Cantitatea de anticorpi generată de cei care au trecut prin COVID-19 a crescut când au avut şi alte patologii, precum probleme respiratorii, digestive sau cardiace, potrivit unui studiu publicat miercuri de Universitatea de Medicină din Graz (Austria). Studiul a analizat nivel de anticorpi dezvoltat de 326 de persoane care între februarie 2020 şi ianuarie 2021 au fost testate pozitiv cu COVID-19, dar nu au avut nevoie de spitalizare.
Dincolo de semnalarea faptului că nivelul de anticorpi se menţine stabil timp de opt luni, studiul arată că cei care aveau patologii prealabile au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi şi un grad mai mare de protecţie, notează Universitatea de Medicina din Graz într-un comunicat. "Persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, respirator, gastrointestinal, tiroidian, sistemului nervos şi presiunii arteriale al avut un nivel mai ridicat de anticorpi" decât cei care nu sufereau de boli preexistente, semnalează Chiari Banfi, una dintre autoarele studiului.
De asemenea, cei declaraţi pozitivi şi care au prezentat cel puţin un simptom important de COVID-19 precum febră, tuse, dificultăţi de respiraţie, pierderea gustului şi a mirosului, au dezvoltat un nivel de anticorpi mai ridicat decât cei care au avut forme asimptomatice. Studiul semnalează că două treimi dintre participanţi au avut simptome şi după 38 de zile de la îmbolnăvire, precum oboseală (41 %), alterarea gustului (23,6 %), dureri de cap (23,3 %) şi pierderea mirosului (19,9 %).
La scurt timp după ce directorii companiilor farma Pfizer, BioNTech și Moderna au făcut declarații privin eficiența actualelor vaccinuri asupra tulpinii sud-africane a coronavirusului, Omicron, ministrul Sănătății din Israel a declarat că ar exista semne că persoanele vaccinate complet împotriva Covid-19 sunt protejate inclusiv în fața variantei Omicron. Potrivit informațiilor preliminare, eficacitatea serului Pfizer/BioNTech scade doar puțin în ceea ce privește varianta Omicron, în comparație cu Delta. Totodată, informațiile preliminare arată că persoanele nevaccinate au un risc mai mare de a dezvolta simptome severe în urma infectării cu noua tulpină.
„În următoarele zile vom avea informații mai clare despre eficacitatea vaccinului împotriva Omicron. (...) Dar există deja motive de optimism și indicații inițiale că persoanele vaccinate cu un ser încă valid sau cu rapelul vor fi de asemenea protejate de această variantă”, a adăugat ministrul Sănătății din Israel, Nitzan Horowitz. Într-un material difuzat de presa israeliană, eficiența vaccinului Pfizer scade cu puțin în fața variantei Omicron. Mai multe puteți citi pe DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.