Apa băută în timpul mesei, beneficii multiple. Mihaela Bilic: Rețeta cea mai simplă pentru slăbit

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
apa bauta. FOTO: Freepik @pvproductions
apa bauta. FOTO: Freepik @pvproductions

Apa băută în timpul mesei poate avea beneficii importante pentru sănătate. Este o alternativă bună pentru dieta cu apă care ajută, printre altele, la scăderea în greutate.

O dietă cu apă este un tip de post în care consumați numai apă pentru o perioadă de timp. Cum apa nu are niciun fel de calorii, o astfel de dietă poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate și un risc redus de apariție a unor afecțiuni cronice.

Dieta cu apă nu trebuie să dureze mai mult de trei zile consecutiv.

Cu toate acestea, trebuie să rețineți că este posibil ca dieta cu apă să nu fie potrivită pentru toată lumea.

Astfel, postul cu apă nu este recomandat celor care:

- au o tulburare de alimentație

- femeilor însărcinate sau care alăptează 

- au diabet de tip 1

- au probleme cardiace

- au migrene necontrolate

- au fost supuși unor transfuzii sanguine

- urmează un tratament medicamentos specific.

Beneficiile dietei cu apă includ:

- scăderea în greutate

- reducerea riscului de boli de inimă

- ajută împotriva diabetului zaharat de tip 2

- reducerea tensiunii arteriale

- reducerea consumului de alcool, zahăr și sare

- promovează reciclarea celulelor, arată Very Well Fit.

Dacă vă aflați în categoria celor care nu puteți să urmați o dietă cu apă, dar vreți să vă bucurați de beneficiile pe care le oferă aceasta există o soluție.

Ce se întâmplă cu apa în stomac

Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, ”dacă vreți să mâncați mai puțin și să vă săturați mai repede, beți apă în timpul mesei”, arată aceasta într-o postare făcută pe Facebook.

”Afirmația conform căreia apa băută în timpul mesei ar dilua sucurile digestive,  este aberantă și fără suport științific.

Stomacul nu are rol de digestie, la nivelul lui se secretă suc gastric cu pH acid care sterilizează alimentele. Deci rolul lui este să omoare eventualii agenți patogeni (are acid clorhidric!!) introduși în stomac odată cu mâncarea.

Abia în intestin are loc digestia și absorbția nutrientilor și culmea este că alimentele sunt mai ușor de digerat atunci când sunt lichide. Ce se întâmplă cu apa în stomac?

- dacă e băută pe burta goală în 1-2 minute părăsește stomacul, deci nu are cum să țină de foame

- dacă e băută în timpul mesei se amestecă cu alimentele solide și creează un fel de ciorbă, care mărește senzația de sațietate, ajută la umplerea mai rapida a stomacului și încetinește viteza lui de golire”, a scris Mihaela Bilic.

Vezi și: Grăsimea vasculară la menopauză, rol în protecția împotriva demenței. Endocrinolog: Deficitul de estrogen, asociat cu declinul cognitiv

Un pahar de apă în timpul mesei, senzația de sațietate

”Dacă ați observat, exact așa procedează copiii slăbănogi și scarandivi, care după fiecare gură de mâncare beau apă, de parcă altfel n-ar aluneca pe gât, apoi spun că s-au săturat. Încercați și voi să beți un pahar de apă în timpul mesei și veți constata că vă simțiți sătui cu mai puțină mâncare

Precum ciorba, apa băută în timpul mesei are rolul să umple stomacul mai repede. Și cu cat e mai plin cu apă, cu atât va rămâne mai puțin loc pentru alte produse bogate în grăsime/zahăr/calorii.

În concluzie, rețeta cea mai simplă pentru slăbit este: 1 gură de mâncare, 2 guri de apă. Cât despre digestie nicio grijă, organismul nostru știe și poate să digere până și pietre… cu sau fără adaos de apă”, a concluzionat Mihaela Bilic.

Sfaturi pentru postul cu apă

Dacă nu sunteți obișnuiți cu postul cu apă, cel mai indicat este să faceți pași mărunți, adică să urmați postul de o zi pentru a vă asigura că nu există efecte adverse.

Postul, atât cel cu apă, cât și cel la modul general, poate fi obositor din punct de vedere fizic și mental, așa că trebuie să vă pregătiți cu atenție pentru acest moment:

-  să mâncați bine înainte de post, cu alimente bogate în energie

- să alegeți momentul postului în așa fel încât să permită să vă odihniți, cel mai bine într-o zi liberă

- evitarea postului dacă nu vă simțiți bine sau sunteți foarte obosiți

- evitarea exercițiilor fizice solicitante

- pregătirea pentru postul cu apă prin reducerea porțiilor de mâncare, arată Medical News Today.

În timpul postului este important să consumați suficientă apă, pentru a evita riscul deshidratării. Astfel, cantitatea de apă totală, de 30-40 ml/kg corp, trebuie distribuită pe toată perioada zilei.

De asemenea, rețineți că la finalul postului cu apă, trebuie să mâncați treptat, pentru a evita durerile de stomac sau senzația de rău.

Vezi și: 10 fructe cu indice glicemic redus. Care sunt beneficiile pentru sănătate, pe termen lung

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel