Apixaban vs aspirina la pacienții oncologici cu AVC

Monika Baciu |
Data publicării:
avc - FOTO: Freepik@Dinesharts
avc - FOTO: Freepik@Dinesharts

Aceste două medicamente sunt esențiale pentru prevenirea AVC-ului.

Vezi și: Cheltuielile în sănătate, investiție pe termen lung: Sănătatea este o investiție, o necesitate. Telemedicina poate fi o soluție

Într-o analiză secundară semnificativă a studiului Atrial Cardiopathy and Antithrombotic Drugs in Prevention After Cryptogenic Stroke (ARCADIA), cercetătorii au evaluat eficacitatea apixabanului comparativ cu aspirina în prevenirea rezultatelor clinice adverse la pacienții cu istoric de cancer și accident vascular cerebral criptogenic.

Studiul, care a implicat 1.015 participanți, s-a concentrat asupra subgrupului de 137 de persoane cu un istoric de cancer, având scopul de a aborda ratele ridicate ale accidentelor vasculare recurente și sângerărilor asociate cu accidentele vasculare legate de cancer.

Rezultatele au arătat că, deși apixabanul părea să aibă un risc nominal mai scăzut de evenimente ischemice majore sau hemoragice majore comparativ cu aspirina, aceste diferențe nu erau statistic semnificative.

Dintre cei 61 de participanți care au primit apixaban, 8 au avut evenimente majore (13,1%), în timp ce 16 din cei 76 de participanți care au luat aspirină (21,1%) au avut rezultate similare. Cu toate acestea, lipsa unei diferențe semnificative (raport de risc de 0,61) indică faptul că analiza a fost subdimensionată din cauza dimensiunii reduse a eșantionului, potrivit studiului publicat în Jama Network.

Implicații pentru pacienții oncologici

Studiul evidențiază complexitatea tratamentului accidentului vascular cerebral la pacienții cu cancer, unde aproximativ 10% până la 15% dintre accidentele vasculare ischemice sunt asociate cu cancerul.

Risc ridicat de accidente vasculare recurente și sângerări majore în această populație subliniază necesitatea unei înțelegeri mai profunde a strategiilor antitrombotice eficiente. Deși analiza nu a concluzionat definitiv că apixabanul este superior aspirinei, a lăsat deschisă posibilitatea unor beneficii clinic semnificative din utilizarea apixabanului.

Vezi și: Leziunile traumatice, semn timpuriu al demenței. Cresc riscul de demență cu 20%

AVC - FOTO: Freepik@natali_brill

Context clinic

Studiul ARCADIA, desfășurat între 2018 și 2023 în 185 de centre de accident vascular cerebral din America de Nord, a căutat să ofere claritate în managementul accidentului vascular cerebral criptogenic asociat cu cardiopatia atrială.

Rezultatul principal evaluat a fost un compus de evenimente ischemice și hemoragice majore, inclusiv accidente vasculare recurente și sângerări simptomatice. Perioada mediană de urmărire pentru participanții cu cancer a fost de 1,5 ani, similară cu cea a celor fără istoric de cancer.

Deși descoperirile din studiul ARCADIA sugerează că apixabanul și aspirina au riscuri similare pentru evenimente ischemice și hemoragice majore la pacienții cu cancer și accident vascular cerebral criptogenic, limitările studiului din cauza dimensiunii reduse a eșantionului necesită cercetări suplimentare.

Posibilitatea unor beneficii clinic semnificative din utilizarea apixabanului nu poate fi exclusă, evidențiind necesitatea unor investigații continue asupra tratamentelor optime pentru acest grup vulnerabil de pacienți.

Vezi și: Vitamina D, cheia pentru sănătatea cardiometabolică. Reglează tensiunea, glicemia și colesterolul

AVC-ul criptogenic, ce este

Accidentul vascular cerebral criptogenic (AVC) este definit ca ischemie cerebrală de origine obscură sau necunoscută. Cauza AVC-ului criptogenic rămâne nedeterminată deoarece evenimentul este tranzitoriu sau reversibil, investigațiile nu au căutat toate cauzele posibile sau pentru că unele cauze rămân cu adevărat necunoscute, potrivit NIH.

Aproximativ o treime dintre accidentele vasculare ischemice sunt criptogenice. AVC-ul criptogenic este mai frecvent la pacienții tineri decât la cei în vârstă și este cel mai adesea cauzat de embolism cardiac, urmat de vasculopatie și coagulopatie. Cele mai frecvente cauze de embolism cardiac includ embolismul paradoxal din venele proximale printr-un foramen oval patent (PFO), fibrilația atrială paroxistică, boala valvulară cardiacă și aneurisma septului atrial.

Cele mai frecvente cauze vasculare ale AVC-ului criptogenic sunt plăcile aortice complexe și boala Fabry.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel