Anxietatea și depresia de sărbători, o realitate tristă. Leca, despre LINIA pentru persoanele singure: Au probleme mari de viață, uriașe. Oamenii aceștia trebuie ajutați!

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
anxietarea si depresia de sarbatori. FOTO: Freepik
anxietarea si depresia de sarbatori. FOTO: Freepik

Perioada sărbătorilor este una plină de fast și voie bună, însă există și categorii de persoane care trec prin anxietate și depresie. Psihologul Radu Leca ne-a vorbit despre mecanismul care favorizează aceste tulburări psihoemoționale.

Sărbătorile ar trebui să fie un moment de bucurie pentru fiecare dintre noi, însă există și persoane care, din motive ce țin mai mult sau mai puțin de ele, nu simt fastul și speranța unor ”Sărbători fericite” așa cum auzim urarea în jurul nostru. 

Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, care este mecanismul ce favorizează anxietatea și depresia, mai ales în această perioadă, dar și cum putem să îi ajutăm pe cei care trec prin astfel de momente.

”Anxietatea și depresia de sărbători reprezintă unul dintre pașii răi și foarte răi prin care un subiect poate trece și asta se întâmplă din cauza faptului că, din punct de vedere social, nu a putut să își găsească un cerc de prieteni cu care să interacționeze.

Acestea fiind spuse, avem trei elemente care favorizează anxietatea și depresia de sărbători:

- Noțiunea de singurătate acceptată. Dacă sunt singur eu accept să fiu singur și nu fac nimic pentru asta;

- Singurătatea impusă în urma unei noțiuni numite popular pedeapsă, în urma morții, pierderii unui om drag, a morții unui om care ți-a fost aproape sau în urma unui divorț despre care tu susții că nu ești responsabil;

- Noțiunea de pierdere a jobului.

Toate aceste trei probleme de singurătate, de după moartea cuiva, de după pierderea jobului și ca impusă, dovedesc faptul că din punct de vedere psihoemoțional subiectul făcându-și, propunându-și singurătatea, nu este stabil emoțional”, ne-a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.

Ajutor pentru persoanele care trec prin anxietate sau depresie de sărbători

”Oamenii aceștia trebuie să fie ajutați, trebuie să primească o consiliere psihologică și terapie, nu doar din partea unui simplu psiholog, ci și din partea psihoterapeuților", a mai spus psihologul.

La nivel național, încă nu există, în 2022, fundații/ONG-uri care să ofere susținerea persoanelor singure, indiferent de vârstă, nu doar de sărbători, ci tot timpul anului.

De altfel, susține psihologul, există o linie la care oamenii pot suna, ”dar nu are legătură cu singurătatea, ci este în special pentru copiii cu autism, linia de la MagicHelp. Acolo psihologii ajută și persoanele singure, iar cei care sună sunt persoane care au probleme mari de viață, uriașe”.

Vezi și: Alzheimer - pensionarea, factor de risc. Până la ce vârstă este indicat să lucrezi

Cum se poate trece de anxietatea și depresia de Sărbători

Potrivit psihologului, pentru a putea trece de această stare de anxietate și depresie din jurul Sărbătorilor este nevoie de ”o îmbunătățire socio-umană a categoriei denumită singuratic”.

Această categorie de singuratic poate fi reprezentată de generarea a trei tipuri de atribute:

- Interacțiunea cu persoane de aceeași vârstă sau puțin mai mari, plus 5 ani, cu subiectul singuratic. ”Această interacțiune se realizează exclusiv în mediu controlat: de la club de dating (acum toată lumea pune accentul pe cluburile de dating, unele se numesc speed dating, adică întâlniri pe repede-înainte”, a spus Leca.

- Participarea la workshop-uri și seminarii unde sunt oameni de o anumită calitate în sală, pe tipul de subiect pe care îl alegi.

- Obligativitatea construirii celui de-al treilea atribut sub formă de proiecție. ”Îmi proiectez să îmi creez o familie, îmi proiectez să o iau de la început, îmi proiectez să fiu mai bun anul acesta”, a adăugat psihologul.

Mai mult decât atât, dacă aceste trei atribute nu sunt atinse, ”lucrurile sunt pierdute de sub control”, mai spune Radu Leca.

În același timp există și o categorie de persoane care de-a lungul vieții și-au format o rutină și care cu greutate acceptă pe cineva în preajma lor, din motive care țin poate de neîncrederea în cei din jur sau poate doar pentru că nu vor să își schimbe modul de viață și de gândire.

În cazul acestor persoane, psihologul afirmă că ”statul român trebuie să ajute, să susțină și să echilibreze această categorie. Statul român, prin tot ceea ce înseamnă Ministerul Familiei, trebuie să propună cel puțin un proiect, fie denumit clar și concis: Alungă singurătatea.

În interiorul lui trebuie să apară psihologi și sociologi, plus foarte multe sute/mii de voluntari la nivel național, studenți la psihologie/sociologie care să aibă responsabilitatea de a interacționa și de a purta o discuție cu oameni singuri care nu pot renunța la obiceiurile obișnuite pe care și le-au împământenit”, a spus Leca, adăugând că ”o simplă discuție cu o persoană alungă singurătatea și dă o stare de bine mai multe zile la rând”.

În ceea ce privește participarea la workshopuri și seminarii, atâta timp cât acestea sunt organizate, la nivel local, prin intermediul cluburilor de seniori, ele nu costă, deci nu ar trebui să existe impedimentul financiar. De altfel, la nivel de primării, de sector sau de orașe și municipii, există organizații de tipul Club de Seniori, iar în interiorul acestora vin profesioniști care să discute cu oamenii, de la egal la egal.

Vezi și: "Veșnic nemulțumit", boala tăcută care te macină pe interior. Cele 3 motive principale și cum să-ți dai seama de propria valoare. Radu Leca: Este o persoană toxică

Anxietatea și depresia, netratate, duc la demență. Psihiatru: Pot să accelereze, de fapt, să facă tranziția

A uita informațiile banale înseamnă probleme cognitive minore. În 90% dintre cazuri, deficiențele cognitive minore, adică uitatul listei de cumpărături, se rezolvă de la sine.

Însă rezolvarea lor înseamnă ca toți factorii de risc cardiovasculari să fie ținuți sub control.

”Hipertensiune necontrolată, diabet zaharat, dislipidemie, adică colesterolul crescut, obezitate, fumat. Niște factori de risc care poate nu ne duce neapărat cu gândul la afectare cognitivă și în final la demență, dar ei contribuie, toți acești factori”, a explicat dr. Mihai Viorel Zamfir, medic specialist psihiatrie, la Pro Tv.

Aceste boli necontrolate conduc la modificări ale circulației cerebrale și afectează neuronii și pot declanșa așa-numita demență de origine vasculară.

În creier, aceleași boli determină accidentul vascular cerebral și se poate întâmpla atât în artere, cât și în vene.

”În cadrul unui accident vascular pot fi implicate și vene, prin formarea de trombi”, a mai spus specialistul.

Mai mult, tulburările de anxietate și depresie necontrolate pot duce la demență la vârstă tânără.

”Aceste stări devin mai lungi, nu durează o zi-două, cum durează la majoritatea, intensitatea lor este foarte mare. Depresia, anxietatea, stresul prelungit, stresul cronic pot să contribuie, să accelereze, de fapt, să facă tranziția. Să facă diferența între cei 90% care rămân stabili sau care pot să revină la un nivel cognitiv normal și ceilalți 10% care progresează”, a mai spus psihiatrul.

Un motiv în plus pentru ca tulburarea de anxietate și tulburarea de depresie să fie tratate, în contextul în care cele două prezintă modificări bio-chimice la nivelul creierului, care ulterior pot duce la demență. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel