Apa aromatizată: alternativa sănătoasă la băuturile carbogazoase. Cum să o prepari și ce beneficii are

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
apa aromatizata Foto: Freepik @vetre
apa aromatizata Foto: Freepik @vetre

Apa aromatizată este o modalitate sănătoasă și gustoasă de a te hidrata, oferind o alternativă atractivă la băuturile zaharoase și carbogazoase, cu numeroase beneficii pentru sănătate și performanță.

Când umpleți un pahar cu gheață și deschideți frigiderul, ce fel de băutură alegeți? Apă obișnuită, plată? Sau poate o băutură carbogazoasă, mai puțin sănătoasă, dar fără îndoială mai gustoasă, pe care o aveți la îndemână?

Având de ales, majoritatea dintre noi ar alege ceva aromat în locul a ceva fad, chiar dacă asta înseamnă să sacrificăm o mică parte din aportul zilnic de lichide și din obiectivele noastre nutriționale. Dar dacă ați putea bea apă fără să simțiți că vă lipsesc toate aromele pe care le iubiți?

Poate fi nevoie de puțin timp și pregătire, spune dieteticianul Beth Czerwony, dar odată ce începeți să experimentați apa cu arome, veți realiza cât de mult poate fi profitabil pe termen lung în ceea ce privește sănătatea dumneavoastră (și papilele gustative).

Când o băutură se poate numi "apă aromatizată"

Apa poate fi aromatizată prin adăugarea de ingrediente naturale sau de potențiatori sintetici de aromă. Adaosurile naturale pot fi puse direct în apă, cum ar fi fructele, legumele sau ierburile, și pot fi lăsate întregi, feliate, tăiate cubulețe sau amestecate. Pentru o aromă mai puternică, strecurați pulpa înainte de a o bea.

Infuzarea ingredientelor în apă peste noapte îi poate spori aroma, așa că încercați să le infuzați peste noapte pentru cele mai bune rezultate. Unele ingrediente excelente de încercat pentru infuzii includ lime, lămâi, castraveți și mentă, căpșuni și busuioc, portocale de sânge și jalapeno, ananas și coriandru, afine și lămâi, mere și bețe de scorțișoară, ghimbir și lămâie și lavandă și lămâie.

Sunt disponibile, de asemenea, siropuri hipocalorice și pachete de potențatori de aromă pentru a spori gustul apei. Acestea pot fi utilizate exclusiv sau adăugate la oricare dintre ingrediente pentru a crea diverse combinații de arome care să inspire un consum mai mare de apă. Potențiatorii de aromă sau siropurile hipocalorice au un efect puternic și aromat care nu necesită prea multe adaosuri, ceea ce le face potrivite pentru cei obișnuiți să bea sucuri sau alte băuturi bogate în zahăr, cum ar fi limonadele sau sucurile de fructe.

Citește și: Proteina care influențează pierderea în greutate. Cercetătorii explică de ce exercițiile fizice nu funcționează la fel pentru toți

Foto: Freepik @Agressor

Cât de sănătoase sunt aceste băuturi

Apa aromatizată poate fi benefică pentru persoanele care încep o călătorie de sănătate sau care trec la obiceiuri mai sănătoase, cum ar fi renunțarea la sucuri, băuturi zaharoase și sucuri de fructe concentrate. Acest lucru se datorează faptului că apa are numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi creșterea energiei, reducerea oboselii, un somn mai bun și îmbunătățirea performanței.

Pentru a obține aceste beneficii, se recomandă înlocuirea a trei sucuri obișnuite sau băuturi pe bază de cafea cu apă aromatizată și consumul a două sticle de apă obișnuită și a două sticle de apă aromatizată ca tratament. Echilibrarea aportului de apă este crucială pentru succes.

Tendința apei aromate s-a dezvoltat, de asemenea, într-un tend mai mare cunoscută sub numele de WaterTok, în care oamenii dedică baruri întregi de apă pentru a crea diferite amestecuri, tincturi și combinații de arome.

Citește și: Fibra esențială pentru sănătate și pierderea în greutate. Câte fibre trebuie să consumăm zilnic și care sunt cele mai bune surse

Cu toate acestea, crearea de arome amuzante și ciudate pentru băuturile pe bază de apă este sănătoasă atâta timp cât nu exagerați. Consumul excesiv de alcool poate duce la pierderea electroliților, la un nivel scăzut de sodiu și potasiu și poate provoca boli renale sau insuficiență cardiacă congestivă.

Persoanele cu afecțiuni precum boli renale sau insuficiență cardiacă congestivă ar trebui să fie prudente cu privire la orice tip de lichide, fie ele aromate sau nearomatizate.

Îndulcitorii artificiali, deși săraci în calorii, au fost legați de probleme de sănătate precum hipertensiunea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Cofeina suplimentară din produsele cu apă aromatizată poate fi ascunsă, astfel încât este important să citiți cu atenție etichetele și să verificați conținutul lor de cofeină.

Atâta timp cât vă monitorizați aportul de zahăr și cofeină și nu vă confruntați cu efecte secundare nedorite sau simptome negative asociate cu dieta și consumul de alcool, apa cu arome este un pas bun în menținerea corpului hidratat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel