Un nou biomarker ar putea schimba modul în care prevenim bolile de inimă la femei. Anticorpii anti-PC și protecția împotriva atacurilor de cord

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
anticorpi atac de cord Foto: Freepik
anticorpi atac de cord Foto: Freepik

Un nou studiu a descoperit că nivelurile scăzute ale anticorpilor anti-PC sunt asociate cu un risc crescut de ateroscleroză și atacuri de cord la femeile în vârstă.

Vezi și: Excesul de cafea și băuturi cu îndulcitori artificiali crește riscul de accident vascular cerebral. Ce băuturi zilnice îți pot afecta creierul

Un nou studiu realizat de Karolinska Institutet din Suedia a constatat că nivelurile scăzute ale unui anticorp antiinflamator, IgM anti-PC, sunt, de asemenea, asociate cu ateroscleroza și atacurile de cord la femeile în vârstă.

Această descoperire ar putea fi utilizată pentru a identifica femeile cu risc de boli cardiovasculare și ar putea constitui chiar baza unui vaccin împotriva aterosclerozei. Bolile cardiovasculare (BCV) sunt principala cauză de deces la nivel mondial, fiind responsabile pentru 17,9 milioane de decese în fiecare an.

Identificarea persoanelor cu risc este o modalitate eficientă de prevenire a deceselor premature cauzate de boli cardiovasculare. Studiile anterioare au arătat că biomarkerul, anticorpii (imunoglobuline) împotriva fosforilcolinei (IgM anti-PC), are efecte antiinflamatorii și poate proteja împotriva bolilor cardiovasculare la bărbați.

În acest ultim studiu, publicat în Journal of the American College of Cardiology, cercetătorii au investigat efectele IgM anti-PC la femeile aflate în postmenopauză. Ei au constatat că nivelurile mai ridicate ale anticorpului protejau femeile împotriva bolilor cardiovasculare, în timp ce nivelurile scăzute erau asociate atât cu ateroscleroza, cât și cu atacul de cord (infarct miocardic/MI). Această descoperire este destul de nouă și ar putea reprezenta un marker care ar putea ajuta la evaluarea riscului unei persoane de a dezvolta boli de inimă.

Risc de boli de inimă la femei

Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces pentru femei, schimbările hormonale care urmează menopauzei crescând probabilitatea apariției bolii coronariene (CAD) și a atacului de cord.

Un studiu la care au participat 932 de femei din grupa suedeză de mamografie a măsurat nivelurile IgM anti-PC pentru a determina dacă există o legătură între acest anticorp antiinflamator și bolile cardiovasculare.

Femeile aveau o vârstă medie de 67 de ani și nu aveau antecedente de boli de inimă. Acestea au completat chestionare privind sănătatea, stilul de viață și dieta lor, și-au calculat IMC-ul și au înregistrat diabet, hipertensiune arterială sau colesterol ridicat.

Probele de sânge au fost prelevate după un post de 12 ore, iar femeile au fost împărțite în cinci grupuri egale în funcție de nivelurile lor de IgM anti-PC. Studiul a urmărit participantele timp de 16 ani, până la 31 decembrie 2020 sau până la apariția unuia dintre următoarele evenimente.

Dintre cele 932 de femei, 113 au dezvoltat boli cardiovasculare compuse, 69 au dezvoltat boli cardiace ischemice, 44 au avut atacuri de cord și 50 au avut accidente vasculare cerebrale ischemice.

Citește și: Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții

Foto: Freepik @BillionPhotos

Niveluri mai ridicate de anticorpi asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare

Un studiu a constatat că femeile cu niveluri mai ridicate de IgM anti-PC prezintă un risc cu 73% mai scăzut de boli cardiovasculare comparativ cu cele cu niveluri mai scăzute. Reducerea este cea mai evidentă în ceea ce privește riscul de boală cardiacă ischemică și atac de cord.

Cercetarea, condusă de profesorul Johan Frostegård de la Karolinska Institutet, sugerează că anti-PC ar putea juca un rol în reducerea inflamației, creșterea clearance-ului celular și inhibarea efectelor nocive ale lipoproteinelor oxidate cu densitate scăzută.

Descoperirile ar putea fi semnificative atât pentru prevenirea, cât și pentru tratamentul bolilor cardiovasculare la femei. Echipa lucrează în prezent la un studiu mai amplu cu bărbați și femei pentru a determina nivelul adecvat de anti-PC pentru a determina riscul de CVD.

Un posibil vaccin împotriva aterosclerozei

Un studiu la urșii bruni sălbatici a arătat că urșii care hibernează au niveluri ridicate de anti-PC și nu dezvoltă ateroscleroză sau boli cardiovasculare, în ciuda nivelurilor ridicate de obezitate înainte de hibernare. Acest lucru sugerează că imunizarea ar putea fi o modalitate de a crește nivelurile anti-PC la persoanele cu niveluri scăzute.

Vaccinul ar putea fi administrat la vârsta mijlocie sau mai devreme, deoarece ateroscleroza se dezvoltă lent. Acesta ar putea fi, de asemenea, util împotriva altor boli caracterizate prin inflamație cronică.

Cu toate acestea, este prea devreme pentru a ști dacă anticorpii anti-PC au un efect protector direct asupra dezvoltării bolilor de inimă sau dacă sunt doar markeri ai riscului viitor. Vaccinurile care cresc nivelul anticorpilor anti-PC ar fi utile doar în primul caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel