Apa de izvor, riscuri pentru sănătate. 12 BOLI pe care le faci dacă o bei: Nu are proprietăți miraculoase

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
apa de izvor - FOTO: Pexels:Michael Burrows
apa de izvor - FOTO: Pexels:Michael Burrows

Apa de izvor este preferată de mulți dintre români, care consideră că este pură, fără a avea substanțe adăugate. Numai că aceasta îi poate îmbolnăvi.

Apa de izvor este din ce în ce mai căutată. Oamenii susțin că aceasta este naturală. Numai că specialiștii avertizează asupra riscurilor la care se expun cei care consumă apă de izvor.

”Apa de izvor poate provoca epidemii hidrice, dacă este folosită din izvoarele neverificate. Noi, direcțiile de sănătate publică, putem interveni. La DSP se pot aduce probe microbiologice, chimice”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, Delia Băda, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara.

Calitatea apei, schimbătoare

Calitatea apei se poate modifica de la o zi la alta, în principal în urma precipitaţiilor, dar şi din cauza gunoaielor aruncate la întâmplare. Oamenii trebuie să ştie că se supun unor riscuri atunci când consumă apă care nu este sută la sută pură. Apa de izvor poate conține urme de arsenic, microbi care contribuie la toxiinfecții alimentare și alte complicații. De exemplu, o nouă epidemie de holeră a apărut la sfârșitul anului trecut, boala răspândindu-se prin apă. 

Susținătorii consumului de apă de izvor cred că apa naturală conține electroliți și minerale în cantități superioare, chiar și cei ai apei îmbuteliate. Potrivit studiilor, însă, nu există dovezi că apa de izvor are proprietăți miraculoase. În general, persoanele care aleg să consume apă de izvor fac acest lucru mai ales că o alegere personală, subiectivă, în care gustul lichidului pare mai ”natural” decât la robinet, arată Medical News Today.

Vezi și: Anemia, de la cauze la tratament. Medic: Dăm fier la toată lumea, este o greșeală fantastică

Cantitate infimă de nutrienți

Apa brută este apă nefiltrată, neprelucrată sau netratată, care este îmbuteliată direct dintr-un izvor natural. Oamenii de știință și oficialii guvernamentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apa netratată.

Apa brută poate fi un exemplu în care "naturalul" nu este neapărat mai bun. De asemenea, poate fi adevărat că apa brută nu oferă beneficii distincte pentru sănătate, față de o dietă sănătoasă care include consumul de apă de la robinet sau apă îmbuteliată.

Riscuri

Furnizorii de apă adaugă substanțe chimice în apă potabilă care provine de la robinet sau sticle pentru a ucide orice bacterii și paraziți care pot apărea în mod natural în apă. Exemple în acest sens includ salmonella, E.Coli și Giardia.

Acești agenți patogeni pot provoca tulburări stomacale, diaree și vărsături.

Persoanele mai în vârstă și cele mai tinere sunt expuse în special riscului de a dezvolta boli legate de acești contaminanți, deoarece sistemul lor imunitar poate să nu fie suficient de puternic pentru a lupta împotriva agenților patogeni.

Deoarece este netratată, apa brută poate conține unii dintre acești agenți patogeni. 

Beneficiile potențiale ale apei de izvor

Susținătorii apei brute cred că sterilizarea și purificarea apei cu substanțe chimice distruge mineralele naturale și probioticele prezente în apă.

Ei cred că prin consumul de apă brută, o persoană poate trăi o viață mai sănătoasă cu o digestie îmbunătățită. Cei care pledează pentru utilizarea apei brute cred că aceasta conține mai mulți electroliți și minerale decât apa îmbuteliată, inclusiv:

- calciu

- cupru

- litiu

- magneziu

- potasiu

- siliciu

- sodiu

Cei care consumă apă de izvor susțin, de asemenea, că apa brută este "apă alcalină". Potrivit susținătorilor săi, apa alcalină acționează ca un antioxidant și reduce deteriorarea celulelor inflamatorii de la oxidare.

Cu toate acestea, potrivit Clinicii Cleveland, nu există studii actuale care să susțină beneficiile pentru sănătate ale apei alcaline în detrimentul apei tratate. Cu toate acestea, gustul este foarte personal și nu există studii disponibile pentru a demonstra dacă apa netratată are un gust mai bun sau mai rău decât apa tratată.

Vezi și: Bamele și beneficiile sale. Au proprietăți anticancerigene și susțin sănătatea creierului

Indicatori sanitari ai surselor de apă

Apă potabilă nu trebuie să conţină organisme animale, vegetale şi particule vizibile cu ochiul liber. În apă potabilă nu se admite să existe nici un organism dăunător sănătăţii, (ouă, larvele de paraziţi), alte organisme biologice indicatoare de impurificare, organisme care prin înmulţire în masă modifică proprietăţile organoleptice sau chimice ale apei şi care pot produce degradări ale instalaţiilor.

Analizele biologice complete de laborator servesc, în mod eficient, la aprecierea poluării apei - evidenţierea relaţiilor ce există între apă şi organismele acvatice;

– unele pot să se dezvolte numai în ape practic curate

– altele, necesită ca substrat nutritiv substanţe organice.

Oxigenul - unele microorganisme necesită cantităţi mari, altele trăiesc în mediu anaerob. Adaptarea diferitelor organisme la anumite condiţii ecologice permite utilizarea lor ca indicatori sanitari ai surselor de apă

Caracteristica generală a patologiei infecţioase transmisă prin apă

Cantitatea mare de apă folosită în comun de populaţie oferă mari posibilităţi ca în condiţiile poluării acestora, apa să constituie un important factor de îmbolnăvire.

Bolile produse prin apă cuprind în general un mare număr de persoane, luând caracterul unor boli cu extindere în masă. În cadrul patologiei hidrice, un loc important îl ocupă patologia infecţioasă. Rolul apei în transmiterea bolilor infecţioase este cunoscut de multă lume, chiar înainte de descoperirea agenţilor infecţioşi ai diferitor boli.

Pentru apariţia unei boli hidrice sunt necesare 3 condiţii şi anume:

- existenţa unui eliminator de germeni (bolnav sau purtător);

- viabilitatea în apa a germenilor patogeni;

- un timp suficient pentru producerea bolii şi existenţa unei populaţii receptive.

Vezi și: Privitul artei online, același impact asupra sănătății mintale ca o expoziție fizică

Boli provocate de apă

Bolile infecţioase transmise prin apa pot îmbrăca sub aspectul numărului de cazuri de îmbolnăvire şi al modului de apariţie şi dezvoltare mai multe forme, arată Spring Well Water.

Salmoneloză

De obicei, oamenii se infectează cu salmonella după ingerarea alimentelor sau a apei potabile contaminate cu fecale. Atunci când animalele domestice sau sălbatice își lasă fecalele în sau în apropierea suprafețelor de apă, cum ar fi râuri, lacuri, iazuri, pâraie etc., virusul salmonellei poate intra apoi în puțuri private, rezervoare de apă sau orice alte surse de apă, în special după o inundație.

Cele mai frecvente simptome ale salmonelozei includ vărsături, febră, diaree, crampe abdominale, deshidratare (frecventă la sugari) și altele. Cu toate acestea, uneori indivizii pot fi infectați fără a prezenta semne.

Vezi și: Cum îți palpezi CORECT sânii. CÂND și cum trebuie făcută autopalparea și la ce să fii foarte ATENTĂ de acum

Hepatita A

Hepatita A este o boală extrem de infecțioasă care afectează în primul rând ficatul. Puteți contracta boala prin consumul de apă care conține virusul hepatitei A (HAV) sau venind în contact strâns cu cineva care are infecția.

Spălarea și consumul alimentelor preparate cu apă contaminată vă pot expune, de asemenea, la boală. Persoanele care locuiesc în zone care au un management precar al salubrității și igienei sunt mai expuse riscului de a fi expuse la virus.

Unele simptome de hepatita A includ dureri abdominale, depresie, greață, oboseală, scădere în greutate, icter, febră, pierderea poftei de mâncare, mișcările intestinului de culoare argilă, și altele. Infecția dispare de obicei în câteva săptămâni, dar poate deveni severă și poate dura câteva luni.

Mizerii apă - FOTO: Freepick@frimusfilms

Criptosporidioza

Criptosporidioza este o infecție care vizează intestinele. Parazitul microscopic Cryptosporidium provoacă boala. Acest organism trăiește în intestin și este prezent în fecalele oamenilor infectați și ale animalelor domestice, cum ar fi bovinele, oile, pisicile și câinii. Infecția se răspândește de obicei prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate sau chiar prin înot și scufundare în apă contaminată.

Persoanele infectate cu criptosporidioză prezintă de obicei simptome precum diaree, dureri abdominale, greață, vărsături, febră, cefalee, pierderea poftei de mâncare etc. Este posibil ca unele persoane infectate cu virusul să nu dezvolte simptome.

Vezi și: Medicii și asistentele din țară pleacă pe capete în Marea Britanie. Peste 4.000 de cadre medicale, școlite în România, muncesc în UK, doar în spitale, nu și centre de vârstnici

Febră tifoidă

Febră tifoidă este o infecție bacteriană care pune viața în pericol, distinsă prin ulcerații intestinale acute și infecții. Bacteria responsabilă pentru această infecție îngrozitoare se numește Salmonella Typhi. Este același tip de bacterii găsite în unele ouă și pui.

Infecția este mai cunoscută sub numele de intoxicații alimentare sau intoxicații cu salmonella. De obicei, se răspândește atunci când oamenii consumă apă contaminată sau alimente spălate cu apă contaminată. O persoană care suferă de febră tifoidă poate transfera bacterii dăunătoare în fluxul sanguin și în tractul intestinal.

Unele simptome comune de febră tifoidă includ febră persistentă, slăbiciune, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, dureri de stomac, erupții cutanate sau pete roșii, dureri musculare, și transpirație. Febră tifoidă afectează aproximativ 12 milioane de oameni din întreaga lume în fiecare an.

Holeră

Holera este o infecție care afectează în primul rând intestinul subțire. Bacteria responsabilă pentru această boală este cunoscută sub numele de Vibrio Chloerae. Virusul se transmite prin ingestia de apă care conține urme de fecale. Când apa netratată trece prin canalizarea din căile navigabile, aceasta poate afecta alimentarea cu apă menajeră.

Vezi și: Rosul unghiilor, onicofagia, riscuri. Poți să te infectezi, dar indică și probleme psihice

Diaree

Diareea este una dintre cele mai frecvente boli cauzate de contaminarea apei. Se manifestă ca urmare a infecțiilor intestinale sau a intoxicațiilor alimentare prin consumul de apă contaminată cu agenți patogeni din deșeuri animale sau umane. În cele mai multe cazuri, apare datorită prezenței bacteriilor, virușilor și protozoarelor pe bază de apă. Boala duce, de obicei, la trecerea scaunelor libere, apoase, care pot provoca deshidratare (pierderea electroliților) și moartea la copiii mici și sugari.

Diaree - FOTO: Freepick@Sorapop

Dizenterie

Dizenteria este o boală pe bază de apă caracterizată prin diaree severă, precum și sânge sau mucus în scaun. Aceasta afectează în principal intestinele și se răspândește prin igienă precară. De asemenea, poate fi cauzată de bacterii, viruși sau paraziți în alimente nesigure și apă potabilă și de persoanele care intră în contact cu materiile fecale. Persoanele cu dizenterie, de obicei, experiență simptome comune, cum ar fi diaree, febră, greață, deshidratare, crampe stomacale, și durere, printre altele.

Otrăvire cu plumb

Plumbul poate intra în apă potabilă prin conducte și aliaje de lipit vechi sau prin evacuarea substanțelor chimice toxice în sistemele de apă. Odată ingerat, metalul poate provoca intoxicații cu plumb la om, una dintre bolile care pun viața în pericol cauzată de poluarea apei. Copiii sunt deosebit de vulnerabili la această boală din cauza capacității organismului lor de a face față nivelurilor ridicate ale metalului. Intoxicația cu plumb poate duce la numeroase afecțiuni de sănătate, cum ar fi anemia, problemele cu sistemul reproducător și hipertensiunea arterială. De asemenea, poate afecta rinichii și sistemul nervos.

Vezi și: Celulita, debut în adolescență cu efecte pe termen lung. Medic: Ceva minune nu există

Arsenicoza

Când consumi apă contaminată cu arsenic, îți pui riscul de a contracta Arsenicoza. Arsenicoza este o afecțiune cauzată de consumul cronic de apă potabilă cu cantități mici de arsenic. Otrăvirea chimică a acestei boli are loc pe termen lung. Substanța chimică poate provoca probleme cu vezica urinară, rinichii, plămânii și pielea și care poate duce la cancer. Arsnenicoza afectează milioane de oameni din întreaga lume care depind de apa contaminată cu arsenic.

Leziuni hepatice și renale și probleme neurologice

Apă potabilă contaminată cu poluanți chimici poate duce la unele cazuri de leziuni hepatice și renale. Contaminanții chimici, precum solvenții clorurați, sunt principalii vinovați. Acești poluanți sunt asociați cu inflamația ficatului, insuficiența hepatică, insuficiența renală sau dezvoltarea pietrelor la rinichi.

Ele pot agrava, de asemenea, alte boli care necesită sprijinul acestor organe. Expunerea pe termen lung la apă potabilă împletită cu poluanți chimici este, de asemenea, asociată cu unele probleme neurologice, cum ar fi ADHD.

Afecțiuni neurologice - FOTO: Pexels@ fillvlad

Trachoma (infecţie oculară)

Trachoma este o infecție oculară care apare prin salubritate patogenă și igienă cauzată de disponibilitatea limitată a apei curate. Aceasta afectează în cea mai mare parte copiii și femeile.

Poliomielita

Poliomielita este o infecție virală extrem de letală cauzată de virusul poliomielitei. Infecția se răspândește prin apă contaminată cu fecale de la o persoană infectată. Când virusul intră în fluxul sanguin, acesta vizează și distruge sistemul nervos, ceea ce duce la slăbiciune extremă. În cele mai multe cazuri, provoacă paralizie. Persoanele fără vaccinare împotriva poliomielitei prezintă un risc mai mare de a fi infectate cu virusul. Simptomele includ febră, convulsii, dureri de cap, și paralizie într-un stadiu ulterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel