Aparatul dentar, moft sau necesitate? NU există vârsta ideală pentru acest TRATAMENT

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Aparatul dentar, moft sau necesitate - FOTO: Pexels @Andrea Piacquidio
Aparatul dentar, moft sau necesitate - FOTO: Pexels @Andrea Piacquidio

Tot mai multă lume apelează la aparatul dentar. Iată 4 motive pentru alegerea acestui tratament.

Tratamentul cu aparat dentar câștigă tot mai mult teren în România, fie că ne referim la copii sau la adulții tineri. Dacă pentru unii acest gen de tratament este doar din considerente estetice, pentru alții recomandarea vine din partea unui medic specialist ortodont, cu scopul îmbunătățirii sănătății orale pe termen lung, care va veni la pachet și cu un zâmbet plăcut.

Beneficiile purtării aparatului dentar sunt numeroase, cu implicații directe asupra sănătății generale. Astfel, tratamentul ortodontic corectează dinții malpoziționați și malocluzia, îmbunătățește masticația și estetica zâmbetului, previne durerile și disfuncțiile articulare, dar și crește stima de sine.

4 motive pentru alegerea tratamentului cu aparat dentar

Sănătate orală îmbunătățită

Copiii și adulții care au dinții înghesuiți sau strâmbi au adesea problemele legate de corectitudinea periajului dentar și de folosirea aței dentare. Deoarece nu se pot curăța spațiile interdentare, acestea dezvoltă bacterii, care pe termen lung formează carii dentare, gingivită sau duc la apariția halitozei (mirosul neplăcut al gurii). Montarea aparatului ortodontic va duce la ghidarea dinților către zona corect, permițând astfel o îngrijire adecvată a danturii.

Pronunția îmbunătățită

Dinții care nu sunt aliniați corespunzător pe arcadă pot împiedica pacientul, copil sau adult,  să aibă o pronunție corectă. Astfel, în cazul copiilor, dacă problema nu este de natură logopedă, alinierea dinților și corectarea mușcăturii sau a maxilarului poate îmbunătăți acest aspect.

Mușcătură îmbunătățită

Amplasarea dinților  pe arcadă determină forțele care acționează asupra maxilarului și a anumitor dinți specifici. În urma tratamentului cu aparat dentar pacientul va putea mușca mai ușor și evita astfel dureri asupra maxilarului.

Mai puține dureri de dinți

Persoanele care au dinții incorect aliniați pe arcada dentară pot suferi de diferite dureri dentare. Acestea își pot mușca accidental limba sau chiar pereții laterali ai cavității bucale.

În funcție de gravitatea cazului, se instalează un disconfort la înghițire (deglutiție) și alterarea calității vieții, în general. De aceea, tratamentul cu aparat dentar poate să îmbunătățească considerabil viața persoanelor care suferă de dureri zilnice de dinți.

Mituri despre aparatul dentar

Folosirea aparatului dentar nu este dureroasă, deoarece intervenția asupra acestora se face în mod treptat, pe parcursul a mai multor luni, în funcție de aliniamentul dinților.

Nu există o vârstă anume la  care să fie nevoie aplicarea tratamentului cu aparat dentar, dar cu cât această intervenție se face din timp, cu atât sunt șansele de a avea un adult sănătos, cu un nivel de stimă ridicat.

În medie, un tratament cu aparatul dentar durează 16 luni. Tehnologia și inovațiile au redus foarte mult timpul de purtare al aparatului dentar, iar problemele minore se rezolvă chiar în câteva luni de zile.

Aparatul dentar nu mai este atât de inestetic așa cum greșit s-a format ideea, în urmă cu câteva zeci de ani. Multe dintre acestea sunt confecționate din materiale transparente, existând în același timp și varianta Incognito, care este montat pe partea interioară a dinților astfel încât să nu iasă deloc în evidență.

Vezi și: Starurile de la Hollywood care și-au aranjat dantura ca să aibă succes. VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel