Antibioticele pot crește riscul unei persoane de infecții fungice prin cauza defecte la activitatea sistemului imunitar în intestin, în timp ce un alt studiu sugerează utilizarea antibioticelor grele la bătrânețe este legată de rate mai mari de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn. Două noi studii au evidențiat importanța utilizării judicioase a antibioticelor.
Antibioticele, doar la nevoie
În timp ce o mare atenție a fost îndreptată către problema tot mai mare a bacteriilor rezistente la antibiotice, acesta nu este singurul motiv pentru care ar trebui să fim precauți cu privire la cât de des folosim antibioticele. Două noi studii oferă motive puternice că antibioticele nu sunt medicamente inofensive și ar trebui luate numai atunci când este necesar.
Primul studiu, o colaborare internațională între cercetătorii din SUA și Marea Britanie, a vrut să înțeleagă de ce persoanele din spital tratate cu antibiotice tind să experimenteze rate mai mari de infecții fungice. Accentul a fost pus pe o infecție fungică deosebit de periculoasă cunoscută sub numele de candidoză invazivă.
Vezi și: Medicament pentru diabet, cu efecte asupra obezității. Scădere semnificativă în greutate
Mulți oameni pot fi familiarizați cu o infecție comună, sub numele de afte. Acest lucru este cauzat de o ciupercă numită candida. În general aceste infecții sunt superficiale, dar la unele persoane pot intra în sânge ducând la candidoza invazivă. S-a emis ipoteza că antibioticele pot crește riscul unei persoane de candidoză invazivă prin intestin.
Într-o serie de teste pe animale, noile cercetări au confirmat mai întâi că administrarea antibioticelor a înrăutățit infecțiile fungice. Cercetătorii au descoperit că antibioticele au fost cauza unui răspuns imun anormal în intestin, care, la rândul său, a permis bacteriilor din intestin pentru a trece peste în fluxul sanguin. Acest lucru a determinat animalele să sufere de o infecție bacteriană și fungică în același timp, făcându-le mai bolnave decât animalele care nu sunt tratate cu antibiotice.
"Pentru a ne da seama de ce se întâmplă acest lucru, am analizat celulele imune din intestin pentru a ne da seama cum antibioticele au cauzat un răspuns imun anti-fungic defect. Celulele imune din intestin fac mici proteine numite citokine care acționează ca mesaje către alte celule. Am descoperit că antibioticele au redus cantitatea acestor citokine din intestin, ceea ce credem că face parte din motivul pentru care șoarecii tratați cu antibiotice nu au putut controla infecțiile fungice din intestine sau nu au putut opri bacteriile să scape", a explicat autorul principal Rebecca Drummond într-un articol pentru The Conversation, scrie News Atlas.
Cercetătorii au descoperit ulterior că tratarea șoarecilor cu citokine care stimulează imunitatea ar putea ajuta la contracararea efectelor nocive ale antibioticelor. Această constatare indică un potențial tratament pentru cei cu risc ridicat de infecții fungice, dar care au nevoie de antibiotice cruciale.
Ce este boala Crohn
Boala Crohn, cunoscută și sub numele de sindromul Crohn sau enterită regională, este un tip de boală inflamatorie intestinală (BII) ce poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, de la gură până la anus. Simptomele includ adesea: dureri abdominale, diaree (ce ar putea conține sânge dacă inflamația este severă), febră și pierdere în greutate.
Inflamația din boala Crohn poate afecta orice segment de tub digestiv, cu o predilecție pentru ultimii centimetri de intestinul subțire și intestinul gros și se extinde dacă nu este tratată. Tratamentul bolii Crohn nu aduce o vindecare propriu-zisă, definitivă, ci trebuie administrat pe termen lung pentru a ține inflamația sub control.
Pacienții la care boala Crohn este controlată corespunzător au o durată de viață normală.
Favorizează dezvoltarea bolilor inflamatorii intestinale
Al doilea studiu, care urmează să fie prezentat la viitoarea conferință a Săptămânii Bolilor Digestive, a găsit o corelație semnificativă între utilizarea antibioticelor și dezvoltarea bolii inflamatorii intestinale la cei cu vârsta de peste 60 de ani.
"La adulții mai în vârstă, credem că factorii de mediu sunt mai importanți decât genetic. Când te uiți la pacienții mai tineri cu noi diagnostice de boală Crohn și colită ulcerativă, există, în general, un istoric familial puternic. Dar nu este cazul adulților mai în vârstă, deci este într-adevăr ceva în mediul înconjurător care îl declanșează", a declarat cercetătorul principal Adam Faye, de la Nyu Grossman School of Medicine.
Pentru a investiga relația potențială dintre utilizarea antibioticelor și dezvoltarea bolii inflamatorii intestinale, cercetătorii au analizat aproape 20 de ani de date din fișele de sănătate care cuprind mai mult de două milioane de persoane cu vârste cuprinse între 60 și 90 de ani.
Astfel, rezultatele studiului au arătat că asocierea a fost consecventă în majoritatea tipurilor de antibiotice, iar riscul a fost cel mai mare de a dezvolta boli inflamatorii intestinale după utilizarea acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.