Ardeiul este o legumă plină de vitamine, minerale și nutrienți, iar alegerea pentru consum ține strict de preferințele legate de gust.
Într-un video postat pe pagina sa de socializare, nutriționistul Mihaela Bilic a pus în oglindă două dintre cele mai răspândite feluri de ardei gras, cel roșu și cel verde, despre care spune că în multe privințe se aseamănă, subliniind că important este mâncăm legume, indiferent de culoarea lor.
”Când vine vorba de ardei gras, voi ce alegeți? Roșu sau verde?
Mulți or să spună că verde că are calorii mai puține. Nici vorbă. Culoarea nu influențează aportul caloric, amândouă sortimentele au sub 30 de calorii la suta de grame, deci nesemnificativ.
O să fiți însă surprinși să aflați că ardeiul roșu are de două ori mai multă Vitamina C și de șase ori mai mult beta-caroten decât fratele verde.
Beta-carotenul este un precursor de vitamina A, o pro-vitamină A, acea vitamină care ne face bine la piele și la ochi.
Atenție, vitamina A, în mod normal, se găsește doar în produsele de origine animală, adică în ficat, în gălbenușul de ou, în unt, în lapte. Și în beta-carotenul din legumele colorate în portocaliu sau roșu.
Așa că nu mai puneți ardeiul roșu la colț, mâncați legume cât mai multe, indiferent de culoare”, a spus Mihaela Bilic.
Ardeiul gras, valori nutriționale
O porție de 100 grame de ardei gras, crud, conține:
- calorii 31
- carbohidrați 6,03 grame
- proteine 0,99 grame
- grăsimi totale 0,3 grame
- fibre 2,1 grame
- folați 12% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină (vitamina B3) 6% DZR
- piridoxină (vitamina B6) 22% DZR
- riboflavina (vitamina B2) 6,5% DZR
- tiamina (vitamina B1) 64,5% DZR
- vitamina A 101% DZR
- vitamina C 203% DZR
- vitamina E 11% DZR
- vitamina K 4% DZR
- sodiu sub 1% DZR
- potasiu 4,5% DZR
- calciu 1% DZR
- cupru 2% DZR
- fier 5% DZR
- magneziu 3% DZR
- mangan 5% DZR
- fosfor 4% DZR
- seleniu sub 1% DZR
- zinc 2% DZR
- alfa și beta-caroten (20 µg și 1.624 20 µg), beta-crypto-xantină (490 µg) și luetină-zeaxantină (51 µg), potrivit Nutrition & You.
Ardeiul gras, beneficii pentru sănătate
Ardeiul gras conține o listă impresionantă de nutrienții care au proprietăți de prevenire a bolilor. Spre deosebire de ardeii iuți, cel gras are puține grăsimi și calorii, la o porție de 100 de grame fiind numai 31 de calorii.
Ardeiul gras conține niveluri mici de capsaicină, un compus alcaloid benefic pentru sănătate. Primele studii de laborator efectuate pe mamifere experimentale sugerează că capsaicina are proprietăți antibacteriene, anticancerigene, analgezice și antidiabetice, potrivit sursei menționate.
Atunci când este utilizată în mod corect, s-a constatat, de asemenea, că reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL la persoanele obeze.
Ardeii proaspeți, roșii sau verzi, sunt o sursă bogată de vitamina C. Această vitamină este concentrată în special în ardeii roșii, la cele mai ridicate niveluri. Vitamina C este un puternic antioxidant solubil în apă.
În interiorul corpului uman, este necesară pentru sinteza colagenului, care este principala proteină structurală din organism, necesară pentru menținerea integrității vaselor de sânge, a pielii, a organelor și a oaselor.
Consumul regulat de alimente bogate în această vitamină ajută organismul uman să se protejeze împotriva scorbutului, să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși (stimulează imunitatea) și să elimine radicalii liberi dăunători, proinflamatori din organism.
De asemenea, conține niveluri sănătoase de vitamina A, vitamină care este responsabilă cu sănătatea pielii și a vederii. În plus, în ei se găsesc și flavonoide antioxidante, cum ar fi alfa și betacaroten, luteină, zeaxantină și criptoxantină.
Împreună, aceste substanțe antioxidante din ardeii dulci ajută la protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi generați în timpul stresului și în condiții de boală.
Indicele ORAC și impactul asupra sănătății. Care sunt alimentele cele mai bogate în antioxidanți
Indicele ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, µmol TE/100g) sau scorul ORAC este o metodă dezvoltată de oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate și Îmbătrânire (NIH) pentru a măsura capacitatea antioxidantă a diferitelor alimente.
Deși relația exactă dintre valoarea ORAC a unui aliment și beneficiile sale pentru sănătate nu a fost pe deplin stabilită, se crede în general că alimentele cu scoruri ORAC mai mari au o capacitate antioxidantă mai mare și neutralizează mai eficient radicalii liberi dăunători, notează Natural Balance Foods.
Rolul antioxidanților
Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prin cedare de electroni, iar din acest grup fac parte unele vitamine și minerale, printre care vitamina C și E, respectiv, cupru, seleniu și zinc.
Potrivit teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, printre acestea aflându-se bolile Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.
În cazul în care nivelul de antioxidanți este redus se instalează stresul oxidativ, care se poate manifesta prin:
- căderea părului, apariția ridurilor și pierderea elasticității pielii
- creșterea riscului de boli cardiovasculare, din cauza arterelor înfundate
- slăbirea vederii
- apariția sindromului metabolic
- deteriorarea celulelor de la nivelul creierului
- diferite tipuri de cancer
- inflamații în organism.
Cei mai comuni antioxidanți sunt: vitamina C, vitamina E, vitamina A, beta-carotenul, catechinele, flavonoidele, resverastolul, luteina, seleniul, zincul. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.