Utilizarea antibioticelor este tot mai mare în ultimele decenii, însă asta duce, inevitabil, la alte probleme de sănătate. Un studiu recent arată o legătură a consumului de antibiotice cu cancerul colorectal.
Un studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, a estimat că consumul global de antibiotice a crescut cu 65% între 2000 și 2015. În aceeași perioadă de timp, cancerul de colon cu debut precoce a crescut cu până la 3% pe anul, a menționat o cercetare publicată în revista Gut.
Oamenii de știință cred acum că utilizarea excesivă a antibioticelor ar putea contribui la creșterea incidenței cancerului colorectal (afectând atât colonul, cât și rectul).
Bazându-se pe o bază de date mare de îngrijire primară de până la două milioane de persoane din Scoția, cercetătorii de la Universitatea Aberdeen și Queen’s University din Belfast au analizat dosarele de sănătate ale a aproape 8.000 de persoane cu cancer colorectal (denumit uneori cancer intestinal).
Rezultatele lor, publicate în iulie 2021 în Annals of Oncology, au arătat că utilizarea antibioticelor este legată de un risc crescut de cancer de colon la toate vârstele. Dar probabilitatea a fost cu aproape 50% mai mare la cei cu vârsta sub 50 de ani, comparativ cu 9% mai mare la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.
„Mâncarea obișnuită, băuturile cu zahăr, obezitatea și alcoolul au avut probabil un rol în această creștere (a cazurilor de cancer colorectal, n.a.), dar datele noastre subliniază importanța evitării antibioticelor inutile, în special la copii și adulți tineri”, a spus autorul principal Sarah Perrott, de la Școala de Medicină de la Universitatea din Aberdeen, într-o declarație din 2 iulie.
Dr. Perrott și colegii ei au remarcat faptul că utilizarea antibioticelor a fost legată de cancerele din prima parte a colonului (partea dreaptă) din grupul sub 50 de ani. Chinolonele și sulfonamidele combinate cu trimetoprim, care sunt utilizate pentru a trata o gamă largă de infecții, au fost legate de aceste tipuri de cancer din partea dreaptă.
Elena A. Ivanina, director de neurogastroenterologie și motilitate la spitalul Lenox Hill din New York, care nu a fost implicată în studiu, a comentat că este prea devreme pentru a spune dacă utilizarea excesivă a antibioticelor ar putea fi un factor cauzal.
„Acest studiu observațional din Europa nu este primul studiu care analizează riscul crescut de cancer colorectal după utilizarea antibioticelor, dar întărește o conexiune fascinantă între microbiom și cancer”, a spus dr. Ivanina. Descoperirile sunt deosebit de relevante, deoarece au descoperit că utilizarea antibioticelor orale a fost asociată cu creșterea cancerului de colon la persoanele sub 50 de ani, o populație care a văzut rate crescute de cancer de colon fără explicații clare. Având în vedere utilizarea pe scară largă a antibioticelor inutile, aceasta ar fi o țintă perfectă pentru prevenirea cancerului dacă această asociere va fi susținută în viitoarele studii prospective care clarifică cauzalitatea. ”
În continuare, cercetătorii au spus că vor să exploreze dacă utilizarea antibioticelor determină modificări ale microbiomului, ceea ce ar putea face colonul mai susceptibil la cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.