Doctorul Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a declarat, la dezbaterea ”Anticorpii monoclonali - soluție în criza COVID-19”, organizată de DC Media Group, că ”orice fel de instrument primită pentru lupta cu pandemia este un bun câștigat, pentru că prea multe vreme am considerat această afecțiune ca fiind o boală care nu beneficiază de un tratament”.
Despre anticorpii monoclonali spune că pot să ”constituie o soluție pentru persoanele la care vaccinarea nu a funcționat așa cum trebuie, în special la persoanele cu imunosupresie severă, dar în același timp poate fi o soluție pentru orice persoană vaccinată care poate să dezvolte simptome, mai ales în situația în care se încadrează în una din categoriile de risc”.
”Din punctul meu de vedere, apariția acestor anticorpi monoclonali reprezintă o speranță pentru pacienții care se îmbolnăvesc, pentru pacienții care se află în grupele de risc care pot evolua către forme medii sau forme severe și să sperăm că vom avea capacitatea din punct de vedere instituțional astfel încât să putem să demarăm procedurile ca ei (n.r.: anticorpii monoclonali) să poată fi aduși în România și să poată fi folosiți.
Aș vrea să atrag atenția asupra unui aspect foarte important și mi-aș dori ca lucrurile să nu fie confundate. Anticorpii monoclonali reprezintă nu doar o soluție terapeutică, ei reprezintă și o soluție profilactică. Pot fi administrați ca și profilaxie. Este binecunoscut că studiile clinice spun că anticorpii oferă o protecție de șase până la nouă luni de la momentul administrării unei singure fiole, dar cea mai bună soluție profilactică rămâne administrarea vaccinului.
Deci, da, vom putea folosi o soluție combinată atunci când vom avea ghiduri care să ne spună foarte clar care ar fi prioritățile la un moment dat pentru o anumită persoană, dar, repet, pentru profilaxie trebuie să considerăm, în continuare, vaccinarea ca cea mai bună soluție, iar anticorpii monoclonali să fie folosiți pe scară largă, acolo unde este cazul, în primele zile de boală pentru pacienții care prezintă risc de a dezvolta o formă severă”, explică medicul Gindrovel Dumitra.
Întrebat de ce anunță din timp pacienții medicul de familie că s-au îmbolnăvit de COVID, dr Gindrovel Dumitra răspunde:
”Avem această percepţie în opinia publică, mai ales în mediul rural, care consideră această boală drept o viroză banală. Această percepţie este cât se poate de clar formată ca urmare a informaţiilor false de pe toate canalele de comunicare (...), dar şi din cauza faptului că multe persoane dezvoltă forme uşoară.
Această boală aduce o particularitate. Dacă prima săptămână este una de miere, să zicem, în care putem să considerăm că avem o simptomatologie uşoară în marea majoritate a cazurilor, formele severe se diferenţiază în a doua săptămână. Iar pacienţii preferă în prima săptămână să nu anunţe medicul de familie sau să nu anunțe în niciun fel autoritățile astfel încât sîă fie confirmați pozitivi și să intre în izolare. De foarte multe ori se adresează în săptămâna a doua, atunci când apar aspecte care țin de furtuna citokinică, aspecte care trădează o evoluţie severă a cazurilor. Este momentul în care teoretic ar putea fi prea târziu şi în care noi, ca medici, nu avem altceva de făcut decât să recomandăm internarea.
Din păcate, nu în toate judeţele există acum proceduri care se referă la monitorizarea pacienţilor la domiciliu. Nu doar din punct de vedere clinic, fapt pe care îl fac medicii de familie. Ci din punct de vedere paraclinic, pentru că ar trebui să existe posibilitatea recoltării acestor pacienţi la domiciliu, prin intermediul unor laboratoare dedicate care să se deplaseze şi să ofere o imagine de ansamblu asupra stării pacienţilor.
Să sperăm că la un moment dat vom avea aceste mecanisme declanşate şi că vom reuşi să limităm răspândirea pandemiei. (...) Să sperăm că oamenii vor înţelege că nu vorbim despre o boală banală, ci despre o boală severă, care din păcate umple spitalele, secţiile de ATI şi creează aglomeraţie la morgă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.