Antidepresivele, cum ar putea influența compoziția bacteriilor din intestin

Angela Sabău |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Antidepresivele ar putea avea un efect asupra bacteriilor intestinale. Cercetătorii au vrut să afle cum anume este influențată compoziția bacteriilor din intestin de medicamentele psihotrope.

Cercetări făcute pe șoareci, recent publicate, precum și alte cercetări în curs de desfășurare pe subiecți umani  examinează efectele medicamentelor psihiatrice, inclusiv antidepresive, asupra compoziției bacteriilor intestinale. Tot mai multe studii susțin rolul microbiotei intestinale în afecțiuni psihiatrice.

Anxietatea și depresia sunt doar unele dintre condițiile de sănătate mintală pe care cercetătorii le-au legat de modificările compoziției microbiotei intestinale.

De exemplu, într-un studiu recent, Medical News Today a raportat o listă de bacterii care contribuie la crearea de compuși neuroactivi în intestin - adică substanțe care interacționează cu sistemul nervos, influențând probabilitatea de a dezvolta depresie.

Alte cercetări efectuate la șoareci au arătat că rozătoarele crescute fără germeni dezvoltă simptome de anxietate și depresie și devin retrase social.

Deci, având în vedere această legătură strânsă între sănătatea mintală și compoziția bacteriilor intestinale, oamenii de știință se întreabă dacă medicamentele psihiatrice care afectează starea de spirit au impact asupra populației de bacterii din intestin.

Cercetătorii conduși de Sofia Cussotto, de la University College Cork, din Irlanda, au pornit să investigheze acest lucru la rozătoare. În primul rând, echipa „a cerctat activitatea antimicrobiană a psihotropelor împotriva a două tulpini bacteriene rezidente în intestinul uman, Lactobacillus rhamnosus și Escherichia coli”.

Substanțele psihotrope pe care cercetătorii s-au concentrat includeau: fluoxetină, escitalopram, venlafaxină, litiu, valproat și aripiprazol.

Apoi, oamenii de știință au testat „impactul tratamentului cronic cu aceste medicamente” asupra microbiotei de șobolani.

Cussotto și echipa sa au publicat prima parte a rezultatelor lor anul trecut în revista Psychopharmacology. Ei și-au prezentat acum concluziile complete la Congresul European College of Neuropsychopharmacology, din Copenhaga, Danemarca.

Bacteriile intestinale, modificate de medicamente

În primul studiu, oamenii de știință au dat rozătoarele medicamente psihiatrice pentru o perioadă de patru săptămâni, la sfârșitul cărora au analizat compozițiile microbiotei intestinale a rozătoarelor.

Ei au descoperit că litiu și valproat - care sunt ambii stabilizatori ai dispoziției care pot trata afecțiuni precum tulburarea bipolară - au crescut numărul anumitor tipuri de bacterii, precum Clostridium, Peptoclostridium, Intestinibacter și Christenellaceae.

În schimb, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), cum ar fi antidepresivele fluoxetină și escitalopram, au oprit creșterea tulpinilor bacteriene precum Escherichia coli.

"Am descoperit că anumite medicamente, inclusiv litiu, care este un stabilizator de dispoziție și antidepresivul fluoxetină, au influențat compoziția și bogăția microbiotei intestinale", spune Cussotto.

„Deși unele medicamente psihotrope au fost cercetate anterior in vitro, aceasta este prima dovadă a unui model animal.”

Microbiota, sensibilă la procesele metabolice

Comentând independent, dr. Serguei Fetissov, profesor de fiziologie la Universitatea Rouen, din Franța, care nu a participat la cercetare, și-a exprimat opinia cu privire la concluzii. "Aceste date timpurii sunt intrigante și demne de investigații suplimentare. În acest moment, ar fi prematur să atribuim un rol direct al bacteriilor intestinale în acțiunea medicamentelor antidepresive până când această lucrare poate fi reprodusă la om, ceea ce speră autorii să poată face acum.”

Într-adevăr, Cussotto și colegii încearcă în prezent să dezvăluie efectele pe care medicamentele psihiatrice le pot avea asupra persoanelor și, în acest scop, efectuează un studiu observațional la scară largă la oameni.

„Compoziția microbiotei intestinale este foarte sensibilă la procesele metabolice ale organismului și se poate schimba în mod natural, prin schimbări metabolice induse de medicamente în creier și în alte organe. Unele dintre modificările raportate aici, de exemplu Christensenella crescută, pot fi într-adevăr benefice, însă semnificația generală a modificărilor de compoziție bacteriană induse de medicamente în sănătatea [...] metabolică și psihică are nevoie de cercetări suplimentare”, explică dr. Fetissov.

Autorul princopal al studiului continuă: "În primul rând, unele studii au arătat că pacienții depresivi sau schizofrenici pot avea o compoziție modificată a microbiotei, de aceea medicamentele psihotrope ar putea funcționa asupra microbilor intestinali ca parte a mecanismelor lor de acțiune. Desigur, acest lucru trebuie dovedit. Având în vedere că antidepresivele, de exemplu, lucrează la unii oameni, dar nu și la alții, făcând o tolernață pentru microbiom poate schimba răspunsul unui individ la antidepresive. Pe de altă parte, efectele care vizează microbiomul ar putea fi responsabile pentru efectele secundare asociate cu aceste medicamente. "

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel