Arsuri solare: șapte reguli simple ca să nu vă ardă soarele

Angela Sabău |
Data publicării:
Femeia a ajuns la spital cu arsuri pe 30% din suprafața corpului
Femeia a ajuns la spital cu arsuri pe 30% din suprafața corpului

Vremea caldă ne trimite cu gândul la plajă, la mare, la soare, dar rareori ne gândim și la riscurile pe care le presupune expunerea la soare prelungită. Așa se face că au apărut primele cazuri de arsuri solare.

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția cu privire la cazurile de arsuri solare, care pot crea probleme serioase de sănătate. El mai arată, de asemenea, că o pacientă de 23 de ani și un pacient de 27 de ani au ajuns la spital, necesitând terapie de urgență din cauza arsurilor solare.

Mai mult, el a enumerat șapte reguli simple de urmat, pentru cei care vor să se bronzeze fără riscuri.

Iată ce trebuie să faceți, pentru a vă bronza în siguranță:

1. Expunerea la soare trebuie facută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte cinci minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10.00-16.00. 

2. Dacă sunteţi la piscină sau la mare, e bine de ştiut că apa amplifică efectul radiaţiilor solare iar senzaţia de confort termic nu vă protejează de arsuri. 

3. Aplicaţi în mod repetat loţiunile de plaja pentru a asigura un ecran protector. Formula „este bine puţin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veţi beneficia de factorul de protecţie care este menţionat pe etichetă.

4. Puteţi utiliza geluri sau spray-uri, iar dacă aveţi tenul gras, căutaţi formule noncomedogenice. Vericaţi factorul de protecţie solară menţionat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare, cu cât pielea e mai deschisă la culoare şi intensitatea expunerii la radiaţiile solare mai mare. Persoanele cu piele sesibilă trebuie sa folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.

5. Soluţiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, pentru a asigura pătrunderea optimă în piele. De asemenea, se aplică la fiecare ieşire din apă.

Produsele rezistente la apă sau transpiraţie asigură în apă o protecţie de minim 40 de minute pentru radiatiile ultraviolete, iar dacă sunt aplicate corect, durata protecţiei ajunge şi până la 80 de minute. 

6. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzatiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare, întrucât sunt diuretice, vă deshidrateaza şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.

7. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare sau miere pot complica evoluţia şi se pot solda cu sechele de ordin estetic, a precizat Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel