Apa de la robinet din Câmpina, posibil contaminată cu bacterii periculoase. SIMPTOMELE infecției cu Clostridium difficile

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Apa potabilă
Apa potabilă

Compania care furnizează apa potabilă din Câmpina le-a cerut locuitorilor din oraș să nu o mai consume, după ce DSP Prahova a ridicat suspiciuni că aceasta ar fi contaminată. Cel mai probabil e vorba de bacteria Clostridium difficile. Iată simptomele infecției cu această bacterie și cât de periculoasă poate fi: 

Societatea Hidro Prahova SA a anunțat sâmbătă că, pentru a elimina orice risc privind starea de sănătate a populației și ca o măsură suplimentară de prevenție, a luat decizia de a extinde restricția consumului de apă potabilă integral asupra municipiului Câmpina, până în prezent nefiind semnalat niciun caz de îmbolnăvire.

„Până la clarificarea situației, societatea Hidro Prahova SA va asigura containere cu apă potabilă în opt locații din municipiul Câmpina. Acestea vor fi amplasate la Spitalul Municipal Câmpina, Spitalul Voila, la Școala de Poliție, în Piața Centrală, iar restul la centrele sociale din municipiu. Containerele utilizate sunt de tip IBC, iar alimentarea lor se va efectua din surse alternative de apă potabilă, cu respectarea HGR 974/2004 art. 50, alin. 7 și 9, precum și a Legii 458/2002 cu modificările și completările ulterioare (art. 8). Containerele vor fi amplasate în zone cu protecție, astfel încât să nu existe riscul de contaminare voluntară”, se arată într-un comunicat de presă.

În cursul zilei de vineri, Direcția de Sănătate Publică Prahova a sesizat telefonic societatea Hidro Prahova cu privire la faptul că apa distribuită în municipiul Câmpina nu îndeplinește condițiile de potabilitate, conform reglementărilor în vigoare.

„Potrivit anunțului DSP Prahova, o comunicare oficială în acest sens se va realiza după obținerea rezultatelor finale pentru probele prelevate. Până la momentul respectiv, este vorba despre suspiciuni privind neconformitatea apei potabile, zonele vizate de această decizie fiind cele anunțate deja, respectiv străzile: Drumul Taberei (de la rezervorul Mușcel până la intersecția cu strada Voila), Voila (de la intersecția străzii Drumul Taberei până la Spitalul Voila), Silvicultorului, Buciumului, precum și Spitalul Voila”, se mai arată în comunicatul citat.

Surse DC Medical au epxlicat că este posibil să fie vorba de o contaminare a apei potabile cu bacteria Clostridium difficile. 

Cum se transmite Clostridium difficile

Clostridium difficile, cunoscută și sub numele de Clostridioides difficile și adesea denumit C. difficile sau C. diff, este o bacterie care poate provoca simptome variind de la diaree la inflamație a colonului care pune viața în pericol.

Transmiterea C. difficile are loc pe cale orală-fecală. Dacă un individ infectat simptomatic contaminează mediul înconjurător, sporii infectanți pot persista câteva luni. Perioada de incubație a fost estimată la o medie de 2 până la 3 zile, deși nu este bine stabilită. Sporii sunt rezistenți la căldură și sunt rezistenți la unii agenți de curățare utilizați în mod obișnuit. Drept rezultat, C. difficile poate supraviețui pe suprafețe luni de zile și poate fi o sursă continuă de transmisie în absența unei dezinfecții eficiente a suprafeței în cauză. Persistența C. difficile poate facilita răspândirea infecției în comunitate.

Oamenii sunt potențial expuși la Clostridium difficile prin mai multe surse: cum ar fi hrană, aer, apă și animale. C. difficile a fost izolat din probele de apă colectate din râuri, lacuri, canale de drenaj și mare. O populație diversă de C. difficile a fost observată în sedimentele marine, inclusiv izolate de ribotipuri care au fost asociate cu infecții clinice severe. În 2007, transmiterea pe apă a sporilor de C. difficile a fost demonstrată după ce un sistem de distribuție a apei potabile din Finlanda a fost contaminat accidental cu efluenți de canalizare de la o stație de epurare a apelor uzate municipale.

Efectele infecției cu Clostridium difficile

Boala de C. difficile afectează cel mai frecvent adulții vârstnici din spitale sau din instituțiile de îngrijire (cămine) și apare de obicei după utilizarea medicamentelor antibiotice. Cu toate acestea, studiile arată rate crescânde de infecție cu C. difficile în rândul persoanelor în mod tradițional care nu sunt considerate a avea risc crescut, cum ar fi persoanele tinere și sănătoase care nu au folosit antibiotice și care nu au fost internate în vreun spital. 

În fiecare an, în Statele Unite, spre exemplu, aproximativ jumătate de milion de persoane se infectează cu C. difficile, iar în ultimii ani, infecțiile au devenit mai frecvente, mai severe și mai dificil de tratat. De asemenea, infecțiile recurente cu C. difficile sunt în creștere, arată statisticile Institutului American de Sănătate Publică. 

Simptome

Unii oameni au bacteria C. difficile în intestin, dar nu se îmbolnăvesc niciodată și rareori pot răspândi infecția. Semnele și simptomele se dezvoltă de obicei în decurs de cinci până la 10 zile de la începerea unui tratament de antibiotice, dar pot apărea imediat după prima zi de la infecta sau până la două luni mai târziu, conform experților de la Mayo Clinic.

Infecție ușoară până la moderată

Cele mai frecvente semne și simptome ale infecției cu C. difficile ușoare până la moderate sunt:

- Diaree apoasă de trei sau mai multe ori pe zi timp de două sau mai multe zile,
- Crampe abdominale ușoare și sensibilitate.

Infecție severă

Persoanele care au o infecție severă cu C. difficile tind să se deshidrateze și pot avea nevoie de spitalizare. C. difficile poate provoca inflamarea colonului și uneori poate forma leziuni de țesut care pot sângera sau produce puroi. Semnele și simptomele infecției severe includ:

- Diaree apoasă de 10 până la 15 ori pe zi,
- Crampe abdominale și durere, care pot fi severe, 
- Ritm cardiac rapid, 
- Febră, 
- Sânge sau puroi în scaun,
- Greață și vărsături,
- Deshidratare,
- Pierderea poftei de mâncare,
- Pierdere în greutate,
- Abdomen umflat,
- Insuficiență renală,
- Creșterea numărului de globule albe din sânge.

Infecția severă cu C. difficile poate provoca, de asemenea, inflamații intestinale grave, mărirea colonului (numită și megacolon toxic) și sepsis. Persoanele care au aceste condiții sunt adesea internate la Terapie Intensivă pentru că viața e este pusă în pericol. De aceea, dacă aveți simptomele de mai sus, sunați la 112. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel