Conform unui nou studiu, aproximativ o treime dintre locuitorii SUA au primit apă de la robinet care conține un produs chimic secundar neidentificat anterior. Unii oameni de știință sunt îngrijorați și investighează dacă această substanță chimică ar putea fi toxică.
Substanța nou identificată, denumită "anion cloronitramidă", este produsă atunci când apa este tratată cu cloramină, o substanță chimică formată prin amestecarea clorului și a amoniacului. Cloramina este adesea utilizată pentru a ucide virușii și bacteriile în sistemele municipale de tratare a apei.
Cercetătorii au declarat că existența acestui produs secundar a fost descoperită în urmă cu aproximativ 40 de ani, însă a fost identificată abia acum, deoarece tehnicile de analiză s-au îmbunătățit, ceea ce a permis în cele din urmă oamenilor de știință să determine structura produsului chimic.
Ar putea dura ani de zile pentru a afla dacă anionul de cloronitramidă este periculos, pentru că acesta nu a fost niciodată studiat.
Cercetătorii și-au prezentat concluziile joi, în revista Science, pentru a stimula cercetarea în vederea soluționării problemelor de siguranță.
Oamenii de știință au declarat că nu au dovezi clare care să sugereze că acest compus reprezintă un pericol, dar că acesta prezintă similitudini cu alte substanțe chimice care prezintă motive de îngrijorare. Ei cred că merită să fie analizat pentru că a fost detectat pe scară largă.
"Este asemănător cu alte molecule toxice. Am căutat-o în 40 de probe din 10 sisteme de apă potabilă clorinată din SUA, situate în șapte state. L-am găsit în toate probele”, a declarat David Wahman, unul dintre autorii studiului și inginer de cercetare în domeniul mediului la Agenția pentru Protecția Mediului.
"Anionul cloronitramidă este produs pe măsură ce cloramina se descompune în timp. Este probabil să fie găsit în toată apa potabilă tratată prin această metodă", a spus el.
Faptul că un produs secundar cu riscuri necunoscute ar putea fi atât de omniprezent și ar putea scăpa cercetătorilor pentru atât de mult timp reînnoiește întrebările cu privire la potențialele efecte asupra sănătății ale substanțelor chimice utilizate pentru tratarea apei de la robinet.
Conform studiului, aproximativ 113 milioane de locuitori din SUA primesc apă tratată cu cloramină la robinete. Această substanță chimică este utilizată de aproximativ un secol pentru dezinfectarea apei. În prezent, aceasta este adesea utilizată pentru a proteja "reziduurile” unui sistem - apa care rămâne în conducte timp de câteva zile după ce părăsește stația de tratare a apei.
Din ce în ce mai mult, cloramina a fost preferată clorului deoarece acesta din urmă produce, de asemenea, subproduse, dintre care unele sunt asociate cu cancerul de vezică urinară și sunt reglementate de EPA.
David Reckhow, profesor de cercetare în inginerie civilă și de mediu la Universitatea din Massachusetts, Amherst, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că descoperirea a fost un pas important. Scopul final, a spus el, este să se înțeleagă dacă substanța este un pericol; el a fost de acord că este probabil toxică.
"Este o moleculă destul de mică și probabil din acest motiv poate intra în sistemele biologice și în celule. Și este încă o moleculă reactivă. Acestea sunt genul de lucruri care te îngrijorează”, a spus el.
Autorii noului studiu au ajuns la rezultatele lor după ce și-au dat seama cum să formuleze concentrații ridicate de substanță chimică pentru testele de laborator, a declarat Julian Fairey, autor principal și profesor asociat la Universitatea din Arkansas.
„Nu cunoaștem toxicitatea, dar acest studiu ne-a permis să putem face acum această muncă. Acum, putem trece la munca grea de a încerca să ne dăm seama care este relevanța toxicologică în sistemele noastre de apă”, a spus Fairey, care studiază subprodusele apei potabile.
Acesta a adăugat că unele studii anterioare au sugerat o legătură între consumul de apă dezinfectată și creșterea ratei anumitor tipuri de cancer.
"Nu știm ce cauzează acestea. Nu avem nicio idee dacă acest compus este în vreun fel legat de aceste rezultate. Dar avem incidente inexplicabile ale anumitor tipuri de cancer din cauza apei potabile tratate”, a spus Fairey.
Cu toate acestea, orice concluzii cu privire la toxicitatea sau nu a substanței nou identificate sunt probabil așteptate mulți ani. Eventualele reglementări bazate pe aceste eventuale constatări ar dura și mai mult.
"Acest studiu pune sub semnul întrebării dacă acest proces de dezinfecție este sau nu mai sigur din punct de vedere al sănătății”, a declarat David Andrews, om de știință senior la Environmental Working Group, o organizație de advocacy care militează pentru un control mai atent al substanțelor chimice.
El a adăugat că există sute de subproduse de dezinfecție găsite în sistemele de apă, dar că acesta merită să fie analizat.
"Mulți dintre acești alți contaminanți apar la concentrații mai mici sau mai rar. Motivul pentru care adăugați cloramină - doriți să ucideți bacteriile și virușii, aveți un real compromis risc-risc”, a declarat Andrews.
Orice tratare a apei potabile implică un anumit nivel de risc pentru sănătate, a declarat Roberson. Este un compromis: procesele de dezinfecție au învins în mare măsură bolile transmise prin apă, cum ar fi holera și tifosul, dar cercetările sugerează că unele produse secundare sunt asociate cu riscuri de cancer și avort spontan.
Multe companii de distribuție a apei din SUA indică pe site-urile lor dacă tratează apa pe care o furnizează cu clor sau cloramină. Wahman a declarat că unele cercetări sugerează că filtrele cu cărbune activ, precum cele utilizate în dispozitivele de purificare a apei la domiciliu sau în filtrele de frigider, pot elimina subprodusele dezinfectante, dar că sunt necesare mai multe cercetări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.