Aquablația și HoLEP, cele două terapii pentru prostată. Mihai Dobra: E deja în folosință în momentul ăsta. Funcționează ca un bisturiu pe bază de apă

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prostata - Foto: Freepik @andranik.h90
Prostata - Foto: Freepik @andranik.h90

Cum se poate opera și trata prostata. Metodele de intervenție pentru afecțiunile prostatei. Mihai Dobra: "A deja în folosință în momentul ăsta"

Prostata este o glandă situată sub vezica urinară a bărbaților, având aproximativ dimensiunea și forma unei nuci. Rolul său principal este de a produce lichidul seminal. Prostata este predispusă la o serie de afecțiuni, cele mai comune fiind hiperplazia benignă de prostată și cancerul de prostată.

În plus față de aceste afecțiuni, prostata poate fi afectată și de alte probleme precum prostatita, adică inflamația prostatei, care poate fi acută sau cronică, infecții urinare sau calculi la nivelul prostatei.

Dr. Mihai Adrian Dobra, doctor în științe medicale, medic specialist urologie cu experiență în chirurgia oncologică urologică: tumori renale parenchimatoase, carcinom urotelial înalt, tumori vezicale, tumori testiculare și peniene, endourologie înaltă și joasă, ne-a vorbit despre modul în care se poate opera prostata și a oferit mai multe variante pacienților care se confruntă cu astfel de probleme.

"Maniera de operație nu o știm, o putem anticipa noi, de la clasica trans-uretro-rezecție prostatică, practic o ansă electrică ce curăță interiorul. Imaginați-vă că prostata ar arăta ca o portocală și se curăță zona obstructivă din interior, adică miezul portocalei. 

Foto: Freepik

Manierele chirurgicale minim invazive sunt multiple.

Pentru prostatele voluminoase există o altă variantă de tratament. Se numește HoLEP, cu o fibră laser de holnium inserată între capsula prostatică și zona adenomatoasă tranzițională. Practic prostata se desprinde de capsulă urmând a fi împinsă către vezică și cu un morselator, care arată ca un blender urmează a fi băgată în malaxor și exteriorizată. 

Există varianta de chirurgie robotică - adenomectomia transvezicală robotic, laparoscopică asistată. 

Sunt o multitudine", a declarat medicul specialist urolog Mihai Dobra, pentru DC MEDICAL.

Ce este aquablația

Aquablația este o procedură medicală care implică utilizarea unui jet de apă sub presiune pentru a ablaționa, a îndepărta, țesutul prostatic în cazul hiperplaziei benigne de prostată.

"Există aquablația care în statele nord-americane e deja în folosință în momentul ăsta. Funcționează ca un bisturiu pe bază de apă, cu inteligență artificială și cu o ecografie transrectală în timp operato.

Practic se golește zona centrală a prostatei", ne-a mai spus medicul Mihai Dobra, care a completat că "în tot acest context pacientul trebuie pregătit și evaluat în multe zone, deci inclusiv cu analize, cu PSA, cu urocultură, sumar de urină, ecografie,  reziduu vezical postmictional, imagistică".

În esență, aquablația este o formă de tratament minim invaziv pentru afecțiunile prostatei, care poate fi utilizată ca alternativă la alte proceduri chirurgicale mai invazive, cum ar fi rezecția transuretrală a prostatei sau prostatectomia deschisă.

Procedura de acuablație implică introducerea unui dispozitiv specializat, echipat cu un sistem de jet de apă sub presiune, în uretră până la nivelul prostatei. Apa sub presiune este direcționată către țesutul prostatic hiperplazic, iar presiunea generată de jetul de apă ajută la îndepărtarea acestuia, fără a fi necesară utilizarea energiei termice sau a energiei electrice.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel