Anxietatea la veterani, asociată unui set de variante genetice

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Gene
Gene

O analiză a genomului la aproximativ 200.000 de veterani militari a identificat șase variante genetice legate de anxietate.

O analiză masivă a genomului la aproximativ 200.000 de veterani militari a identificat șase variante genetice legate de anxietate, după cum arată cercetătorii de la Yale și colegii de la alte instituții, în American Journal of Psychiatry.

Unele dintre variantele asociate cu anxietatea au fost considerate anterior ca factori de risc pentru tulburarea bipolară, tulburarea de stres posttraumatică și schizofrenie.

Noul studiu aduce pentru prima oară o explicație a motivului pentru care anxietatea și depresia coexistă adesea.

„Acesta este cel mai bogat set de rezultate pentru baza genetică a anxietății până în prezent”, a declarat autorul conducător al studiului, Joel Gelernter de la Yale, the Foundations Fund Professor of Psychiatry, profesor de genetică și neuroștiință. „Nu a existat nicio explicație pentru comorbiditatea anxietății și depresiei și a altor tulburări de sănătate mintală, dar aici am găsit riscuri genetice specifice și comune”.

Gene implicate în funcționarea receptorilor pentru estrogen  

Găsirea bazelor genetice ale tulburărilor de sănătate mintală este obiectivul principal pentru programul dedcat veteranilor numit „Million Veteran Program”, o compilare a datelor de sănătate și date genetice privind veteranii militari din SUA, gestionați de Administrația Veteranilor din SUA. Echipa de cercetare a analizat datele programului și a introdus variantele gentice legate de anxietate. Cinci au fost găsite la americani europeni și unul a fost găsit doar la afro-americani.

„Deși au existat multe studii pe baza genetică a depresiei, foarte puține au analizat variante genetice legate de anxietate, tulburări care afectează până la 1 din 10 americani”, a declarat autorul principal Murray Stein, psihiatrul personalului din San Diego și distins profesor de psihiatrie și medicină de familie și sănătate publică la UCSD.

Unele variante au fost legate de gene care ajută la coordonarea activității genelor sau, intrigant, la o genă implicată în funcționarea receptorilor pentru hormonul sexual estrogen. În timp ce această constatare ar putea ajuta să explice de ce femeile au o probabilotate de mai mult de două ori mai mare decât bărbații să sufere de tulburări de anxietate, cercetătorii au subliniat că varianta care afectează receptorii estrogeni a fost identificată într-o cohortă de veterani formată în mare parte din bărbați și au spus că este necesară o investigare suplimentară.

Gena legată de tulburarea bipolară și de stres posttraumatic

O alta dintre variantele recent descoperite ale genelor anxietății, MAD1L1, a cărei funcție nu este pe deplin înțeleasă, a fost, de asemenea, extrem de importantă. Variantele acestei gene au fost deja legate de tulburarea bipolară, tulburarea de stres posttraumatică și schizofrenie.

„Unul dintre obiectivele acestei cercetări este de a găsi gene de risc importante care sunt asociate cu riscul pentru multe trăsături psihiatrice și comportamentale pentru care nu avem o explicație bună”, a spus Daniel Levey, Yale, asociat postdoctoral și co-autor principal al studiului.

Pentru arealzia acest studiu, cercetătorii lui Yale au făcut echipă cu colegii de la Veteran Affairs Connecticut Healthcare System, VA San Diego Healthcare System și la University of California San Diego.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel