Apa cu lămâie, băutura care te ajută să slăbești. Poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
apa cu lamaie foto: freepik@8photo
apa cu lamaie foto: freepik@8photo

Apa cu lămâie, beneficii uimitoare. Poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.

Într-o lume în care nevoia de a ne menține sănătoși și energici este foarte importantă, descoperim deseori că remediile cele mai puternice sunt cele mai simple și naturale. Unul dintre aceste secrete minunate ale naturii este apa cu lămâie, o băutură revitalizantă, care nu doar că ne aduce un strop de prospețime, dar și o serie de beneficii pentru sănătate.

Vezi și: Endometrioza: ce este, cauze și tratament. Impactul asupra fertilității și riscului de cancer

1. Menține hidratarea

Consumul suficient de apă cu lămâie previne deshidratarea, o afecțiune care poate cauza o serie de simptome, inclusiv oboseală, sete excesivă, piele și buze uscate, dureri de cap, palpitații, supraîncălzire și constipație.

2. Sursă bună de vitamina C

Citricele conțin vitamina C, care este un antioxidant. Aceasta ajută la protejarea celulelor tale de radicalii liberi, molecule care cauzează inflamații în corp și pot duce la diverse boli. Vitamina C joacă, de asemenea, un rol important în alte procese, precum sintetizarea colagenului și L-carnitinei, metabolismul proteinelor, regenerarea altor antioxidanți, amânarea unor tipuri de cancer și a bolilor cardiovasculare, absorția fierului și producerea hormonilor. Lipsa vitaminei C poate cauza o susceptibilitate crescută la infecții, gură uscată, piele și ochi uscați, oboseală și insomnie, conform Healthline.

3. Poate susține pierderea în greutate

Consumul de apă cu lămâie poate ajuta la creșterea aportului de apă, ceea ce este adesea recomandat ca strategie pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, există dovezi limitate pentru a justifica acest lucru. Un studiu din 2018 a arătat că persoanele care au băut apă înainte de a mânca au consumat mai puțină mâncare în timpul meselor decât cele care au mâncat fără să bea apă în prealabil. Cu toate acestea, participanții nu s-au simțit semnificativ mai puțin sătui, chiar dacă au mâncat mai puțin. Autorii studiului au concluzionat că consumul de apă înainte de masă poate fi o strategie eficientă pentru pierderea în greutate, deși mecanismul de acțiune nu este cunoscut.

4. Alternativă ușoară pentru băuturile îndulcite cu zahăr

Băuturile îndulcite cu zahăr, precum sucurile, băuturile răcoritoare, băuturile energizante, conțin cele mai multe zaharuri adăugate. Consumul regulat al acestor băuturi poate crește riscul unor afecțiuni precum creștere în greutate, obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă, boli renale, boli hepatice, carii dentare, guta. Apa cu lămâie poate fi o alternativă sănătoasă și naturală pentru a-ți potoli setea și pofta de dulce.

5. Acidul citric ajută la prevenirea pietrelor la rinichi

Acidul citric din lămâie poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. Citratul, un component al acidului citric, face ca urina să fie mai puțin acidă și poate chiar să spargă pietrele mici. Fundația Națională a Rinichilor sugerează amestecarea a 120 ml de suc de lămâie concentrat cu apă ca un remediu dietetic complementar alături de alte medicamente pentru prevenirea pietrelor la rinichi.

6. Poate ajuta digestia

Consumul de apă cu lămâie înainte de mese poate ajuta la îmbunătățirea digestiei. Un mic studiu din 2022 a arătat că acidul citric din sucul de lămâie ajută la stimularea secreției de acid gastric. Acesta este un fluid digestiv produs în stomac care ajută corpul să descompună și să digere mâncarea. Într-un alt studiu din 2021, participanții au băut 300 de mililitri de apă cu lămâie înainte de mese timp de 4 săptămâni. Mostrele de scaun au fost colectate înainte și după perioada de test și microbiota intestinală a participanților a fost analizată. Autorii studiului au descoperit că consumul de apă cu lămâie înainte de masă pare să promoveze digestia și peristaltismul, acestea fiind contracțiile de tip undă care ajută la mutarea alimentelor prin tractul digestiv. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample pentru a înțelege pe deplin efectele apei cu lămâie asupra digestiei.

Cum să faci apă cu lămâie

Pentru a face apă cu lămâie, stoarce sucul unei jumătăți de lămâie în 240 de mililitri de apă caldă sau rece.

Cuburile de gheață cu lămâie sunt o altă modalitate excelentă de a adăuga rapid lămâie în apa ta. Stoarce zeama proaspătă de lămâie în tăvile de cuburi de gheață și lasă-le la congelator. Apoi, adaugă câteva cuburi în apa ta după cum dorești.

Efecte secundare ale apei cu lămâie

Apă cu lămâie este în general sigură de băut, dar există câteva efecte secundare potențiale la care trebuie să fii atent. Un studiu din 2015 sugerează că acidul citric, prezent în lămâie și în suc de lămâie, poate eroda smalțul dinților pe termen lung. Pentru a limita acest risc, bea apa cu lămâie printr-un pai și clătește-ți gura cu apă simplă după aceea. În plus, fructele citrice pot crește producția de acid gastric și pot provoca arsuri la stomac la unele persoane.

Întrebări frecvente

Câtă apă cu lămâie ar trebui să bei pe zi?

Stoarcerea sucului de la o lămâie de 48 de grame într-un pahar de apă îți va oferi 21% din doza zilnică recomandată a vitaminei C. Cu toate acestea, consumul excesiv de apă cu lămâie pe parcursul zilei poate provoca arsuri la stomac din cauza conținutului acid al lămâii.

Vezi și: Cum afectează cofeina ADHD-ul. Efectele secundare pot duce și la tulburări de somn sau insomnii

Ce se întâmplă dacă beau apă cu lămâie în fiecare zi?

Consumul zilnic de apă cu lămâie te poate ajuta să reduci consumul băuturilor îndulcite cu zahăr, să te menții hidratat și să îți mărești aportul de antioxidanți și vitamina C. Cu toate acestea, consumul excesiv poate duce la eroziunea smalțului dentar pe termen lung.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel