După ce singurul aparat de radioterapie de la Spitalul Județean de Urgență galați s-a defectat, mii de bolnavi de cancer din trei județe limitrofe care făceau tratament aici sunt nevoiți să meargă la sute de kilometri distanță de casă, a arătat deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță.
Trimiși la tratament la sute de kilometri distanță
„Dincolo de suferința în sine, pacienții sunt nevoiți să se urce în tren sau în mașină și să străbată sute de kilometri, până la București, Constanța, Bacău sau Iași, pentru a beneficia de terapia care face diferența dintre viață și moarte. Ca medic, știu cât de complicat și ce consecințe poate avea un tratament oncologic, ce stări poate induce, și înțeleg că un drum de câteva ore petrecut într-un microbuz sau într-un tren, după o ședință de terapie, poate fi de-a dreptul inuman. Tabloul este unul dramatic, de jumătate de an, mii de bolnavi de cancer din trei județe nu au acces la tratament în proximitate și sunt îngropați în promisiuni. O situație inumană, incalificabilă, care nu are voie să se mai repete", a precizat Ioniță, potrivit unui comunicat de presă.
Deputatul liberal susține că i-a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Sorina Pintea, prin care îi solicită un punct de vedere referitor la rezolvarea situației pacienților bolnavi de cancer din cele trei județe.
Bolnavi condamnați
„Am dorit să aflu dacă nu se teme că îi condamnă pe acești oameni la un sfârșit ce ar putea fi evitat prin administrarea unui tratament corect. Răspunsul primit acum câteva zile demonstrează că PSD i-a condamnat pe bolnavii de cancer din Brăila, Galați și Tulcea. S-a încurcat din nou în promisiuni și termene incerte. Deși vorbește despre o investiție care s-ar fi realizat din 2018 la secția de radioterapie a SJU Galați, Ministerul Sănătății își ascunde lipsa rezultatelor concrete, prin obținerea unor avize, care nu se știe când vor fi obținute. De parcă nu PSD a deținut puterea și nu ei au avut la dispoziție pârghii prin care să pună cap la cap decizii ale instituțiilor, să rezolve lucrurile rapid și în favoarea oamenilor", a spus aceasta.
Parlamentarul a precizat că se avansează acum un nou termen, jumătatea lunii decembrie 2019, pentru ca aparatul de radioterapie să devină funcțional, dar nici acest termen nu este ferm, pentru că se au în vedere noi licitații, care nu se știe când vor duce la investiția efectivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.