Ardeiul gras, o prezență vizibilă prin piețe și pe mesele noastre, este o sursă foarte importantă de vitamina C și nu numai. De altfel, acesta este cel mai folosit tip de ardei din familia Capsicum annuum, din care fac parte și ardeii iuți, iar gustul său specific, un iute subtil, dar dulce în același timp, îl face să fie foarte apreciat. Mai ales consumat ca atare, crud sau în combinații cu alte legume de sezon, în salate.
Care sunt beneficiile ardeiului gras
Ardeiul gras conține o listă impresionantă de nutrienții care au proprietăți de prevenire a bolilor. Spre deosebire de ardeii iuți, cel gras are puține grăsimi și calorii, la o porție de 100 de grame fiind numai 31 de calorii.
Ardeiul gras conține niveluri mici de capsaicină, un compus alcaloid benefic pentru sănătate. Primele studii de laborator efectuate pe mamifere experimentale sugerează că capsaicina are proprietăți antibacteriene, anticancerigene, analgezice și antidiabetice, potrivit Nutrition & You.
Atunci când este utilizată în mod corect, s-a constatat, de asemenea, că reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL la persoanele obeze.
Ardeii proaspeți, roșii sau verzi, sunt o sursă bogată de vitamina C. Această vitamină este concentrată în special în ardeii roșii, la cele mai ridicate niveluri. 100 g de ardei roșu furnizează aproximativ 213% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C.
Vitamina C este un puternic antioxidant solubil în apă. În interiorul corpului uman, este necesară pentru sinteza colagenului. Colagenul este principala proteină structurală din organism, necesară pentru menținerea integrității vaselor de sânge, a pielii, a organelor și a oaselor.
Consumul regulat de alimente bogate în această vitamină ajută organismul uman să se protejeze împotriva scorbutului, să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși (stimulează imunitatea) și să elimine radicalii liberi dăunători, proinflamatori din organism.
De asemenea, conține niveluri sănătoase de vitamina A. 100 g de ardei dulce are 101% din DZR de vitamina A. În plus, în ei se găsesc și flavonoide antioxidante, cum ar fi alfa și betacaroten, luteină, zeaxantină și criptoxantină.
Împreună, aceste substanțe antioxidante din ardeii dulci ajută la protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi generați în timpul stresului și în condiții de boală.
Ardeiul gras, sursă de minerale esențiale
Ardeiul gras are niveluri adecvate de minerale esențiale. Unele dintre principalele minerale din acesta sunt fierul, cuprul, zincul, potasiul, manganul, magneziul și seleniul.
Mai mult, capsicum (ardeiul dulce) este, de asemenea, bun în grupul de vitamine din complexul B, cum ar fi niacina, piridoxina (vitamina B6), riboflavina și tiamina (vitamina B1).
Aceste vitamine sunt esențiale, în sensul că organismul are nevoie de ele din surse externe pentru a se reface. Vitaminele din complexul B facilitează metabolismul celular prin diverse funcții enzimatice.
Vezi și: 9 suplimente alimentare indicate pentru activitatea fizică. Complexul de B-uri, printre recomandări
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.