatală
- esofagită
- esofagita eozinofilică
Medicamente care provoacă arsuri la stomac
Unele medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală și fără prescripție medicală pot crește refluxul acid sau pot irita mucoasa esofagului, provocând arsuri la stomac. Anumite suplimente pot avea, de asemenea, acest efect.
Medicamentele care pot provoca arsuri la stomac includ:
- antibioticele, cum ar fi clindamicina
- ibuprofen
- aspirină
- suplimente de fier
- opioide și alte narcotice
- metformină
- blocante ale canalelor de calciu
- statine
- sedative
- progesteron
Vezi și: Amestecă detergent de vase cu pastă de dinți: trucul magic al gospodinelor cu experiență
Arsurile la stomac în timpul sarcinii
Arsurile la stomac în timpul sarcinii sunt un eveniment comun care se poate întâmpla în orice trimestru. Dacă sunteți însărcinată cu gemeni șansele de a avea arsuri la stomac legate de sarcină pot fi și mai mari.
În timpul primului trimestru, procesul tău digestiv începe să încetinească. Acest lucru îi permite organismului tău să absoarbă și să stocheze suficiente substanțe nutritive pentru a hrăni fătul. Arsurile la stomac sunt un rezultat comun.
Pe măsură ce sarcina continuă, stomacul dumneavoastră se extinde și își schimbă poziția. Acest lucru poate crește frecvența și intensitatea arsurilor la stomac. Aceste efecte secundare se rezolvă atunci când sarcina se termină.
Arsurile la stomac pe măsură ce îmbătrâniți
Chiar și persoanele cu un "stomac de fier" în tinerețe pot avea arsuri la stomac atunci când îmbătrânesc. Există mai multe cauze potențiale ale arsurilor la stomac și ale refluxului acid la adulții în vârstă.
Pe măsură ce îmbătrâniți, mușchii dumneavoastră slăbesc. Sfincterul esofagian interior slăbit poate permite acidului gastric să se reverse mai ușor în esofag.
De asemenea, este posibil să vă treziți că luați mai multe medicamente decât atunci când erați mai tânăr. Unele dintre acestea pot avea ca efect secundar arsuri la stomac.
Afecțiunile medicale, cum ar fi herniile hiatale, sunt mai frecvente la adulții mai în vârstă. Creșterea în greutate poate fi, de asemenea, un factor.
Arsurile la stomac, când trebuie să contactați un medic
Anunțați un medic dacă aveți arsuri la stomac mai mult de două ori pe săptămână. Este posibil să aveți o afecțiune, cum ar fi sindromul gastroesofagian, care se poate agrava dacă nu este tratată.
Un profesionist din domeniul sănătății poate fi, de asemenea, în măsură să vă recomande modificări ale stilului de viață și să vă prescrie medicamente care fac ca arsurile la stomac să fie mai puțin probabile să apară.
Arsurile la stomac, cum să le gestionați
Dacă medicul vă prescrie medicamente pentru arsuri la stomac, asigurați-vă că le luați așa cum v-a fost prescris. Medicamentele pentru arsuri la stomac includ:
- antiacide
- blocante ale histaminei-2 (H2)
- inhibitori ai pompei de protoni
Modificările stilului de viață pot fi, de asemenea, foarte benefice pentru gestionarea și reducerea arsurilor la stomac. Încercați următoarele:
- Evitați să mâncați alimente sau să beți apă aproape de ora de culcare.
- Evitați alimentele care declanșează arsurile la stomac.
- Reduceți cantitatea de alcool pe care o consumați.
- Dacă fumați, încercați să vă opriți.
- Mențineți o greutate moderată.
- Dormiți pe partea stângă.
- Dormiți cu partea superioară a corpului ridicată.
- Purtați haine largi.
Mai multe lucruri vă pot face să aveți arsuri la stomac mai frecvent decât de obicei. Refluxul acid devine mai frecvent odată cu vârsta și în timpul sarcinii, dar ar putea exista o cauză mai gravă. În multe cazuri, o afecțiune de bază, cum ar fi GERD, poate fi o cauză. Discuția cu un profesionist din domeniul sănătății vă poate ajuta să identificați cauza principală a afecțiunii dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.