Apa mării, indicații terapeutice. Cine trebuie să fie precaut. Care sunt afecțiunile care necesită prudență

Monika Baciu |
Data publicării:
apa marii - FOTO: Freepik@yarruta
apa marii - FOTO: Freepik@yarruta

Apa mării poate fi considerată ca tratament pentru o serie de afecțiuni. Există, însă, mai multe categorii de persoane care ar trebui să fie precaute când intră în apa mării.

Apa mării are indicații terapeutice. Marea a fost mult timp o destinație populară pentru persoanele care doresc să trateze diferite afecțiuni și pentru pacienții convalescenți. Aruncăm o privire asupra dovezilor privind beneficiile sale terapeutice.

În Anglia secolului al XIX-lea, băile cu apă de mare au câștigat popularitate ca tratament neconvențional de convalescență pentru o varietate de afecțiuni, de la depresie la boli respiratorii. Pacienților li se spunea să petreacă timp lângă mare sau să intre în căzi pline cu apă de mare pentru a-i ajuta să se refacă.

Istoria utilizării apei de mare în medicină datează însă de mult mai mult timp. Există dovezi, de exemplu, că egiptenii antici o foloseau în tratamentul rănilor și arsurilor grave. Până în prezent, cantitatea de literatură științifică pe această temă rămâne cantitativ semnificativă, dar calitatea dovezilor în ceea ce privește beneficiile terapeutice ale apei de mare variază foarte mult.

Cele mai multe cercetări s-au concentrat asupra impactului acesteia asupra afecțiunilor pielii și a sănătății mintale.

Vezi și: Șase semne de alarmă ale unui tip de cancer care se răspândește rapid. Durerea abdominală și constipația, simptomele clasice

Apa mării și afecțiunile pielii

Timp de mulți ani, au fost raportate anecdote despre persoane cu psoriazis care au găsit alinare în urma petrecerii timpului în băi de sare sau, mai general, în apă bogată în minerale. Marea Moartă, în special, este cunoscută pentru concentrațiile sale ridicate de magneziu și a fost o destinație populară pentru cei care doresc să încerce o cale de tratament alternativă pentru a ajuta la gestionarea afecțiunilor pielii lor.

Acest lucru a fost susținut într-o anumită măsură de cercetare. Un studiu publicat în Journal of the American Academy of Dermatology a arătat că pacienții cu psoriazis cronic, stabil, de tip placă, au beneficiat de timpul petrecut la Marea Moartă, făcând băi de mare și expunându-se la soare, ceea ce a dus la perioade de remisiune care au durat în medie mai mult de trei luni.

Aceste rezultate au fost apoi susținute de studii ulterioare și mai recente, deși niciunul nu a clarificat ce componente ale apei de mare, dacă există, au avut acest impact.

”Orice îmbunătățire observată după înotul în mare ar putea fi explicată prin expunerea la razele UVB de la soare, deoarece acestea pot îmbunătăți afecțiunile pielii, cum ar fi psoriazisul”, subliniază dermatologul Dr. Sweta Rai, de la Asociația Britanică a Dermatologilor, potrivit Patient.

Vezi și: Băutura care previne demența. Când, cum și ce cantitate se poate consuma. Oferă un înveliș protector creierului

Apa mării, efect asupra altor afecțiuni dermatologice

Dovezile privind impactul apei de mare asupra afecțiunilor pielii, cum ar fi eczema, sunt și mai puțin clare. O analiză amplă a analizat diferite studii privind terapia cu apă de mare și a constatat că răspunsurile pacienților cu eczeme la apa de mare și la băile cu sare, în general, au fost foarte variabile.

”Cercetările în jurul beneficiilor aduse de apa de mare asupra afecțiunilor inflamatorii ale pielii sunt foarte limitate. Există unele dovezi care sugerează că apa din Marea Moartă ar putea ajuta la ameliorarea crizelor de eczemă; cu toate acestea, majoritatea dovezilor sunt anecdotice”, explică Rai.

De asemenea, este probabil că nu doar apa de mare în sine are un impact. S-ar putea ca faptul de a fi într-un mediu nou, cu un climat diferit, pe plajă, să fie ceea ce îi ajută pe unii pacienți.

”Nu aș recomanda pacienților să înoate în mare ca modalitate de a-și trata afecțiunile pielii, deoarece dovezile nu există în prezent. Pilonul principal al tratamentului pentru eczeme și psoriazis include terapii topice și produse biologice în cazul psoriazisului”, spune Rai.

Vezi și: Aloe vera, posibil cancerigenă. Ce anume o face nesănătoasă

Îmbunătățirea sănătății mentale

Sănătatea mintală este un alt domeniu important în care oamenii de știință au fost activi pentru a studia efectele înotului în mare. Acest tip de cercetare a crescut în popularitate în ultimii ani, în special datorită lansării BlueHealth, o inițiativă de cercetare pan-europeană care investighează legăturile dintre mediu, climă și sănătate.

În special, oamenii de știință din cadrul programului analizează modul în care marea și alte medii acvatice pot afecta bunăstarea.

Există numeroase dovezi care sugerează că exercițiile fizice sunt foarte benefice pentru sănătatea mintală, în special pentru a controla stresul și anxietatea, în parte pentru că favorizează eliberarea de endorfine (hormonii ”bunăstării”).

Potrivit cercetărilor, acest lucru pare să fie și mai valabil pentru persoanele care fac exerciții fizice în medii naturale, în aer liber, inclusiv în ocean.

”Exercițiile în aer liber, cum ar fi înotul în mare, pot fi deosebit de benefice și unele cercetări sugerează că exercițiile în aer liber de acest tip pot fi la fel de eficiente ca antidepresivele în tratarea depresiei ușoare până la moderate.

De asemenea, exercițiile fizice reduc nivelul de cortizol, ”hormonul stresului”, care a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate mintală, inclusiv depresia și anxietatea”, a explicat Stephen Buckley, șeful departamentului de informare al Mind, organizația caritabilă pentru sănătate mintală.

Cu toate acestea, înotul în mare ar putea ajuta sănătatea mintală și prin alte mecanisme. Atunci când înotăm, modelele noastre de respirație se schimbă și acest lucru poate duce la o stare mai relaxată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel