Antibioticele cresc riscul de cancer de colon la tineri. STUDIU

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Cercetători de la Universitatea din Aberdeen, NHS Grampian și Queen's University Belfast au descoperit că utilizarea antibioticelor crește riscul de a dezvolta cancer de colon, îndeosebi în rândul tinerilor.

Un studiu pe circa 40.000 de oameni, realizat de experți de la Universitatea din Aberdeen, NHS Grampian și Queen's University Belfast, susține că utilizarea antibioticelor poate crește riscul de a dezvolta cancer de colon, mai ales pentru tinerilor. Utilizarea antibioticelor a fost asociată cu un risc estimat cu 50% mai mare de cancer de colon la persoanele cu vârsta sub 50 de ani și cu un risc estimat cu 9% mai mare la cei de 50 de ani și peste.

Unul dintre autorii studiului, Sarah Perrott de la Universitatea din Aberdeen, consideră că ”folosirea antibioticelor este foarte frecventă și este important de reținut că nu toți cei care folosesc antibiotice vor face cancer intestinal”

”Am descoperit că expunerea la antibiotice a fost asociată cu cancerul de colon în rândul tuturor grupelor de vârstă. Acest lucru, împreună cu mulți alți factori de dietă și stil de viață, ar putea contribui la creșterea cazurilor de cancer de colon în rândul tinerilor. (...)

Luarea de antibiotice este probabil să aibă un impact negativ asupra microbiotei intestinale. Antibioticele pot induce neintenționat disbioza intestinală, ceea ce poate duce la modificări permanente ale mediului intestinal natural. Această perturbare a microbiomului intestinal poate fi ceea ce determină această creștere a riscului. „Este important să rețineți că dieta, stilul de viață, stresul și atât de mulți factori diferiți pot afecta sănătatea intestinală, iar utilizarea antibioticelor este doar unul dintre acești factori”, adaugă Perrott.

Potrivit acesteia, prescrierea de antibiotice ar trebui să fie judicioasă din cauza îngrijorării stringente privind rezistența la antimicrobiene:

”Profesioniștii din domeniul sănătății și membrii publicului trebuie să fie conștienți de faptul că utilizarea inutilă a antibioticelor, în special în rândul tinerilor, ar trebui evitată. (...) Suplimentele probiotice conțin tulpini de microbi vii și urmăresc să îmbunătățească sau să restabilească microbiomul intestinal. Deși există dovezi limitate până acum, poate că asocierea unui antibiotic cu un medicament probiotic ar putea limita incidența disbiozei microbiomului intestinal, având în vedere că expunerea la antibiotice este adesea necesară și inevitabilă”, susține medicalxpress.

Studiul științific poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel