Anticoagulantele și medicamentele antiplachetare, care sunt diluanți ai sângelui, cum ar fi warfarina și aspirina, sunt luate în mod obișnuit pentru a reduce riscul formării de cheaguri de sânge potențial fatale, dar prezintă un risc crescut de sângerare gastrointestinală.
Un studiu efectuat pe 871 de pacienți din Spania, publicat în Alimentary Pharmacology and Therapeutics, a arătat că pacienții care își reiau tratamentul cu anticoagulante după o astfel de sângerare au un risc redus de 39% de a muri în următorii 2 ani, chiar dacă riscul de sângerare gastrointestinală recurentă a crescut.
Concluziile indică faptul că beneficiile unei terapii anticoagulante sau antiplachetare cu relansare timpurie depășesc riscurile legate de s
ngerările gastro-intestinale.
„Studiul nostru oferă informații pentru a echilibra riscurile și beneficiile managementului global al acestor două grupuri farmacologice de medicamente asociate pe scară largă cu risc crescut de sângerare gastro-intestinală”, au scris autorii.
Riscul de sângerări gastrointestinale, mai mic decât beneficiile tratamentului
Pentru medici, pacienții cu sângerare gastrointestinală în timpul tratamentului anticoagulant și / sau antiplachetar reprezintă o provocare clinică. Astfel, scopul cercetătorilor a fost de a determina riscul sau ratele de repornire a sângerărilor, evenimente vasculare și deces la pacienții tratați cu agenți antiplachetari sau anticoagulante care au dezvoltat hemoragii gastrointestinale majore
Studiu a fost unul de cohortă observațională la pacienții care au dezvoltat sângerare gastrointestinală în timpul tratamentului antiplachetar și / sau anticoagulant. Informațiile privind consumul de medicamente au fost colectate prospectiv în timpul evenimentelor hemoragice. Modelele de riscuri proporționale Cox au fost utilizate pentru a evalua revenirea sângerărilor, evenimentele vasculare și moartea.
Ca urmare, dintre 871 de pacienți (vârsta medie de 78,9), 38,9% au utilizat un anticoagulant, 52,5% au utilizat o medicamente antiplachetare și 8,6% au utilizat ambele;
93,1% a întrerupt tratamentul după sângerare gastrointestinală și 80,5% a reînceput terapia în 7,6 ± 36,4 zile;
38,7% au prezentat hemoragii gastrointestinale superioare, 46,7% sângerari gastrointestinale mai mici și 14,6% hemoragii gastrointestinale de origine necunoscută.
Urmărirea medie a fost de 24,9 luni. Reluarea ambelor terapii a fost asociată cu un risc mai mare de repornire a sângerării gastrointestinale, dar cu un risc mai mic de evenimente ischemice sau de deces și un risc similar pentru evenimente gastrointestinale superioare și inferioare.
Reluarea terapiei la mai puțin de șapte zile după sângerare a arătat un model similar, fără diferențe de deces.
Ratele de repornire a sângerărilor gastrointestinale au fost mai mari la anticoagulant față de pacienții cu tratament antiplachetar (138.0 față de 99.0 evenimente la 1000 de pacienți-ani), iar localizarea sângerării a fost identică în 61,8% din cazuri.
Cercetătorii au conxcluzionat că reluarea terapiei anticoagulante sau antiplachetare după un sângerare gastrointestinală a fost asociată cu un risc mai mic de evenimente vasculare și de deces, dar cu un risc mai mare de revenire a sângerării gastrointestinale. Beneficiile reluării precoce a terapiei anticoagulante / antiplachetare depășesc riscurile legate de gastro-intestinale.
Sursa, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.