Aplicațiile pe care le folosești pe telefon, chiar și anonim, îți dezvăluie identitatea. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Telefonul mobil
Telefonul mobil

Obsesia de a avea aplicatii pe telefon pe care le deschizi zi de zi este mai periculoasă decât credeam, pentru că fac mai mult decât să dea dependență! Practic, timpul pe care o persoană îl petrece pe diferite aplicații pentru smartphone, chiar dacă le folosește în mod anonim, este suficient pentru a o identifica dintr-un grup mai mare de oameni, spun cercetătorii, care avertizează asupra implicațiilor de securitate și confidențialitate. 

Utilizarea permanentă a telefoanelor de tip smartphone are din ce în ce mai multe repercusiuni. Se știe că nu e bine să le folosești înainte de culcare, pentru că lumina albastra pe care o emit îți afectează somnul, că agravează durerile de cap, se știe și că unele telefoane pot afecta modul în care funcționează defibrilatoarele implantate, că dau dependențe și multe altele.

Citește și: Cât de dependent ești de telefonul tău. Efecte asupra sarcinilor zilnice

Dar acum, se pare că și atunci când le folosești „inteligent”, adică în modul anonim, tot prezintă un pericol. Doar că de altă natură! Adică, îți pot dezvălui identitatea! Și totul are legătură cu comportamentul pe care-l ai când folosești telefonul smart. 

Practic, timpul pe care o persoană îl petrece pe diferite aplicații pentru smartphone este suficient pentru a o identifica dintr-un grup mai mare, în mai mult de unul din trei cazuri, spun cercetătorii de la Lancaster University, care avertizează asupra implicațiilor pentru securitatea și confidențialitatea celor care folosesc acest tip de dispozitive mobile.

Citește și: ALARMANT: iPhone 12, periculos pentru cardiacii cu aritmii maligne care au implantate defibrilatoare. Primul RAPORT publicat

În studiul lor, publicat în Psychological Science (link direct studiu) psihologii dr. Heather Shaw, profesorul Paul Taylor și profesorul Stacey Conchie de la Universitatea Lancaster și dr. David Ellis de la Universitatea din Bath au analizat datele smartphone-urilor de la 780 de persoane.

Ei au introdus 4.680 de zile de date de utilizare a aplicațiilor în modele statistice. Fiecare dintre aceste zile a fost asociată cu unul dintre cei 780 de utilizatori, astfel încât modelele statistice au „învățat”, efectiv, modelele de utilizare zilnică a aplicațiilor de către oameni.

Citește și: LUMINA ALBASTRĂ, pericolul ascuns la care suntem cu TOȚII expuși! Ce efecte nefaste are

Cercetătorii au testat apoi dacă modelele statistice ar putea identifica un individ atunci când li se oferă doar o singură zi de activitate a smartphone-ului, activitate făcută în modul „anonim” și care nu era asociată cu un utilizator (gen nume, carduri bancare, date de identitate etc).
Identifică persoana în unul din trei cazuri

Dr. Ellis de la Universitatea din Bath a spus că „modelele noastre, care au fost instruite cu doar șase zile de date de utilizare a aplicației per persoană, ar putea identifica persoana corect doar pe baza unor date anonime colectate într-o singură zi, în unul din trei cazuri”.

S-ar putea să nu sune prea mult, dar atunci când modelele au făcut o predicție cu privire la cui aparțin datele, ar putea oferi și o listă a candidaților cei mai puțin probabili. A fost posibil să vizualizați primele 10 persoane cele mai probabile cărora le aparține o anumită zi de date. Aproximativ 75% din timp, utilizatorul corect figura printre primii 10 cei mai probabili candidați.

Citește și: Utilizarea telefoanelor inteligente ar putea agrava durerile de cap. Care sunt pericolele

Profesorul Taylor de la Universitatea Lancaster a explicat că asta înseamnă că dacă un infractor care era urmărit de forțele de ordine își schimbă telefonul, anchetatorii ar putea să-l găsească destul de ușor, pentru că din 1.000 de telefoane anonime, pot să izoleze 10 care sunt cel mai probabil să îi aparțină infractorului, cu un risc de a greși de doar 25%. 

În consecință, cercetătorii avertizează că software-ul căruia i se acordă acces la înregistrarea standard a activității unui smartphone ar putea oferi o predicție rezonabilă despre identitatea unui utilizator chiar și atunci când acesta a fost deconectat de la contul său. O identificare este posibilă fără monitorizarea conversațiilor sau a comportamentelor în cadrul aplicațiilor în sine.

Citește și: Efectele nedorite ale folosirii excesive a smartphone-urilor asupra studenților: note proaste, alcool, sex. Motive

Dr. Shaw de la Universitatea Lancaster a explicat că „am descoperit că oamenii au prezentat modele consistente în comportamentul lor de utilizare a aplicațiilor de zi cu zi, cum ar fi faptul că utilizezi cel mai mult Facebook și că cea mai puțin utilizată aplicație e calculatorul. În sprijinul acestui lucru, am arătat, de asemenea, că două zile de date colectate de pe un smartphone de la aceeași persoană au prezentat o asemănare mai mare în tiparele de utilizare a aplicațiilor decât două zile de date de la persoane diferite.”

Prin urmare, este important să știm că nu numai datele de utilizare a aplicației, care sunt adesea colectate automat de un smartphone, pot dezvălui identitatea unei persoane. Deși oferă noi oportunități pentru aplicarea legii, aceste descoperiri prezintă, de asemenea, riscuri pentru confidențialitate dacă acest tip de date este utilizat abuziv, au arătat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel