Hipertensiunea arterială, din păcate, este una dintre problemele comune de sănătate și este una dintre principalele cauze de deces în lume.
Genetica, stilul de viață prost, fumatul, consumul de alcool, lipsa activității fizice, supraponderalitatea, stresul, prea multă sare în alimentație și bătrânețea sunt câțiva dintre factorii majori care duc la hipertensiune. Dar aceștia nu sunt sigurii factori. Experții au descoperit recent că și anxietatea poate să ducă la hipertensiune.
Știm cu toții că anxietatea este o parte comună a vieții și aproape toți o trăim în fiecare zi dintr-un motiv sau altul. Dr. Christopher Celano, director asociat al Programului de Cercetare în Psihiatrie Cardiacă de la Spitalul General din Massachusetts, într-un interviu acordat revistei Time, a vorbit pe larg despre acest subiect. El a spus că mintea și gândurile sunt legate de inimă. Iar atunci când suntem anxioși, sistemul nervos simpatic inițiază un răspuns de „luptă sau fugi”, crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Totuși, el a adăugat că puțină anxietate este în regulă și nu ar trebui să ne îngrijoreze, deoarece poate fi motivant uneori, dar nu trebuie să fii mereu stresat și ar trebui să ajungem la un echilibru, deoarece pe termen lung, poate pune inima în pericol.
Așadar, pe scurt, dacă aveți anxietate cronică, s-ar putea să vă confruntați cu probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune.
Pentru a susține ceea ce spune Dr. Celano, o cercetare din 2015 a constatat că cei care au un nivel ridicat de anxietate sunt mai predispuși la dezvoltarea unei tensiuni arteriale ridicate, deoarece nivelurile crescute de anxietate pe perioade lungi de timp favorizează boala arterială.
Cercetări contradictorii
Totuși, unele cercetări contradictorii au ajuns la concluzia că anxietatea este asociată cu un risc ușor mai scăzut de hipertensiune arterială. Dr. James Brian Byrd, specialist în hipertensiune arterială și profesor asistent de medicină cardiovasculară la Facultatea de Medicină a Universității din Michigan, a spus că există o relație neechivocă cauză-efect între anxietate și hipertensiune arterială. El a dat un exemplu despre modul în care un discurs public improvizat va ridica tensiunea arterială oricui, cu toate acestea, până în prezent este mai greu de spus că anxietatea frecventă poate contribui la dezvoltarea hipertensiunii. Cu toate acestea, nu putem ignora faptul că oamenii care se îngrijorează mai mult sunt predispuși la boli de inimă pe termen lung.
Dr. Celano a spus: „Încercați să distingeți dacă anxietatea este sau nu atât de severă încât vă afectează viața sau funcționarea”, spune el. „Dacă simțiți că vă faceți prea multe griji pentru unele lucruri în majoritatea zilelor, și anxietatea vă încurcă programul de somn sau starea de spirit sau relațiile, atunci acesta este tipul de anxietate care ar putea duce la hipertensiune arterială și probleme de inimă.”
El a adăugat cum se poate aborda același lucru și, dacă aveți hipertensiune cronică, atunci ar trebui luate în considerare, printre altele, meditația, medicamentele și antrenamentul, care vor ajuta la relaxare.
Vorbind despre prevenirea și vindecarea acestora, în afară de medicamente, schimbări simple ale stilului de viață, cum ar fi reducerea consumului de sodiu, includerea activității fizice, printre altele, pot ajuta la scăderea valorilor crescute ale tensiunii arteriale.
Află mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.