Vezi și: Utilizarea timpurie a statinelor, efecte cardiovasculare susținute
Utilizarea pe termen lung a antidepresivelor este asociată cu un risc semnificativ crescut de moarte subită cardiacă, în special la persoanele sub 60 de ani. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat la EHRA 2025, congresul științific al Societății Europene de Cardiologie, care analizează legătura dintre utilizarea antidepresivelor și incidența deceselor cauzate de probleme cardiace neașteptate.
Ce este moartea subită cardiacă
Moartea subită cardiacă (SCD) este definită ca un deces neașteptat cauzat de o problemă cardiacă, care apare în decurs de o oră de la debutul simptomelor (în cazurile martor) sau în 24 de ore de la ultima observare a individului în viață (în cazurile nemartor).
La tinerii sub 39 de ani, SCD este adesea legată de anomalii structurale ale inimii, cum ar fi cardiomiopatia hipertrofică, sau de tulburări electrice, precum aritmiile. La adulții mai în vârstă, cauza principală este de obicei boala coronariană, caracterizată prin îngustarea arterelor care reduc fluxul sanguin către inimă, potrivit SciTechDaily.
Metodologia studiului
Cercetătorii au analizat toate decesele din Danemarca în anul 2010, în rândul persoanelor cu vârsta între 18 și 90 de ani, examinând certificatele de deces și rapoartele de autopsie. Decesele au fost clasificate fie ca moarte subită cardiacă, fie ca deces non-SCD.
Expunerea la antidepresive a fost definită prin ridicarea a cel puțin două rețete într-un an, pe o perioadă de 12 ani înainte de anul de referință (2010). Participanții au fost împărțiți în două grupuri: cei care au utilizat antidepresive între 1 și 5 ani și cei care au folosit aceste medicamente timp de 6 ani sau mai mult.
Dintre cei 4,3 milioane de locuitori analizați, 45.701 au decedat în 2010, dintre care 6.002 cazuri au fost atribuite morții subite cardiace. În total, 643.999 de persoane fuseseră expuse la tratamente cu antidepresive înainte de anul de referință.
Vezi și: Cele două pastile ce nu trebuie combinate. Au un efect periculos
Antidepresivele, asociate cu riscul cardiac mărit. Duc la moarte subită - FOTO: Freepik
Risc crescut
Rezultatele au indicat o creștere semnificativă a riscului de SCD pentru cei care utilizau antidepresive comparativ cu populația generală neexpusă la aceste medicamente.
După ajustarea pentru vârstă, sex și comorbidități, s-a constatat că:
- Persoanele care luau antidepresive de 1-5 ani prezentau un risc cu 56% mai mare de moarte subită cardiacă.
- Cei care foloseau aceste medicamente de 6 ani sau mai mult aveau un risc de 2,2 ori mai mare.
Pentru grupa de vârstă 30-39 de ani, utilizatorii de antidepresive pe termen mediu (1-5 ani) aveau un risc de trei ori mai mare de SCD, în timp ce cei care le luaseră timp de 6 ani sau mai mult aveau un risc de cinci ori mai mare.
În rândul persoanelor între 50 și 59 de ani, riscul de SCD era dublu pentru cei cu utilizare între 1-5 ani și de patru ori mai mare pentru cei cu o durată de tratament de peste 6 ani.
Pentru grupele de vârstă mai înaintate, riscurile s-au redus progresiv. De exemplu, la persoanele între 70 și 79 de ani, utilizatorii de antidepresive de 1-5 ani prezentau un risc cu 83% mai mare, iar cei care luaseră tratamentul timp de 6 ani sau mai mult aveau un risc de 2,2 ori mai mare.
Vezi și: Cinci tipuri de sângerări pe care nu ar trebui să le ignori niciodată
Expunerea prelungită crește riscurile
Analiza a mai arătat că în grupa de vârstă 40-79 de ani, riscul de SCD era semnificativ mai mare pentru cei care luaseră antidepresive timp de 6 ani sau mai mult, comparativ cu cei care le-au utilizat doar 1-5 ani.
În special:
- La cei între 40 și 49 de ani, riscul a crescut cu 70%.
- Pentru grupa 50-59 de ani, riscul s-a dublat.La cei între 60 și 69 de ani, riscul a crescut cu 40%.
- În grupa 70-79 de ani, riscul a fost cu 20% mai mare.
Pentru persoanele sub 39 de ani și peste 80 de ani, diferențele dintre cei care au utilizat antidepresive pentru 1-5 ani versus 6 ani sau mai mult nu au fost statistic semnificative.
Legătura dintre antidepresive și moartea subită
"Timpul de expunere la antidepresive a fost asociat cu un risc mai mare de moarte subită cardiacă și a fost corelat cu durata utilizării acestor medicamente. Cei expuși timp de 6 ani sau mai mult au avut un risc și mai ridicat decât cei expuși doar 1-5 ani, în comparație cu persoanele din populația generală neexpuse la antidepresive.
Riscul crescut de moarte subită cardiacă ar putea fi atribuit efectelor adverse ale antidepresivelor. Cu toate acestea, durata expunerii la antidepresive ar putea fi, de asemenea, un indicator al severității bolii subiacente.
În plus, acest risc crescut ar putea fi influențat și de factori comportamentali sau de stil de viață asociați depresiei, cum ar fi accesul întârziat la îngrijiri medicale și sănătatea cardiovasculară precară. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine această legătură", a explicat Dr. Jasmin Mujkanovic, coautor al studiului și cercetător la Rigshospitalet Hjertecentret din Copenhaga.
Acest studiu evidențiază un posibil risc cardiac asociat utilizării prelungite a antidepresivelor, în special la adulții sub 60 de ani. Deși nu există o concluzie definitivă privind mecanismul exact prin care antidepresivele ar putea crește riscul de SCD, rezultatele sugerează că monitorizarea cardiologică ar putea fi benefică pentru pacienții care urmează tratamente de lungă durată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.