Anxietate, simptome. Cum se amplifică în urma consumului de cafea

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Cafeaua în exces poate dăuna sănătății
Cafeaua în exces poate dăuna sănătății

Anxietatea poate avea simptome amplificate în urma consumului de cafeină. Problema nu este de la o cafea consumată zilnic, ci de la alte băuturi despre care nici nu știm că ar conține cafeină.

Cafeaua, consumtă cu moderație, poate energiza, îmbunătăți vigilența și produce un sentiment general de bine. Dacă, însă, este depășită doza moderată, aceeași băutură poate provoca insomnie, nervozitate, agitație. Pentru personele care se luptă, deja, cu anxietatea,a ceste stări nu sunt deloc benefice, motiv pentru care tebuie să revizuiască doza de cafea consumată, potrivit medicalxpress.com.

Dr. Julie Radico, psiholog clinic la Penn State Health, a declarat că, deși cafeina poate ajuta la concentrare și oferă un impuls anumitor indivizi, inclusiv celor cu depresie, poate provoca probleme celor cu tulburare de anxietate generală. "Cafeina nu este inamicul, dar încurajez oamenii să știe limitele sănătoase și să o consume strategic, deoarece activează și pot imita sau exacerba simptomele de anxietate", a spus ea.

Dozele mici de cafeină sunt considerate a fi între 50 și 200 mg. Dacă consumați mai mult de 400 mg o dată, puteți prezenta unele dintre efectele secundare mai neplăcute ale băuturii.

În plus față de senzația de suprasolicitare și anxietate, cei care consumă prea multă cafeină pot experimenta alte simptome, cum ar fi palpitații, accelerarea bătăilor inimii, greață sau dureri abdominale.

Dr. Matthew Silvis, vicepreședinte al operatiunilor clinice din Division of Family Medicine și șef al Division of Primary Care Sports Medicine la Penn State Health, a declarat că anxietatea este o problemă comună la populația generală, iar consumul de cafeina încă nu este „verifcat” de medici în timpul consultațiilor, nefiind consderat ca un factor cu potențial de a contribui la amplificarea anxietății.

"Vrem ca oamenii să ia în considerare posibilitatea existenței unei legături între consumul lor de cafeină și anxietate", a spus el.

Simptomele anxietății, amplificate de cafeină

În afară de faptul că simptomele anxietății sunt mai grave pentru cei care se luptă deja cu această afecțiune, Silvis a spus că un consum de cofeină poate interacționa negativ cu medicamentele pentru tulburări de convulsii, boală hepatică, boală renală cronică, anumite afecțiuni cardiace sau boală tiroidiană: „Afecțiunile medicale pe cre un pacient le poate avea pot deveni mult mai greu de controlat", a spus Silvis.

Deși unii sunt mai sensibili la cofeină decât alții, consumul recomandat se bazează pe greutatea corporală. Deci, copiii pot fi expuși riscului de efecte negative.

Experții recomandă ca adolescenții și copiii să nu consume mai mult de 100 mg de cofeină pe zi, un prag destul de scăzut, având în vedere câte produse conțin cafeină.

O cafea mare conține 250 mg de cafeină, comparativ cu o cafea medie, preparată în casă, care conține 100 mg, preparat in casa. Băuturile energizante pot conține aproape 400 mg. Un pahar de suc dintr-o anume categorie are 35 mg de cofeină, în timp ce o băutură energizantă conține 55 mg.

"Când cumperi sticle mai mari din aceste sucuri, au mai mult de o porție într-o sticlă", a spus Silvis. "Puteți bea totul și nici nu vă dați seama că ați consumat de două ori sau chiar de trei ori cantitatea de cafeină într-o singură porție".

Multe vitamine și suplimente nutritive conțin, de asemenea, cofeina. Silvis a spus că efectele negative ale consumului prea mare de cafeină pot fi atât de mari, încât consumul este reglementat pentru sportivii care participă la competiții sportive.

"Nu este vorba că oamenii fac abuz, neapărat, ci că nu se gândesc la toate sursele diferite de cafeină și nu își dau seama că există o problemă cu consumul excesiv de cafeină".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel