Anxietate, depresie: ajută grădinăritul mai mult decât medicamentele?

Florina Pop |
Data publicării:
Grădinăritul îi ajută și pe copii să facă față stresului FOTO: pexels.com
Grădinăritul îi ajută și pe copii să facă față stresului FOTO: pexels.com

Unii pacienți din Anglia primesc de la medici altfel de rețete pentru tratarea anxietății și depresiei: ore de grădinărit. Studiile arată că petrecerea a două ore săptămânal în natură duc la o mai bună stare de sănătate și de well-being.

Anxietate, depresie, grădinărit. Cercetări recente sugerează că petrecerea timpului în aer liber, zilnic, este bine pentru corp și creier. Dovadă stau o serie de studii ce confirmă că petrecerea a două ore pe săptămână în natură este legată de o mai bună sănătate și well-being/bunăstare, arată conversation.com.

Potrivit sursei citate, unii pacienți primesc de la medicii britanici proiecte de grădinărit în natură și comunitate ca tratament pentru anxietate și depresie. În Insulele britanice Shetland, localnicilor care suferă de anxietate și depresie li se dau „prescripții de natură", medicii de acolo recomandând plimbări și activități care le permit oamenilor să se conecteze cu mediul exterior.

”Rețetele sociale” - tratamente non-medicale care au beneficii pentru sănătate - sunt deja utilizate în tot Serviciul Național de Sănătate Britanic (NHS) pentru a combate anxietatea, singurătatea și depresia. Iara asta implică, adesea, trimiterea pacienților către o comunitate sau o organizație voluntară, unde pot desfășura activități care ajută la satisfacerea nevoilor lor sociale și emoționale, iar medicii optează tot mai mult pentru grădinăritul comunitar - deoarece asta vine și cu avantajul suplimentar de a petrece timp în natură.

"Cercetările arată că grădinăritul poate îmbunătăți direct starea de bine a oamenilor. Și faptul că participarea la grădinăritul comunitar poate încuraja oamenii să adopte comportamente mai sănătoase. Poate fi, de exemplu, că proiectele de cartier pot fi realizate pe jos sau cu bicicleta - ceea ce îi determină pe oameni să adopte opțiuni de transport mai active în viața lor de zi cu zi. Mâncarea produselor dintr-o grădină comunitară poate ajuta oamenii să-și formeze obiceiul de a mânca alimente proaspete, cultivate local. Creșterea alimentelor este adesea forța motrice a proiectelor de grădinărit comunitar, fie pentru consumul grădinarilor, fie pentru distribuția sau vânzarea locală. Spre deosebire de creșterea pe loturi individuale sau grădini private, grădinăritul comunitar necesită un element de cooperare și planificare colectivă. Lucrul împreună pentru atingerea obiectivelor partajate poate crea un sentiment real de comunitate", mai arată sursa citată.

Anxietate, depresie, grădinărit: horticultura terapeutică

Folosirea plantelor și grădinilor pentru îmbunătățirea stării de sănătate poartă numele de horticultură socială și terapeutică. Aceasta, susțin experții, contribuie la îmbunătățirea abilităților de comunicare și gândire ale oamenilor.

"La Centrul de Studii de Sisteme al Universității Hull (n. r. Marea Britanie) dorim să înțelegem mai multe despre modul în care grădinăritul comunitar poate stimula bunăstarea pentru oameni, societăți și lumea vie. Așadar, lucrăm cu Grădina comunală Rainbow din Hull, care are legături și cu școlile locale, serviciile sociale, echipele de sănătate mintală și asociația de veterani, pentru a observa activitățile și interacțiunile pe parcursul unui an. De asemenea, intervievăm personalul și voluntarii despre experiențele lor, analizând cum se schimbă bunăstarea oamenilor în timp ce participă la proiect. Deși nicio intervenție nu este potrivită pentru toată lumea, grădinile comunitare au un interes larg și potențial", mai precizează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel