Antidepresivele, impact major asupra creierului. Stimulează funcțiile cognitive

Monika Baciu |
Data publicării:
antidepresivele - FOTO: Freepik@mohammadhridoy_11
antidepresivele - FOTO: Freepik@mohammadhridoy_11

Acest tratament îmbunătățește semnificativ funcția creierului.

Deshidratarea și forțele de compresie, asociate cu formarea ridurilor

Cercetări recente sugerează că antidepresivele de tip SSRI, nu doar că îmbunătățesc starea de spirit la persoanele cu depresie, ci și stimulează funcțiile cognitive, cum ar fi memoria verbală.

Această descoperire, prezentată la Conferința ECNP din Milano, și publicată în Biological Psychiatry, deschide noi perspective pentru tratamentele depresiei, evidențiind rolul crucial al receptorilor de serotonină în sănătatea mintală.

Antidepresivele și îmbunătățirea funcțiilor cognitive

SSRI-urile sunt utilizate de mult timp pentru tratarea depresiei prin creșterea nivelului de serotonină în creier, un neurotransmițător adesea denumit "substanța chimică a bunei dispoziții".

Cu toate acestea, noile descoperiri sugerează că aceste medicamente pot avea și un beneficiu cognitiv. Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Copenhaga au realizat un studiu pe 90 de pacienți depresivi, utilizând scanări cerebrale pentru a măsura nivelurile unui receptor specific de serotonină, 5HT4, înainte și după tratamentul cu SSRI-uri.

După opt săptămâni de tratament zilnic cu escitalopram, scanările cerebrale au arătat o scădere semnificativă, aproximativ 9%, a nivelurilor receptorului 5HT4. În același timp, memoria verbală a pacienților s-a îmbunătățit, ceea ce i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că acest progres cognitiv este legat de schimbările în nivelurile receptorilor de serotonină.

Potrivit cercetătoarei principale, Vibeke Dam, aceste rezultate subliniază rolul important pe care serotonina îl joacă atât în reglarea stării de spirit, cât și în funcția cognitivă.

Vezi și: Cazurile de diabet, în creștere cu 20% în ultimii 10 ani. Obezitatea, principalul factor de risc

Serotonina, rol esențial

Influența serotoninei asupra stării de spirit este bine cunoscută, nivelurile mai ridicate ducând în general la o sănătate mintală mai bună. Cu toate acestea, acest studiu a analizat în mod specific interacțiunea serotoninei cu receptorii 5HT4 din creier, care au avut un efect dublu asupra stării de spirit și memoriei.

Cu cât receptorii 5HT4 erau mai puțin afectați de tratamentul cu SSRI, cu atât pacienții performau mai bine la testele cognitive, în special în sarcinile legate de reamintirea cuvintelor.

Această nouă legătură între receptorii de serotonină și funcțiile cognitive sugerează că tratamentele direcționate către receptorul 5HT4 ar putea îmbunătăți claritatea mentală la persoanele depresive, oferind potențial o nouă cale de tratare a deficitelor cognitive care adesea însoțesc tulburările de dispoziție.

Direcții viitoare și tratamente potențiale

Echipa din Copenhaga intenționează să testeze medicamente care stimulează direct receptorul 5HT4 pentru a vedea dacă pot produce îmbunătățiri cognitive, chiar și la pacienții care și-au depășit deja simptomele depresiei. Interesant este că există deja medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea sindromului de colon iritabil (IBS), care se leagă specific de receptorul 5HT4. Aceste medicamente ar putea fi reutilizate în viitoarele studii clinice pentru a evalua efectele lor asupra funcțiilor cognitive.

Antidepresivele - FOTO: Freepik@mecgrapics

Perspectivele experților

Profesorul Philip Cowen, expert în psihofarmacologie la Universitatea din Oxford, a comentat semnificația acestor descoperiri. El a subliniat contribuția cercetării la înțelegerea rolului serotoninei cerebrale în depresie, observând că studiul oferă dovezi clare că receptorii 5HT4 sunt reduși la pacienții depresivi netratați.

Mai mult, rolul acestui receptor în funcția cognitivă, confirmat atât de studiile din Copenhaga, cât și de cele din Oxford, îl marchează ca o țintă critică pentru viitoarele tratamente antidepresive care abordează deficiențele cognitive.

Vezi și: Medicamentele SGLT2 reduc riscul de Alzheimer și Parkinson cu 20%

Implicații pentru tratarea deficitelor cognitive în depresie

Această cercetare deschide noi posibilități interesante pentru tratamente mai holistice ale depresiei. Deficitele cognitive, cum ar fi problemele de memorie, sunt extrem de dificil de tratat și adesea persistă chiar și după ce simptomele de dispoziție s-au îmbunătățit.

Direcționarea către receptori specifici ai serotoninei, cum ar fi 5HT4, ar putea oferi o soluție, abordând atât provocările emoționale, cât și cele cognitive cu care se confruntă persoanele cu depresie.

Antidepresivele SSRI, ce sunt

Antidepresivele SSRI (Inhibitori Selectivi ai Recaptării Serotoninei) sunt o clasă de medicamente utilizate în principal pentru tratarea depresiei și a unor tulburări de anxietate. Aceste medicamente acționează prin creșterea nivelului de serotonină în creier, un neurotransmițător asociat cu starea de bine și reglementarea dispoziției, potrivit Mayo Clinic.

SSRI-urile blochează recaptarea serotoninei de către neuronii care o eliberează, permițându-i să rămână mai mult timp în spațiul sinaptic și să interacționeze cu receptorii neuronali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel