Apa potabilă poate duce la cancer. Băutura considerată ”importantă pentru sănătate” ar putea să crească riscul de cancer de prostată, avertizează un studiu.
Un consum mai mare al unui contaminant ”comun” din apa potabilă ar putea să vă facă de trei ori mai probabil să dezvoltați o tumoare agresivă la prostată, potrivit unei noi cercetări.
Cercetările sugerează din ce în ce mai mult că riscul de cancer este modificabil. În timp ce vinovații evidenți care pot deschide calea dăunătoare către această afecțiune mortală includ fumatul și alcoolul, o nouă cercetare propune în mod surprinzător că și apa ar putea fi de vină.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că ”a bea suficientă apă în fiecare zi este important pentru sănătatea dumneavoastră”. Dar studiul, publicat în revista Environmental Health Perspectives, a constatat că ingestia de nitrați pe parcursul vieții adulte a unei persoane prin consumul de apă de la robinet și îmbuteliată ar putea fi un factor de risc pentru cancerul de prostată. Din fericire, o dietă sănătoasă ar putea oferi o mână de ajutor.
Care sunt compușii nocivi
Scopul studiului condus de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) a fost de a evalua dacă există o legătură între ingestia de nitrați și trihalometani (THM) din apă și riscul de cancer de prostată.
Nitrații și THM-urile sunt doi dintre cei mai comuni contaminanți din apa potabilă. Nitrații provin adesea din îngrășăminte agricole și din gunoiul de grajd provenit din creșterea intensivă a animalelor, fiind spălați în acvifere și râuri prin intermediul precipitațiilor.
În plus, THM-urile sunt produse secundare ale dezinfecției apei - compuși chimici care se formează după ce apa potabilă este dezinfectată, de obicei cu clor.
În timp ce în cazul nitraților singura cale de pătrundere este ingestia, THM-urile pot fi, de asemenea, inhalate și absorbite prin piele în timp ce se face duș, se înoată în piscine sau se spală vasele, arată Express.
Expunerea pe termen lung la THM-uri a fost asociată anterior cu un risc crescut de cancer de vezică urinară, dar dovezile au rămas foarte limitate.
Studii pentru a examina legătura
Acest studiu a evaluat posibila legătură analizând 697 de bărbați cu cancer de prostată în spitale spaniole între 2008 și 2013, inclusiv 97 de tumori agresive.
Echipa de cercetători a inclus, de asemenea, un grup de control format din 927 de bărbați cu vârste cuprinse între 38 și 85 de ani care nu fuseseră diagnosticați cu cancer la momentul studiului.
Cercetătorii au estimat expunerea medie la aceste substanțe chimice pe baza locului în care au locuit participanții și a tipului de apă pe care au băut-o de-a lungul vieții lor.
Îngrijorător este faptul că rezultatele au arătat că, cu cât consumul de nitrați era mai mare, cu atât mai mare era asocierea cu cancerul de prostată.
Participanții cu o ingestie mai mare de nitrați din apă, care a fost marcată ca fiind o medie de peste 14 mg pe zi de-a lungul vieții, au fost de 1,6 ori mai predispuși să dezvolte un cancer de prostată de grad scăzut sau mediu și de aproape trei ori mai predispuși să dezvolte o tumoare de prostată agresivă.
”Riscurile asociate cu ingestia de nitrați din apă sunt deja observate la persoanele care consumă apă cu niveluri de nitrați sub nivelul maxim permis de directivele europene, care este de 50 mg de nitrați pe litru de apă. Deși aceste rezultate evidențiază o corelație între apă și cancerul de prostată, ele nu dovedesc o cauză.
A fi expus la nitrați prin intermediul apei potabile nu înseamnă că veți dezvolta cancer de prostată", a declarat Donat-Vargas, autorul principal al studiului.
În plus, autorii studiului au precizat că această cercetare oferă doar primele dovezi ale asocierii, care vor trebui confirmate prin cercetări ulterioare.
Dieta sănătoasă poate reduce riscul de cancer
Vestea bună este că oamenii de știință au descoperit că un consum mare de fibre, fructe, legume și vitamina C ar putea reduce efectele negative ale nitraților din apa potabilă.
În timpul studiului, participanții au trebuit, de asemenea, să completeze un chestionar de frecvență alimentară, care a furnizat informații individuale privind dieta.
Studiul a observat că o asociere între nitrații ingerați și cancerul de prostată au fost observate doar la bărbații cu un aport mai mic de fibre, fructe, legume și vitamina C.
”Antioxidanții, vitaminele și polifenolii din fructe și legume pot inhiba formarea de nitrozamine - compuși cu potențial cancerigen - în stomac. În plus, vitamina C a demonstrat o activitate antitumorală semnificativă. Iar fibrele, la rândul lor, sunt benefice pentru bacteriile intestinale, care protejează împotriva substanțelor toxice derivate din alimente, inclusiv nitrozaminele”, a mai precizat Donat-Vargas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.