Anticoagulantele, administrate și înaintea intervențiilor minore. Dr. Gabriel Tatu Chițoiu: NU mai cereţi cardiologilor. Recomandările sunt clare

Monika Baciu |
Data publicării:
anticoagulantele - FOTO: Freepik@proostoleh
anticoagulantele - FOTO: Freepik@proostoleh

Pacienții care urmează tratament cu anticoagulante nu trebuie să-și oprească medicația înainte de intervenții chirurgicale minore, precum extracțiile dentare sau operațiile de cataractă. Conform celor mai recente ghiduri europene, aceste intervenții sunt considerate cu risc hemoragic minim, permițând astfel pacienților să beneficieze de tratamentele necesare fără riscuri suplimentare.

Vezi și: Cancerul de vezică urinară, noi descoperiri. Rolul mutațiilor ADN în inițiere și rezistență

Vezi și: Proteina tau, impact asupra comportamentului. Persoanele cu demență și schimbările emoționale

Vezi și: Cine și când decide oprirea tratamentului unui pacient. Dr. Gabriel Oniscu: Din punct de vedere al unei morți cu demnitate, fără suferință

Într-o recentă postare pe Facebook, medicul cardiolog Gabriel Tatu Chițoiu a subliniat importanța respectării recomandărilor în cazul pacienților care urmează tratament cu anticoagulante, în special în contextul intervențiilor chirurgicale minore, precum extracțiile dentare simple sau operațiile de cataractă.

Intervenții cu risc hemoragic minim

Dr. Gabriel Tatu Chițoiu a atras atenția asupra faptului că extracțiile dentare izolate (1-3 dinți) și operația de cataractă sunt considerate intervenții cu risc hemoragic minor, ceea ce permite realizarea acestora fără necesitatea opririi anticoagulantelor.

"Pentru operațiile "de cataractă" sau pentru extracții dentare simple la pacienții care urmează tratament cu anticoagulante.

Rugăm insistent NU mai cereţi cardiologilor să menţioneze în scris "când se opreşte anticoagulantul şi câte zile să se înlocuiască cu clexane". Dintr-un simplu motiv: recomandările sunt clare de cel puțin 10 ani!

Extracțiile dentare izolate (1-3 dinţi) şi operaţia de cataractă sunt considerate intervenţii cu risc hemoragic minor pentru aceşti pacienţi. Motiv pentru care în absenţa altor recomandări/patologii asociate ghidurile actuale spun clar că aceste operaţii pot fi făcute FĂRĂ oprirea anticoagulantelor", a explicat dr. Gabriel Tatu Chițoiu, medic cardiolog, pe pagina sa de Facebook.

În absența unor patologii asociate, ghidurile actuale permit efectuarea acestor intervenții fără a întrerupe medicația anticoagulantă.

"În cel mai rău caz, dacă există frică (nejustificată) de hemoragii se opreşte anticoagulantul cel mult cu 24 de ore înainte de intervenţia şi se reia imediat după. În această pauză NU se face Clexane...", mai arată dr. Gabriel Tatu Chițoiu.

Vezi și: Sepsisul, amenințare mortală. Jumătate dintre pacienți mor în decurs de doi ani

Vezi și: Telefonul, instrumentul care poate ajuta la depistarea demenței. Comportamentul care semnalează degradarea creierului

Vezi și: De ce să iei vitamina D cu puțin unt sau ulei de măsline. Greșeala pe care ai făcut-o până acum

Anticoagulantele - FOTO: Freepik@proostoleh

Ghiduri actualizate ale Societății Europene de Cardiologie

Ultimul Ghid al Societății Europene de Cardiologie arată că nu este nevoie de oprirea anticoagulantelor pentru managementul perioperator al pacienților aflați pe anticoagulante. Potrivit acestora, în cazul intervențiilor cu risc minor, se recomandă ca anticoagulantul să nu fie oprit, iar pentru medicamentele precum apixaban (Eliquis) și dabigatran (Pradaxa), se sugerează să nu fie administrate în seara anterioară intervenției.

"Mai jos aveţi recomandările din ultimul Ghid al Societăţii Europene de Cardiologie pentru managementul perioperator al pacienţilor aflaţi pe anticoagulante. Se poate vedea că pentru anticoagulantele curente, (anticoagulante directe) la intervenţii cu risc minor se recomandă să nu se oprească anticoagulantul. Cel mult pentru apixaban (Eliquis) şi Dabigatran (Pradaxa) recomandarea este de a nu se dă în seara de dinaintea intervenţiei.

La pacienţii cu risc hemoragic mediu (nu este cazul celor două patologii menţionate): anticoagulantele actuale se opresc cu cel mult 24 de ore înainte.

Doar la intervenţii mari, cu risc hemoragic mare, ele se opresc cu 48 de ore înainte. DAR PESTE TOT VEDEŢI MENŢIUNEA "NO BRIDGING", deci nu se face "punte" cu clexane sau cu alte anticoagulante injectabile", mai arat[ dr. Gabriel Tatu Chițoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel