Un nou studiu al Fundației McKnight Brain Research Foundation, constată că, pentru persoanele cu vârsta de 80 de ani sau mai mult, o combinație de exerciții cardio/aerobice și antrenament de forță poate îmbunătăți funcția cognitivă.
Studiul a constatat că persoanele care au combinat aceste două tipuri de exerciții au prezentat performanțe cognitive mai bune decât persoanele sedentare și persoanele care au efectuat doar exerciții cardio.
Persoanele care s-au angajat în exerciții cardio împreună cu antrenamentul de forță - indiferent de durată și intensitate - au fost mai agile din punct de vedere mental, mai rapide în gândire și, de asemenea, au avut o capacitate mai puternică de a-și schimba sau adapta gândirea în funcție de necesități.
Vezi și: De ce își schimbă frunzele culorile. Ce impact are acest fenomen asupra psihicului
Ce forme de exerciții fizice sunt cele mai bune pentru performanța cognitivă?
La studiu au participat 184 de persoane sănătoase din punct de vedere cognitiv, cu vârste cuprinse între 85 și 99 de ani, cu o vârstă medie de 88,49 de ani. Din acest grup, 98 erau femei. Aceștia au raportat regimurile lor de exerciții fizice, 68,5% dintre ei participând la o anumită formă de exerciții fizice.
Indivizii au fost împărțiți în trei grupuri: persoane sedentare, persoane care făceau doar exerciții cardio și persoane care făceau atât exerciții cardio, cât și exerciții de forță.
Performanța cognitivă a participanților a fost evaluată în conformitate cu bateria de teste Montreal Cognitive Assessment, concepută pentru a măsura declinul cognitiv ușor și semnele de demență timpurie.
Grupul care a făcut exerciții cardio plus antrenament de forță a avut cele mai mari scoruri generale de performanță cognitivă.
Grupul de antrenament cardio plus antrenament de forță a obținut scoruri semnificativ mai bune decât grupul sedentar la testele de codificare și de căutare de simboluri.
Grupul cardio plus antrenament de forță a obținut, de asemenea, scoruri semnificativ mai bune decât grupul cardio-alone la testele de căutare a simbolurilor, de fluență a literelor și Stroop Color-Word.
Rezultatele testelor grupului cardio-singurel au fost aceleași cu cele ale grupului sedentar.
Riscurile unui stil de viață sedentar
"Antrenamentele aerobice și de forță sunt în mod clar utile pentru adulții în vârstă, chiar și la o vârstă înaintată", a declarat Dr. Eric Lenze, profesor și președinte al catedrei de psihiatrie la Washington University School of Medicine, care nu a fost implicat în cercetarea actuală.
"Nu este neobișnuit", a remarcat Dr. Lenze, "să încetinești odată cu îmbătrânirea, dar un anumit grad de activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos regulat, este important pentru menținerea funcției."
"Antrenamentul de forță poate adăuga la acest beneficiu, menținându-i pe vârstnici capabili, de exemplu, să se ridice de la toaletă. Astfel de capacități sunt vitale pentru a rămâne independenți", a subliniat Dr. Lenze.
Antrenorul pentru sănătatea creierului și directorul programului FitBrain de la Pacific Neuroscience Institute din Santa Monica, Ryan Glatt, de asemenea neimplicat în cercetare, a avertizat asupra riscurilor asociate cu un stil de viață sedentar:
"Riscurile unui comportament sedentar includ sarcopenia (pierderea masei musculare), reducerea funcționării fizice, un risc crescut de căderi și fracturi și afectarea cognitivă".
De ce exercițiile fizice pot susține sănătatea cognitivă
Un studiu transversal precum acesta caută doar asociații. Nu poate stabili o legătură de cauzalitate, cum ar fi una între cardio plus fitness și acuitatea mentală. După cum a spus Dr. Lenze, "autorii înșiși au avut grijă să descrie acest studiu ca fiind exploratoriu".
"Totuși, nu este clar cât de utile sunt exercițiile pentru îmbunătățirea funcției cognitive, cum ar fi memoria", a adăugat Dr. Lenze.
El a remarcat, totuși, că ambele tipuri de exerciții "ar fi de așteptat să îmbunătățească sănătatea creierului în general prin îmbunătățirea sensibilității la insulină, reducerea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral și menținerea oamenilor în general mai activi".
Glatt a sugerat că s-ar putea ca cele două forme de activitate să afecteze zone diferite ale creierului, spunând: "Este posibil ca cele două forme de activitate să afecteze zone diferite ale creierului: "Cercetările anterioare au constatat că exercițiile fizice aduc beneficii creierului în moduri similare. Cu toate acestea, s-a constatat că anumite tipuri de exerciții fizice afectează anumite regiuni ale creierului."
"De exemplu", a spus Glatt, "cercetările anterioare au constatat că antrenamentul de rezistență poate fi benefic pentru funcția și structura lobului frontal, în timp ce exercițiile aerobice pot fi benefice pentru funcția și structura regiunilor cerebrale responsabile de memorie, cum ar fi hipocampul."
Cardio vs antrenament de forță
Exercițiile cardio și aerobice sunt, în esență, aceleași exerciții privite din perspective diferite. Ambele măresc ritmul cardiac al unei persoane, crescând în același timp cantitatea de oxigen pe care o folosește corpul.
Din acest motiv, exercițiile cardio/aerobice pot îmbunătăți sănătatea inimii și funcția pulmonară.
Exemple de exerciții cardio/aerobice includ mersul pe jos, alergarea, ciclismul și înotul, sau utilizarea echipamentelor cardio, cum ar fi mașinile de vâslit, aparatele eliptice, benzile de alergare și mașinile de urcat scări.
Antrenamentul de forță, sau de rezistență, presupune determinarea mușchilor să se contracte împotriva unei forme de rezistență externă. O astfel de rezistență poate fi reprezentată de greutăți, rezistență, benzi sau mingi medicinale, de exemplu.
Scopul antrenamentului de forță este de a crește masa și puterea musculară, de a câștiga flexibilitate articulară și de a întări oasele.
Cum să vă antrenați în siguranță mai târziu în viață
În cazul persoanelor de 80 sau 90 de ani, trebuie să aveți grijă să evitați rănile atunci când faceți exerciții fizice.
Glatt a spus: "Toată lumea, indiferent de vârstă, poate avea niveluri diferite de funcționare fizică. Prin urmare, este important să soliciți îndrumarea unui fizioterapeut sau a unui antrenor".
Dr. Lenze a recomandat explorarea site-ului Institutul Național pentru Îmbătrânire (NIA) pentru idei despre exerciții adecvate pentru persoanele în vârstă, deși este totuși înțelept să consulți un profesionist în domeniul fitness-ului înainte de a începe orice nou program de exerciții.
NIA sugerează:
- Să înceapi încet, cu exerciții de intensitate scăzută
- Să te încălzești în mod corespunzător înainte și să te odhnești după exerciții
- Să rămâi conștient de împrejurimi atunci când te afli afară
- Să te hidratezi - să bei apă - înainte, în timpul și după exercițiu, chiar și atunci când nu simți setea, deoarece persoanele în vârstă pot fi mai puțin sensibile la senzația de sete
- Ai grijă să faci exerciții fizice în haine și încălțăminte adecvate
- Discută un plan de exerciții fizice cu un antrenor pentru a evita înrăutățirea unor afecțiuni specifice vârstei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.