APOE4, gena care crește riscul de Alzheimer la femei. Inflamația cerebrală, factorul decisiv

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@gen_pick
dementa - FOTO: Freepik@gen_pick

Boala Alzheimer afectează mult mai grav femeile decât bărbații. Inflamația din creierul femeilor joacă un rol devastator în deteriorarea sănătății mintale. Această inflamație, provocată de celulele imune ale creierului, duce la distrugerea țesutului cerebral și la agravarea problemelor de memorie.

Vezi și: Cine și când decide oprirea tratamentului unui pacient. Dr. Gabriel Oniscu: Din punct de vedere al unei morți cu demnitate, fără suferință

Boala Alzheimer afectează mult mai grav femeile decât bărbații. Această realitate sumbră este acum susținută de un studiu care arată că femeile nu sunt doar victime ale acestei boli devastatoare, ci și ținte ale unei furtuni biologice.

Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine au descoperit că două variante genetice, APOE4 și TREM2 R47H, acționează ca un catalizator, declanșând o reacție în lanț de inflamație în creierul femeilor. Aceste reacții inflamatorii, cauzate de microglie, celulele imune ale creierului, devin o amenințare mortală, distrugând treptat țesutul cerebral și exacerband deteriorarea cognitivă.

Gena care predispune femeile la forme severe ale Alzheimer

Cercetări recente au descoperit că două variante genetice, APOE4 și TREM2 R47H, cresc riscul de boală Alzheimer prin declanșarea inflamației nocive în celulele imune ale creierului, în special la femei.

Aceste constatări subliniază importanța dezvoltării unor tratamente specifice în funcție de sex și au identificat o nouă țintă terapeutică: calea cGAS-STING. Studiul, realizat de Weill Cornell Medicine, explică de ce femeile sunt afectate disproporționat de această boală și oferă speranțe pentru dezvoltarea unor abordări terapeutice mai personalizate.

Vezi și: Superalimentul care reduce grăsimea abdominală și tensiunea arterială. Este plin de nutrienți

Variante genetice și impactul lor asupra riscului de Alzheimer

Boala Alzheimer, o afecțiune neurodegenerativă care afectează milioane de oameni la nivel global, are un impact semnificativ mai mare asupra femeilor. Aproape de două ori mai multe femei dezvoltă această boală în comparație cu bărbații, o discrepanță pe care cercetătorii au încercat de mult să o înțeleagă. Într-un studiu inovator publicat în Neuron, cercetătorii s-au concentrat pe două variante genetice: APOE4, cunoscută pentru creșterea riscului de Alzheimer mai mult la femei, și TREM2 R47H, care crește, de asemenea, riscul bolii.

Dr. Li Gan, autoarea principală a studiului și director al Institutului de Cercetare pentru Boala Alzheimer Helen și Robert Appel de la Weill Cornell Medicine, a explicat semnificația studierii acestor variante împreună.

"Deși acestea sunt doi dintre cei mai puternici factori de risc pentru Alzheimer, se știe foarte puțin despre cum ele amplifică riscul de boală", a spus dr. Li Gan.

Studiul a urmărit să identifice mecanismele celulare care se dereglează atunci când ambele variante, APOE4 și TREM2 R47H, sunt prezente, în special la femei.

Demența - FOTO: Freepik@loseyourself

Microglia și rolul inflamației

Echipa de cercetare a dezvoltat modele de șoareci pentru boala Alzheimer, purtând versiuni umane ale genelor APOE4 și TREM2 R47H. Studiul a relevat că șoarecii de sex feminin care aveau ambele variante genetice prezentau deteriorări semnificative în zonele cerebrale responsabile pentru memorie și cogniție, în special din cauza aglomerărilor de proteine tau, un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

Această deteriorare a fost atribuită microgliei, celulele imune ale creierului. În mod normal, microglia are un rol protector, eliminând celulele deteriorate și aglomerările de proteine. Cu toate acestea, la șoarecii femele cu predispoziție genetică, microglia devenea "senescentă" – celule îmbătrânite care și-au pierdut funcția normală.

În loc să curețe creierul, aceste microglii senescente eliberau substanțe inflamatorii prin calea cGAS-STING, accelerând astfel deteriorarea cerebrală. Acest răspuns inflamator a fost mult mai pronunțat la femele decât la masculi, confirmând faptul că APOE4 prezintă un risc mai mare pentru femei.

Vezi și: Superalimentul care reduce grăsimea abdominală și tensiunea arterială. Este plin de nutrienți

Posibilitatea unor tratamente personalizate pentru Alzheimer

Un progres important al studiului a fost identificarea căii cGAS-STING ca potențială țintă terapeutică. Prin suprimarea acestei căi, cercetătorii au reușit să reducă inflamația nocivă și să restabilească parțial funcția microgliei în modelele de șoareci.

"Cercetarea noastră a arătat că atunci când cei doi factori de risc pentru Alzheimer sunt combinați la femele cu aglomerări de tau, calea cGAS-STING devine foarte activată", a explicat dr. Gillian Carling, autorul principal al studiului.

Aceste descoperiri deschid calea pentru dezvoltarea unor noi strategii de tratare sau prevenire a bolii Alzheimer, în special pentru femeile care prezintă aceste variante genetice. După cum a subliniat Dr. Gan, studiul evidențiază necesitatea unor cercetări și tratamente specifice pe sexe pentru Alzheimer, deoarece boala poate progresa diferit la bărbați și femei.

Prin direcționarea căilor imune precum cGAS-STING, cercetătorii speră să creeze terapii mai eficiente care să abordeze riscurile unice cu care se confruntă femeile în cazul bolii Alzheimer, oferind astfel speranță pentru milioanele de persoane afectate de această condiție devastatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel