Anxietatea, tulburarea care-i împiedică pe oameni să se relaxeze

Adisa Codruț |
Data publicării:
Axietate
Axietate

Unele persoane care suferă de anxietate pot alege să se îngrijoreze ca să evite un salt mare în anxietate dacă se întâmplă ceva rău, susține un studiu.

Anxietate, relaxare. Cercetători de la Universitatea Penn au descoperit că persoanele care sunt mai sensibile la schimbările emoției negative și trec rapid de la o stare relaxată la una de frică aveau mai multe șanse să se simtă neliniștite în timpul unor exerciții de relaxare.

Michelle Newman, profesoară de psihologie, susține că rezultatele studiului ar putea ajuta oamenii care experimentează „anxietatea indusă de relaxare", un fenomen care apare atunci când oamenii devin de fapt mai anxioși în timpul antrenamentelor de relaxare:

"Oamenii pot rămâne nerăbdători să prevină o schimbare mare de anxietate, dar este, de fapt, mai sănătos să te lași să experimentezi aceste schimburi. Cu cât o faci mai mult, cu atât îți dai seama că o poți face și este mai bine să îți permiți să fii relaxat uneori. Pregătirea cu atenție și alte intervenții pot ajuta oamenii să plece și să trăiască în acest moment".

Anxietate, relaxare. Studii anterioare

Michelle Newman a spus că, deși cercetătorii au știut despre anxietatea indusă de relaxare încă din anii 1980, cauza specifică a acestui fenomen a rămas necunoscută. "Teoria se învârte în jurul ideii că oamenii ar putea să se enerveze în mod intenționat ca o modalitate de a evita eliberarea pe care ar putea-o primi în cazul în care ceva rău s-ar întâmpla. (...) Acest lucru nu este, de fapt, de ajutor și doar te face mai mizerabil", afirmă cercetătoarea, potrivit sciencedaily.

Anxietate, relaxare. Actualul studiu

La cercetare au participat 96 de studenți - 32 de persoane cu tulburare de anxietate generalizată, 34 de persoane cu tulburare depresivă majoră și 30 de controale cu nicio tulburare. Participanții au răspuns la o listă cu întrebări menite să măsoare cât de sensibili sunt la schimbări ale stării lor de spirit. De exemplu, unii se simt inconfortabili când au de făcut față emoțiilor negative trezite de vizionarea unor videouri imediat după relaxare, în timp ce alții pot găsi relaxarea de ajutor în confruntarea cu acele emoții.

Apoi, cercetătorii i-au condus pe participanți printr-o sesiune de relaxare încă o dată înainte de a-i face să completeze un al doilea sondaj. Aceste întrebări au fost concepute pentru a măsura anxietatea participanților în a doua sesiune de relaxare. După analizarea datelor, cercetătorii au descoperit că persoanele cu tulburare de anxietate generalizată erau mai susceptibile de a fi sensibile la momentele de apogeu ale emoției, cum ar fi de la a se simți relaxat până la a se simți speriați sau stresați.

Cercetătorii au descoperit rezultate similare la persoanele cu tulburări depresive majore, deși efectul nu a fost la fel de puternic.

Autorii studiului speră ca rezultatele - publicate recent în Jurnalul Afecctive Disorders - să îi ajute pe clinicieni să ofere îngrijiri mai bune persoanelor cu anxietate.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel