„Situația noastră, comparativ cu situația din septembrie, când am deschis școlile și restaurantele, este de trei ori mai gravă, făcând abstracție de tulpina nouă. Dacă adăugăm tulpina nouă, lucrurile devin incomparabil mai complicate. Deși o rată de infecțiozitate cu 50 - 60 la sută mai mare pare că nu reprezintă cine știe ce, asta înseamnă că va depăși cu mult mai multă ușurință măsurile noastre de oprire a circulației virusului, care acum sunt în general reprezentate de aceste restricții”, a explicat medicul epidemiolog Octavian Jurma.
El spune că răspunsul autorităților ar fi trebuit să fie invers decât cel luat: de înăsprire a restricțiilor, nu de relaxare. Așa cum fac, de altel, alte țări din Europa. Pericolul vine din faptul că noua tulpină o înlocuiește pe cea veche.
„Ar fi nevoie să se mărească restricțiile cu 50 - 60 la sută doar pentru a menține rata actuală de infectare. De asta se iau măsurile acestea aproape disperate - pentru că guvernele din Occident își dau seamna că au greșit fundamental în valul 2”, a spus epidemiologul.
El a explicat că în general statele din Uniunea Europeană de fapt nu au luat măsuri de eradicare a pandemiei, ci de limitare, pentru că ar fi fost „prea dure”. Dar atunci când amâni să iei măsuri drastice, prețul plătit pandemiei va fi mult mai mare.
„Pericolul este mult mai mare pentru că această tulpină nouă dislocă vechea tulpină. Vedeți și în Germania ce se întâmplă. Nu știm cum este în România, dar toate supozițiile pe care le-am făcut s-au adeverit: că (noua tulpină) circulă din decembrie, că este în București, că s-a răspândit în țară. Sunt convins că, dacă am face mai multe analize, am descoperi că noua tulpină circulă peste tot (...) Dacă exagerăm un pic, putem vedea aceste două tulpini ca două pandemii diferite. Această pandemie va crește așa cum a crescut primul val (...) Noi suntem cu două-trei săptămâni în urmă și când vom vedea cazurile (noii tulpini) va fi prea târziu, vom fi în situația celui care vede că i-a luat foc toată casa și are doar o găleată cu apă. Făcând comparația cu Anglia, ne putem aștepta ca și la noi, în martie-aprile, noua tulpină să fie dominantă”, a spus Octavian Jurma, la Antena 3.
Epidemiologul a subliniat că situația pacienților în stare critică este alarmantă – fiind peste 1000 internați la ATI, în această situație – iar orice surplus de pacienți care au nevoie de internare la Terapie Intensivă se va traduce într-o mortalitate mai mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.