Pilula contraceptivă este disponibilă de aproape 60 de ani și aproximativ 100 de milioane de femei o utilizează. Dar, în ciuda omniprezenței sale, unii cercetători consideră că domeniul ar merita mai multe cerctări, în special felul în care pilula poate afecta creierul. „Știm multe despre efectele secundare de ordin fizic (al pilulelor contraceptive, n.r.), dar foarte puține despre efectele secundare psihologice”, a spus Alexander Lischke, cercetător psiholog la University of Greifswald, din Germania.
Prin urmare, Lischke și echipa lui au decis să analizeze felul în care pilula contraceptivă poate schimba capacitatea cuiva de a procesa emoțiile. Cercetarea lor, publicată în junalul „Frontiers in Neuroscience”, arată că la femeile care iau pilula scade cu 10% capacitata de a recunoaște emoția pe fața cuiva, față de femeile care nu luau pastila. Deși puțini cercetători au urmărit această importantă influență a pilulei, iar alții consideră că e un aspect nesemnificativ, rezultatul lui Lischke și echipa sa au condus la planificarea altor cercetări în domeniu.
Chiar și așa, Lischke a fost sigur că descoperirile nu dovedesc o cauză și efect, cu alte cuvinte, studiul nu dovedește clar că pilula contraceptivă reduce capacitatea femeii de a recunoaște emoțiile altora și că oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze din cauza acestui efect secundar al pilulei. Mai degabă, a spus el pentru Live Science, speră că vor urma cercetări suplimentare. „Dacă se dovedesc a fi adevărate, atunci merită studiat”, a arătat el.
Hormonii și creierul
Lischke și echipa lui a ales tema acestui studiu deoarece hormonii din pastila contraceptivă ating zone din creier care ajută la reglarea emoțiilor. În timp ce cele două componente, estrogenul și progesteronul, scad și cresc cu regularitate în organismul femeilor care nu folosesc această metodă, contraceptivele orale asigură o continuitate a acestor hormoni și atenuează parțial această fluctuație.
Ca să observe în ce măsură acest flux de hormoni schimbă capacitatea de a recunoaște emoțiile, grupul de cercetare a oferit seturi de 36 imagini alb-negru în care femeile - 42 care luau pilula și 53 care nu luau pilula contraceptivă - trebuiau să recunoască emoțiile exprimate de ochii persoanelor din imagini.
Răspunsurile au fost variate, de la identificarea mai ușoară a emoțiilor, cum ar fi ostilitatea, la opțiuni mai dificile, precum îngrijorarea.
Lischke și echipa lui de cercetători au văzut că toate participantele au identificat ușor emoțiile vizibile. Dar pentru expresiile mai greu de caracterizat, femeile care nu luau pastila au răspuns 65% corect, în timp ce femeile care luau pastila au reușit doar în proporție de 55% să determine corect emoția exprimată în imagine, arată într-un articol care poate fi citit AICI.
Lischke spune acum că acest rezultat are sens, deoarece, dacă pilula deteriorează capacitatea de a recunoaște emoțiile, acest lucru este mai vizibil la emoțiile mai greu de definit. Dar, în realitate, emoțiile vizibile sunt o raritate. „Rar întâlnim oameni care manifestă expresii emoționale prototipice”, a spus Lischke pentru Live Science, astfel că instantaneele mai obscure, mai greu de descifrat, sunt mai aproape ce ceea ce întâlnesc oamenii.
Studiul original poate fi găsit aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.