Apa, contaminată cu substanțe chimice. Compușii din clor, asociați cu bolile oncologice

Monika Baciu |
Data publicării:
apa - FOTO: Freepik
apa - FOTO: Freepik

Această băutură comună poate provoca cancer. Este plină de substanțe chimice.

Vezi și: Efsitora, insulina săptămânală pentru diabetici. Eficacitate mai ridicată decât dozele zilnice

Un nou studiu a dezvăluit că apa îmbuteliată nu este atât de liberă de contaminanți pe cât ar părea. Cercetătorii au descoperit că atât apa îmbuteliată, cât și apa de la robinet din zona Golfului San Francisco conțin niveluri similare de substanțe chimice potențial dăunătoare, contestând presupunerea că apa îmbuteliată este o alternativă mai curată.

Prezentare generală a studiului

Studiul, publicat în The Public Library of Science Water, a analizat 100 de mostre de apă îmbuteliată, 603 mostre de apă de la robinet și 111 mostre de apă de la robinet tratată acasă. Cercetătorii s-au concentrat pe contaminanți precum trihalomethanele, subproduse ale dezinfectării cu clor, care au fost legate de diverse probleme de sănătate.

Apa, contaminată cu substanțe chimice - FOTO: Freepik@jalanajaudah

Contaminanții din apă

Analiza a descoperit că 53% din apa îmbuteliată, 61% din apa tratată acasă și 98% din apa de la robinet netratată conțineau cel puțin un contaminant de îngrijorare. Cel mai frecvent poluant identificat a fost trihalomethanele, care au fost prezente în toate cele trei surse de apă, dar la cele mai mari niveluri în apa de la robinet netratată. Trihalomethanele au fost asociate cu întârzieri în dezvoltare, efecte reproductive, daune hepatice și un risc crescut de cancer.

Vezi și: Combinația dintre gustările sărate și sosuri, bombă calorică. Sosul, asociat cu mâncatul în exces

Plumb și alți poluanți

În plus față de trihalomethane, plumbul a fost găsit în 30% din apa tratată acasă și în 51% din apa de la robinet netratată. Contaminarea cu plumb rezultă de obicei din conducte și infrastructură îmbătrânite, prezentând riscuri semnificative pentru sănătate, în special pentru copii, inclusiv probleme neurologice și de dezvoltare.

Standarde de reglementare și implicații pentru sănătate

Studiul subliniază că, deși majoritatea probelor de apă erau sub pragurile federale stabilite de EPA, au existat preocupări privind nivelurile care depășesc limitele mai stricte ale Californiei. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că prezența acestor contaminanți nu înseamnă neapărat că apa este nesigură pentru consum, dar evidențiază importanța conștientizării și filtrării adecvate.

Vezi și: Medicament pentru epilepsie, eficient în cazul apneei de somn obstructive

Percepția apei îmbuteliate

Samantha Bear, cercetător principal la SimpleLab și autor principal al studiului, și-a exprimat surprinderea față de rezultate, observând că apa îmbuteliată nu era semnificativ mai curată decât apa tratată acasă. Studiul contestă percepția comună că apa îmbuteliată este întotdeauna pură și liberă de contaminanți.

Implicații pentru consumatori

Bear sugerează că consumatorii ar trebui să fie conștienți de riscurile potențiale asociate atât cu apa îmbuteliată, cât și cu cea de la robinet. Pentru cei îngrijorați de calitatea apei, filtrele de acasă accesibile și eficiente pot ajuta la reducerea prezenței substanțelor chimice și a poluanților dăunători. În cele din urmă, Bear pledează pentru alegeri informate privind sursele de apă potabilă, recunoscând că toleranța la risc variază de la o persoană la alta.

Acest studiu subliniază necesitatea de a fi atent și de a face alegeri informate cu privire la sursele de apă potabilă. Deși apa îmbuteliată este adesea percepută ca o alegere mai sigură, aceasta nu oferă întotdeauna un avantaj semnificativ față de apa de la robinet. Cu preocupările în creștere privind calitatea apei, înțelegerea prezenței contaminanților și utilizarea opțiunilor eficiente de filtrare pot ajuta la asigurarea unei ape potabile mai sigure.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel