Apa îmbuteliată, riscuri pentru mediu și sănătate. Conține substanțe chimice și microplastice

Monika Baciu |
Data publicării:
apa imbuteliata - FOTO: Freepik@mecgrapics
apa imbuteliata - FOTO: Freepik@mecgrapics

Apa îmbuteliată ne poate pune sănătatea în pericol. Deși apa îmbuteliată este percepută ca o alternativă mai sigură, adevărul este că aceasta poate avea un impact devastator asupra sănătății umane și asupra mediului

Vezi și: Panencefalita sclerozantă subacută, boala gravă la care vă supuneți copiii. Dr. Simin Aysel Florescu: E de netratat așa ceva! Apare la 8 - 10 ani de la infecție

Consumul global de apă îmbuteliată a atins cote alarmante, cu un milion de sticle vândute în fiecare minut. Însă, sub iluzia unei alegeri mai sănătoase și mai sigure, se ascund riscuri serioase pentru sănătate, precum contaminarea cu microplastice și substanțe chimice periculoase, alături de un impact devastator asupra mediului, avertizează experții în sănătate publică.

În fiecare minut, un milion de sticle de apă sunt cumpărate la nivel global. Acest obicei, aparent inofensiv, este mult mai problematic decât mulți realizează, generând îngrijorări tot mai mari în legătură cu impactul său asupra sănătății umane și asupra mediului. Experții avertizează că cererea în creștere pentru apa îmbuteliată aduce riscuri ascunse serioase, atât pentru corpul nostru, cât și pentru planetă.

Apa îmbuteliată, impact global asupra sănătății publice

Conform unui studiu recent publicat în revista BMJ Global Health, consumul larg răspândit de apă îmbuteliată are un impact profund asupra sănătății publice și asupra durabilității mediului. În prezent, un milion de sticle de apă sunt cumpărate în fiecare minut în întreaga lume, o cifră uimitoare care este de așteptat să crească pe măsură ce cererea crește.

Pentru cele 2 miliarde de persoane care nu au acces la apă potabilă sigură, apa îmbuteliată este un colac de salvare. Cu toate acestea, pentru cei care au acces la apă de la robinet, aceasta este mai degrabă o chestiune de comoditate. Marketingul a creat o credință persistentă că apa îmbuteliată este mai pură și mai sănătoasă decât apa de la robinet, însă dovezile sugerează că acest lucru nu este neapărat adevărat.

Vezi și: Vârstnicii din azilele de bătrâni, cei mai vulnerabili în fața infecțiilor respiratorii. Prof. dr. Victoria Aramă: Știm ce tribut au plătit bătrânii în pandemie

Apa îmbuteliată, riscuri pentru sănătate

Apa îmbuteliată este adesea considerată mai curată și mai sigură decât apa de la robinet, dar această credință este tot mai mult pusă la îndoială. Experți în sănătate de la Weill Cornell Medicine din Qatar susțin că apa îmbuteliată nu respectă neapărat aceleași standarde riguroase de siguranță și calitate precum apa municipală. Mai mult, aceasta poate conține contaminanți care ar putea reprezenta riscuri pe termen lung pentru sănătate.

Între 10% și 78% din eșantioanele de apă îmbuteliată testate la nivel global au fost găsite a conține substanțe nocive, inclusiv microplastice. Aceste particule microscopice, care pot perturba hormonii, cauza stres oxidativ și deregla sistemul imunitar, reprezintă o preocupare majoră. În plus, substanțele chimice precum ftalații (utilizați pentru a face plasticul mai durabil) și bisfenolul A (BPA) au fost legate de probleme grave de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și obezitate.

Deși expunerea pe termen scurt la acești contaminanți poate să nu cauzeze daune imediate, efectele pe termen lung rămân în mare parte necunoscute, lăsând consumatorii expuși unor pericole necunoscute pe măsură ce continuă să consume apă îmbuteliată.

Vezi și: Zavicefta, antibioticul pentru infecții intra-abdominale, pulmonare și intraspitalicești. Farm. Anca Crupariu: Poate fi folosit de la naștere

Apa îmbuteliată, impact asupra mediului

Impactul asupra mediului al apei îmbuteliate este la fel de alarmant. Sticlele de plastic sunt al doilea cel mai frecvent poluant din oceane, reprezentând 12% din toate deșeurile de plastic. În ciuda eforturilor ample de reciclare, doar 9% din aceste sticle sunt reciclate. Majoritatea ajung în gropi de gunoi, incineratoare sau sunt exportate în țări cu venituri mici și medii, creând preocupări suplimentare legate de justiția socială și mediu.

Mai mult, producerea sticlelor de plastic necesită multe resurse. Extracția materiilor prime, fabricarea sticlelor și transportul acestora contribuie toate la emisiile de gaze cu efect de seră. Aceasta subliniază amprenta de carbon ascunsă a apei îmbuteliate, o amprentă care ar putea fi redusă considerabil dacă mai multe persoane ar trece la apa de la robinet, potrivit SciTechDaily.

Apa îmbuteliată - FOTO: Freepik@Racool_studio

Apa de la robinet, mai sigură

Deși industria apei îmbuteliate își promovează produsul ca fiind o alternativă mai sigură, apa de la robinet oferă o opțiune mai sustenabilă și la fel de sigură. În multe țări, apa de la robinet este supusă unor reglementări și testări mai stricte decât apa îmbuteliată, făcând-o o alegere de încredere pentru consumatorii preocupați de sănătate.

Din punct de vedere al mediului, alegerea este clară. Optarea pentru apa de la robinet elimină necesitatea sticlelor de plastic, reducând astfel deșeurile din plastic și diminuând emisiile de gaze cu efect de seră. Experții în sănătate publică sugerează că, prioritizând apa de la robinet, indivizii pot ajuta la atenuarea provocărilor multiple generate de apa îmbuteliată.

Vezi și: În următorii 30 de ani, România se va confrunta cu o îmbătrânire accelerată. Isabela Stere: Este o realitate tristă

Schimbări de perspectivă

Experții solicită campanii educaționale mai puternice care să schimbe percepțiile publice. Prin evidențierea beneficiilor pentru mediu și sănătate ale apei de la robinet, astfel de inițiative ar putea contribui la o schimbare culturală mai amplă către un consum mai sustenabil de apă.

Dependența de ap[ îmbuteliată generează costuri semnificative pentru sănătate, finanțe și mediu, subliniind necesitatea unei reevaluări urgente a utilizării sale pe scară largă.

Intervențiile guvernamentale, campaniile educaționale și îmbunătățirea infrastructurii sunt pași esențiali în abordarea provocărilor generate de apa îmbuteliată. Alegând apa de la robinet în detrimentul alternativelor îmbuteliate, putem face pași semnificativi către un viitor mai sănătos pentru oameni și pentru planetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel