Vezi și: Câtă cafea poți să bei zilnic. Consumul cronic de cofeină și riscul bolilor cardiovasculare
Substanțele naturale precum usturoiul, ghimbirul și mierea au proprietăți antibacteriene, dar nu înlocuiesc medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Antibioticele eliberate pe bază de rețetă, precum penicilina, au fost utilizate încă din anii 1940 pentru a trata boli fatale.
Antibioticele naturale pot oferi unele beneficii, dar pot provoca efecte secundare precum diaree sau reacții alergice. Deși opțiunile naturale nu pot înlocui medicamentele eliberate pe bază de rețetă, acestea pot oferi totuși unele beneficii într-o dietă echilibrată.
Cele mai bune antibiotice naturale
Cercetările explorează compușii naturali ca surse potențiale și sursă de inspirație pentru noi agenți antimicrobieni din cauza numărului tot mai mare de bacterii rezistente la medicamente.
Printre opțiunile naturale se numără usturoiul, mierea, ghimbirul, echinacea, sunătoarea, cuișoarele, uleiul de cuișoare și oregano.
Usturoiul a fost recunoscut pentru puterile sale preventive și curative, cu componente antimicrobiene active precum alicina, ajoenele și sulfurile de alil.
Mierea, cunoscută pentru activitatea sa de vindecare a rănilor și pentru proprietățile sale antimicrobiene, a fost utilizată din cele mai vechi timpuri.
Ghimbirul, cu proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare și anticoagulante, ar putea inhiba în mod eficient diverse bacterii, inclusiv Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis, specii de Staphylococcus și specii de Lactobacillus.
Echinacea, o plantă tradițională de vindecare, are efecte antibacteriene asupra bacteriilor respiratorii și poate avea proprietăți antivirale, putând contribui la tratarea infecțiilor tractului respirator atât la copii, cât și la adulți.
Uleiul esențial de cuișoare și extractul de cuișoare pot avea potențial ca noi agenți antibacterieni.
Oregano, care stimulează sistemul imunitar și acționează ca un antioxidant, poate avea, de asemenea, proprietăți antibiotice, în special atunci când este transformat în ulei. Carvacrolul, un compus găsit în uleiul de oregano, poate fi responsabil pentru efectul său antimicrobian.
Foto: Freepik @8photo
Riscurile antibioticelor naturale
Este posibil ca suplimentele naturale să nu fie întotdeauna sigure din cauza variațiilor în ceea ce privește ingredientele active și dozele. Este esențial să citiți etichetele și să consultați un medic înainte de a lua suplimente.
Usturoiul concentrat, deși este în general sigur, poate crește riscurile de sângerare, în special pentru cei care suferă intervenții chirurgicale sau iau anticoagulante.
De asemenea, este recomandabil să se evite produsele naturale precum argintul coloidal, care conține argint microscopic suspendat în apă. Deși se crede că acesta tratează diverse boli, Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) avertizează că nu există studii credibile care să susțină potențiala sa utilizare. În plus, argintul se poate acumula în organism, cauzând o afecțiune permanentă numită argyria.
Când să utilizez antibiotice pe bază de rețetă
Antibioticele sunt adesea prescrise pentru a preveni răspândirea bolilor infecțioase, prevenirea afecțiunilor grave sau fatale, recuperarea rapidă și prevenirea complicațiilor. Cu toate acestea, acestea trebuie luate conform indicațiilor medicului, în special la persoanele cu risc mai mare de infecții bacteriene sau la cele cu insuficiență cardiacă, diabet sau răni grave.
Persoanele cu vârsta de peste 75 de ani și sub 3 zile ar putea fi necesar să discute opțiunile alternative cu un medic. CDC raportează că peste 5 milioane de persoane îmbolnăvesc de bacterii rezistente la medicamente în fiecare an.
Antibioticele naturale pot fi cheia pentru dezvoltarea de medicamente noi și eficiente, dar prezintă riscuri. Cercetările privind aceste tratamente sunt în creștere, iar un număr tot mai mare de substanțe sunt supuse testelor. În ciuda acestor riscuri, antibioticele naturale, care au fost utilizate timp de secole, pot contribui la medicamentele salvatoare de vieți de mâine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.