De la băile romane, la izvoarele minerale fierbinți (băile termale), culturile din întreaga lume au folosit proprietăți terapeutice ale apei – adica aquaterapia - de secole, pentru a trata o varietate de probleme de sănătate. Terapia acvatică, în adevăratul ei sens însă, este o terapie asistată medical, efectuată în apă pentru a ajuta la reabilitare și recuperare. Și are mai multe forme, în funcție de afecțiunea căreia i se adresează.
Efecte terapeutice
Terapia se face efectuată în bazine cu apă caldă, care conține diferiți compuși care aduc beneficii pentru sănătate (băile de la Călimănești-Căciulata sau Sovata, spre exemplu ) de terapeuți instruiți. Apoi, principalul beneficiu al exercițiilor fizice în piscină, spre exemplu, este că mediul în care gravitația este redusă reduce, spre exemplu, stresul asupra articulațiilor la doar 1/10 din greutatea corporală. În principal, aquaterapia se adresează are următoarele efecte benefice:
1) Reducerea durerii.
2) Relaxarea musculară.
3) Mișcare articulară îmbunătățită și flexibilitate.
4) Reeducarea paraliziei musculare.
5) Îmbunătățirea circulației.
6) Reducerea dificultăților de mers.
7) Întărirea mușchilor slăbiți.
8) Creșterea puterii și a rezistenței.
9) Reducerea umflăturilor.
10) Recuperare mai bună.
Pentru a trata spre exemplu la băi termale diferite afecțiuni e nevoie de consult medical și de trimitere de la medicul de familie. Dar poți beneficia de aquaterapie și dacă nu ești bolnav. Sunt numeroase băi termale deschise publicului, iar acasă, o baie cadă, e o formă ușoară de terapie acvatică până la urmă.
Efecte imediate:
1) Odată cu imersiunea în apă, primele efecte fiziologice sunt aportul crescut de sânge și accelerarea metabolismului în mușchi. Căldura apei determină dilatarea sau lărgirea vaselor de sânge superficiale și creșterea aportului de sânge periferic. Aceste efecte fiziologice sunt unul dintre principalele motive științifice care explică reducerea durerii și îmbunătățirea flexibilității și relaxării musculare.
2) Terapia acvatică s-a dovedit benefică în toate condițiile, inclusiv în cele musculo-scheletice, sportive, neurologice, de îngrijire a sănătății ginecologice a femeilor și condiții pediatrice. Apa, datorită numeroaselor sale proprietăți, conferă pacientului care a avut un accident vascular cerebral încrederea de a se descurca mai bine, deoarece reduce spasmele și îmbunătățește tonusul mușchilor, susținând în același timp greutatea corporală.
3) O persoană cu artrită este ușurată imediat de stres și impact asupra articulației artritice atunci când este scufundată în apă.
4) Pentru un atlet recuperarea este mai rapidă, deoarece este provocat în apă să îmbunătățească performanța.
5) Mediul prietenos pentru copii, libertatea de mișcare și activitățile distractive în apă fac tratamentul unui copil cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) mai ușor și mai atrăgător.
6) Legătura magică a unui bebeluș cu mama sa poate fi continuată și sporită de efectele calmante ale apei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.