Apa la genunchi este o afecțiune care poate să rezulte în urma unui traumatism, a leziunilor prin suprasolicitare sau a altei afecțiuni. Cauzele comune includ artrita și rănirea ligamentelor.
O cantitate mică de lichid există în articulațiile normale. În unele cazuri, cu toate acestea - de exemplu, cu artrita reumatoidă - excesul de lichid se poate extinde, iar genunchiul devine umflat. Statisticile sugerează că 27% din oameni vor avea apă la genunchi la un moment dat, potrivit Medical News Today.
Apa la genunchi - simptome
Cauza excesului de lichid acumulat în articulaţia genunchiului este cea de care depind simptomele şi semnele de apă la genunchi.
Durerea: Atunci când pacientul suferă din cauza osteoartritei, durerea este o consecinţă a susţinerii greutăţii corporale. De cele mai multe ori, când persoana respectivă se odihneşte, durerea dispare.
Tumefierea: Se poate că un genunchi să pară mai mare decât celălalt. Atunci când sunt comparate, zonele moi care înconjoară părţile osoase par proeminente.
Redoarea articulară: În cazul în care articulaţia conţine lichid în exces, amplitudinea mişcării genunchiului se poate să fie limitată. Este o situaţie în care pacientului îi este imposibil să îndoaie sau să întindă complet genunchiul.
Echimozele: Atunci când genunchiul a suferit un traumatism, echimozele pot fi observate de către pacient pe zona anterioară, laterală sau în spatele genunchiului. Din cauza durerii foarte mari, poate fi imposibil de suportat greutatea corporală pe acea articulaţie, mai notează Medical News Today.
Vezi și: Gust acru în gură, cauze. Cele mai frecvente șapte motive
Apa la genunchi - factori de risc
Persoanele care practică diferite sporturi care implică mișcări rapide ale articulației genunchiului sunt predispuse la a dezvolta o astfel de afecțiune. La fel se întâmplă şi în cazul celor care suferă din cauza osteoartritei. În timpul mersului, atunci când pacientul este obez sau supraponderal, corpul plasează mai multă greutate asupra articulaţiei genunchiului. Din acest motiv, articulaţia devine suprasolicitata iar în timp, organismul va produce în exces lichid articular.
Apa la genunchi - diagnostic
Medicul ortoped, Petre Bogdan, arată pe pagina sa care sunt opțiunile de diagnostic pentru apa la genunchi.
”Examenul clinic poate implica anumite teste ortopedice, precum testul articular patelofemural, testele McMurray sau Thessaly. De asemenea, medicul poate examina genunchiul prin palpare sau poate solicita pacientului să meargă.
Se suspectează hidartroza la pacienții cu genunchiul tumefiat, care prezintă dureri și au o capacitate de mișcare a articulației redusă, la cei care au suferit un accident sau la pacienții cu patologie reumatică. Medicul va solicita detalii despre istoricul medical, dar și despre eventualele activități fizice în care pacientul este implicat cu regularitate.
Examenul paraclinic implică teste de imagistică și analiza lichidului sinovial. Opțiunile de imagistică includ ecografia, cu ajutorul căreia se poate confirma diagnosticul de artrită, radiografia cu raze X, care poate ajuta la excluderea unei patologii specifice, cauzate de rupturi sau dislocări de os și RMN-ul, care poate detecta leziuni ale tendonului, ligamentului și țesuturilor moi ce nu au fost vizibile pe radiografie.
Analiza lichidului sinovial, în urma aspirării acestuia din interiorul genunchiului afectat (procedură cunoscută sub denumirea de artrocenteză) ar trebui să se realizeze în toate cazurile de efuziune a genunchiului fără o cauză precisă. Folosind rezultatele obținute în urma analizei fluidului sinovial, medicul poate stabili diagnosticul și opțiunile terapeutice ale pacientului”, arată medicul pe blogul său.
Apa la genunchi - tratament
Cele mai multe tratamente pentru efuziunea articulației genunchiului depind de cauza de bază, iar tratamentul va varia de la o persoană la alta.
Opțiunile includ:
Aspirație sau drenaj: Un medic folosește un ac pentru a scoate lichidul, ceea ce poate ameliora disconfortul.
Injecții cu corticosteroizi: Acestea pot reduce inflamația și ajută la ușurarea durerii.
Injecții cu corticosteroizi: Acestea pot reduce inflamația și ajută la ușurarea durerii.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene: Pot ajuta la ameliorarea durerii.
Antibiotice: Acestea pot trata o infecție.
”Plasarea unei genunchiere de susținere ligamentară (pentru pacienții care au suferit o leziune a ligamentului); chirurgia (recomandată în cazuri severe, pentru tratamentul fracturilor sau a rupturilor, pentru îndepărtarea țesutului liber sau pentru repararea deteriorării genunchiului);corticosteroizii orali sau intraarticulari”, mai arată dr. Petre Bogdan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.