Legume, fructe, apetit. O echipă de cercetători de la Universitatea din Reading aflată în spatele acestui studiu a realizat 24 de cărţi electronice prin care este relatată călătoria unei legume de pe câmp până pe farfurie.
''Acceptarea de către copii a noilor alimente poate fi stimulată prin simpla familiarizare cu imaginea unui aliment'', a explicat doctorul Natalie Masento. ''Teoria familiarizării cu alimentele prin intermediul cărţilor cu fotografii este bine acceptată şi sperăm că, prin cărţi electronice uşor de accesat, şi mai mulţi părinţi vor putea utiliza acest instrument pentru a-şi susţine copiii să îşi mănânce legumele'', a adăugat cercetătoarea citată pe site-ul universităţii, www.reading.ac.uk.
Studiul a fost realizat anul trecut de cercetători împreună cu părinţii a 127 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de luni.
Părinţii au ales două alimente ''ţintă'' pe care doreau ca cei mici să le consume, un fruct şi o legumă. Familiile au fost împărţite apoi, în mod aleatoriu, în mai multe grupuri. Părinţii şi copiii din două grupuri experimentale au privit zilnic, timp de două săptămâni, imagini cu fructul sau leguma aleasă, iar persoanele incluse în al treilea grup nu au primit o astfel de carte. Părinţilor din toate cele trei grupuri li s-a solicitat apoi să ofere copiilor lor cele două alimente în fiecare zi, timp de două săptămâni. Impresiile adulţilor cu privire la reacţia copiilor au fost ulterior colectate de cercetători imediat după încheierea perioadei de două săptămâni, dar şi trei luni mai târziu. Rezultatele au demonstrat că în cazul celor două grupuri care au primit cărţile preferinţa copiilor pentru fructul sau leguma aleasă de părinţi a crescut după cele două săptămâni de test şi s-a menţinut după trei luni, potrivit Agerpres.
''Primii ani reprezintă o oportunitate de aur pentru încurajarea obiceiurilor sănătoase la copii, însă ştim că multor părinţi li se pare greu să îşi convingă copiii să mănânce multe legume. Acest studiu ne poate arăta un alt mod de a face aceste provocări un pic mai uşoare pentru părinţi şi, în final, de a încuraja copiii să capete obiceiuri alimentare sănătoase'', a explicat specialista în nutriţie Bridget Benelam, citată de Daily Mail. Studiul face parte din proiectul ''EIT Food See & Eat'', finanţat de EIT Food, Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT), o agenţie a Uniunii Europene, su ''Horizon 2020'', programul-cadru pentru cercetare şi inovare al Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.