APMGR: Taxa clawback diferențiată ar opri dispariția medicamentelor de pe piață

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamente
Medicamente

APMGR solicită autorităților convocarea de urgență a grupului de lucru pentru taxa clawback. Introducerea calculului diferențiat pentru taxa clawback repezintă singură soluție pentru a opri dispariția medicamentelor ieftine de pe piață, susțin reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită autorităților convocarea de urgență a grupului de lucru pentru taxa clawback și luarea unei decizii imediate pentru introducerea calculului diferențiat al acesteia - singură măsură care poate opri dispariția medicamentelor ieftine de pe piață.

„Nivelul taxei clawback pe ultimul trimestru al anului 2018, de 25.05%, dovedește că ajustarea bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu inflația nu a fost nici pe departe suficientă" a declarat Adrian Grecu, președintele APMGR.

Taxa, 35% din prețul producătorului

La acest nivel, datorită faptului că se aplică la prețul de farmacie, taxa reprezintă 35% din prețul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei, susține reprezentantul APMGR.

Pe lângă taxa clawback producătorii de medicamente au de acoperit începând cu această luna și costurile implementării Sistemului Național de Verificare a Medicamentelor, respectiv introducerea unor elemente de siguranță suplimentare pe cutiile de medicamente, care să reducă riscul falsificării acestora.

„O taxă clawback care reprezintă cel puțin o treime din prețul de producție, la care se adaugă costul implementării noului sistem, va face ca și mai multe medicamente să ajungă cu prețul de vânzare sub costul de producție, ceea ce va genera în mod imediat retragerea din producție sau sistarea importului", precizează Adrian Grecu.

Medicamentele ieftine făcute în România, afectate

La finalul anului 2018, unul din trei bolnavi cronici nu-și găsea medicamentele necesare în farmacie, iar acest lucru s-a agravat la începutul acestui an, se mai arată într-un comunicat remis redacției. Majoritatea acestor pacienți – spun producătorii de generice - nu mai pot avea o schemă de tratament completă din cauza lipsei medicamentelor ieftine, conform declarațiilor reprezentanților asociațiilor de pacienți. Medicamentele cu prețul sub 25 de lei, folosite de peste 8 milioane de pacienți și fabricate în majoritatea lor în România, sunt primele afectate de nivelul actual al taxei clawback.

În contextul actual, APMGR estimează o tendința accentuată de dispariție a medicamentelor ieftine de pe piață. „Este momentul că Ministerul Sănătății să-și țină promisiune făcută anul trecut și să trecă la implementarea imediată a unui calcul diferențiat al taxei clawback", a mai adăugat Adrian Grecu, președintele APMGR.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) a propus autorităților o soluție de calcul diferențiat al taxei clawback în funcție de preț, soluție validată de simulările CNAS și acceptată de Consiliul Concurenței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel